(On)logisch

(On)logisch

Het gemeentebestuur heeft een nieuw logo (zie www.essen.be). Dat was uiteraard al enige tijd in voorbereiding, en ik wist daarom ook hoe het er ongeveer ging uitzien. “De gustibus et coloribus non disputandum” zeiden de oude Romeinen. Kleuren en vormen zijn een kwestie van smaak, en vernieuwing roept altijd weerstand op. Essen heeft niets dat “evident” in het logo thuishoort, zoals in dat van Overijse een druivenblad staat of in dat van Oostende een blauw golfje. Als je niet voor de grens kiest (en die stond al in het oude logo) kom je dus onvermijdelijk bij een abstracte figuur uit. Tot daar volg ik min of meer, al heb je zo onvermijdelijk een logo dat even goed dat van een bank of een industrieel concern zou kunnen zijn.

De kleurkeuze is wat mij betreft wel een stommiteit : Essen heeft duidelijke, algemeen erkende gemeentekleuren die zich uitstekend laten gebruiken in logo’s. Verschillende logo’s, waaronder zowaar enkele die ik zelf ontworpen heb, tonen dat aan. Als illustratie zet ik hierbij ook een geel-blauwe variant van het nieuwe logo. Ik zie echt niet in waarom dat niet zou passen (tussen haakjes : het leek mij ook logischer de gemeentenaam in één van de kleuren van het logo te zetten). Essen “hééft” niets met oranje-groen, en de uitleg achter het oranje -ondermeer de verwijzing naar Nederland- is voor veel Essenaren ongetwijfeld zondermeer een brug te ver.

Een logo is maar het topje van de ijsberg van een nieuwe huisstijl. Voor mij is de essentie daarvan een open en heldere stijl van communiceren, gecombineerd met een strikt uniforme vormgeving – in die volgorde van prioriteit. Als dat lukt, dan zijn het geïnvesteerde geld en energie niet verloren, en wennen we misschien zelfs aan oranje en groen. Als de nieuwe stijl beperkt blijft tot een operatie “vervang alle briefpapier en koffiekoppen” dan is het een voorbeeld van slecht bestuur. De keuze is aan oranje-rood !

Reageren is niet mogelijk.