Stratenplan

Stratenplan

De Essense gemeenteraad heeft een voorstel goedgekeurd dat mijn handtekening draagt, en dat is een primeur. Het is al lang niet meer de eerste goedkeuring van een voorstel waaraan ik heb meegeschreven, maar deze keer heb ik het ook zelf mee ingediend. Wel leuk, al vind ik een goed “kamikazevoorstel” zeker zo waardevol : een voorstel waarvan je vooraf weet dat het wordt afgewezen, maar dat de meerderheid dwingt duidelijk voor de eigen keuze uit te komen en ons zo toelaat om een helder alternatief te formuleren en/of dat op termijn misschien sommigen aan het denken zet. Ik heb er zo nog wel enkele in mij hoofd. Maar het is natuurlijk aangenaam dat de Essense straatnaamborden voortaan een woordje uitleg zullen meekrijgen over de naam van de straat, als gevolg van het voorstel Peeters-Bevers. Dat het om een samenwerking met een niet-partijgenoot gaat, is ook plezierig.

We haalden er als oppositie nogal wat voorstellen door gisteren, al draagt het ene dat gesneuveld is ook mijn naam, samen met die van Willy Hoppenbrouwers. Ik ga er geen seconde van wakker liggen – hoewel ik ervan overtuigd blijf dat de verkeersafwikkeling van de nieuwe wijk in de Molenakkerstraat met ons voorstel beter zou zijn geweest.

Maar zoals Philip na de raad terecht vaststelde, legt dit college (vooralsnog) meer openheid aan de dag tegenover oppositie-ideeën. Gaston Van Tichelt vond het daarbij een teken van wantrouwen dat in de oppositievoorstellen vaak een realisatiedatum staat ingeschreven. Hij heeft gelijk, maar dat wantrouwen heeft hij geërfd van zijn voorgangers. Ik hoop, met hem, dat hij het weggewerkt krijgt. De andere kritiek die we (expliciet of impliciet) kregen was dat we kleine voorstellen doen zonder op het totale kader te wachten. Dat argument is dan weer vaak onzin : waarom zouden we in vredesnaam op een klimaatplan moeten wachten om alvast spaarlampen in de kroonluchters te schroeven ? Nu, ook die spaarlampen werden dus goedgekeurd.

De agenda van de raad bevatte zeer weinig hete hangijzers, maar ook dan werd het vroeger wel eens bitsig. Dat was nu niet het geval. Bovendien is er een agendapunt goedgekeurd met een wisselmeerderheid : de rekening van de kerkfabriek van Statie kreeg alleen steun van CD&V, N-VA/PLE en VB. Ik ga er vanuit dat zoiets dus ook voor andere punten mogelijk wordt, en vond het dus alles bijeen een waardevolle raadszitting.

Tenslotte heb ik geleerd dat in Hoek de landbouwgronden naast de boerderijen liggen. Altijd goed om weten, natuurljk.

Reageren is niet mogelijk.