Rechtgezet

Rechtgezet

Het Gemeentgedecreet geldt ook in Essen ! Ik had daar wat twijfels over gekregen, omdat er niet was ingegrepen tegen de constructie die werd opgezet voor de viering van “Essen-850”. In plaats van de regels te volgen werd daarvoor immers een volstrekt private vzw gecreëerd door enkele leden van het schepencollege en enkele personeelsleden. Volgens mij kon dat niet, maar voormalig minister van binnenlandse aangelegenheden Keulen had het toch goedgekeurd, weliswaar met een “wait and see”-houding, en enkele nuances.

Maar zelfs die werden niet gerespecteerd, zo bleek enkele maanden geleden uit het niet-ontvankelijk verklaren van een door onze fractie ingediend agendapunt : volgens het college was de vzw “Essen-850” zo privaat dat er zelfs geen vragen over konden worden gesteld in de gemeenteraad. Dat riep bij ons nieuwe vragen op : als ze helemaal privaat is, mogen de leden ervan (in casu de schepenen) dan zomaar zelf beslissen om er geld aan uit te keren ? En als dat niet het geval is (zoals Keulen eigenlijk aangaf), dan mogen we toch vragen stellen ?

We vroegen duidelijkheid : Dirk diende een klacht in. En minister Bourgeois besloot nu dat uit de praktijk wel degelijk is gebleken dat de regels overtreden zijn en dat de volledige procedure voor een “extern verzelfstandigd agentschap” gevolgd had moeten worden – net wat wij van bij het begin hebben beweerd. Dus kan de vzw niet verder functioneren zoals nu. Dat maakt het lastig, maar dat kan ons natuurlijk niet verweten worden : wij hadden van bij het begin gepleit voor de correcte procedure, die ook voor meer transparantie in het financieel beleid en het personeelsbeleid van de vzw zou hebben gezorgd. We moeten eens even bekijken hoe het nu verder moet. Binnen de grenzen van de wet, maar liefst op een pragmatische manier zodat het feestjaar vlotjes kan worden afgerond.

“Essen-850” was immers mooi, met de stoet, de Expo en Plopsaland als hoogtepunten. Maar het blijft jammer dat het via een onwettelijke vzw en zonder inspraak of controle van de oppositiepartijen (dus de vertegenwoordigers van de helft van de bevolking) is moeten gaan. Daarmee zal er voor altijd de zweem over hangen dat het geheel óók tot meerdere eer en glorie van de meerderheidspartijen moest dienen.

Overigens vind ik het ergens jammer dat het (correcte) besluit werd getroffen door een N-VA-minister. Sommigen zullen dat partijpolitiek interpreteren. Ten onrechte : de klacht van Dirk werd ingediend toen Keulen nog minister was en vooraleer duidelijk werd naar wie zijn bevoegdheid zou gaan. De enige vraag die we zijn kabinet hebben gesteld, dat mag wat mij betreft geweten zijn, is het verzoek om de termijnen in het oog te houden. En ik ben er tenslotte van overtuigd dat eender welke minister vanuit het oogpunt van “goed bestuur” dezelfde beslissing had moeten treffen.

Reageren is niet mogelijk.