Programma

Essen in beweging houden

EEN SOCIO-CULTUREEL BELEID OP MAAT

Essen lééft. Onze gemeente heeft een zeer rijk en divers verenigingsleven. Daar zijn we terecht trots op. Het maakt mee de eigenheid van Essen uit, en we moeten het dan ook koesteren en verder blijven versterken. Het jeugdwerk, de sportclubs, de seniorenbonden en verenigingen zoals het vormingswerk, de gilden, de carnavalsverenigingen, … nemen een onvervangbare plaats in. Binnen, maar ook buiten dat verenigingsleven doet de Essenaar actief aan cultuur en sport. Of zoekt zij of hij gewoon wat ontspanning na een drukke werkdag of –week.

Soms lijkt dat allemaal vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Om ervoor te zorgen dat Essen geen slaapdorp tussen Antwerpen en Roosendaal wordt, zonder noemenswaardig gemeenschapsleven en waar “nooit eens iets gebeurt”, is een actief beleid van het gemeentebestuur noodzakelijk. We kunnen niet zeggen dat er op dat gebied niets gebeurt, maar al te vaak zit er geen doordachte aanpak achter of wordt er uiteindelijk toch voor gekozen om alles maar op zijn beloop te laten.

N-VA/PLE kiest ervoor om alle Essenaren de kans te geven om mee te doen met het socio-culturele leven in onze gemeente. Daarbij willen we een rijk en divers aanbod doen. We willen de Essenaar aanzetten om de sporters aan te moedigen en zelf te sporten, kunst te produceren en te beleven, vanalles te organiseren en aan die organisaties deel te nemen. Dat doen we op basis van vier sectorplannen : het jeugdwerkbeleidsplan, het cultuurbeleidsplan, het sportbeleidsplan en het seniorenbeleidsplan. Twee daarvan (jeugd en senioren) bestaan al, de beide andere moeten nog opgestart worden. Maar het basisprincipe is overal hetzelfde : de doelgroep en de actieve verenigingen bepalen samen met het gemeentebestuur het beleid. Daarbij nemen ze zelf mee de verantwoordelijkheid om de prioriteiten vast te leggen en om keuzes te maken op het gebied van subsidiëring, ondersteuning en infrastructuur, waarna ze er ook samen met het gemeentebestuur voor instaan dat de plannen worden uitgevoerd.

Dergelijke plannen maken kost tijd en energie. Er moet immers voortdurend gezocht worden naar goede vormen van inspraak, en naar mogelijkheden om mee te participeren aan planning. De ene Essenaar of de ene vereniging is daarbij de andere niet. Jonge kinderen moeten anders worden aangesproken dan leid(st)ers van jeugdbewegingen, jonge actieve senioren betrek je anders bij een planproces dan de bewoners van een rusthuis, en een grote turnkring werkt anders dan een caféploeg. Maar de investering loont de moeite. Een breed gedragen beleid geeft antwoorden op de vragen die zich stellen, en maakt dat de uitvoering ervan veel vlotter verloopt.

 

Adviesraden

Essen beschikt over sterke adviesraden voor het socio-cultureel beleid. Zij functioneren goed, en dit vaak ondanks de houding van het gemeentebestuur, dat immers niet altijd de reflex heeft om hen - voorafgaand aan belangrijke beleidsbeslissingen - om een advies te vragen. De adviesraden moeten te dikwijls hun adviesrecht afdwingen, en krijgen niet automatisch de nodige informatie om een gefundeerd oordeel te vormen. Bovendien zijn de antwoorden op de adviezen of vragen vaak bedroevend slecht geargumenteerd. Vaak komt er zelfs helemaal geen antwoord.

Sterke adviezen kunnen nochtans veel bijdragen tot een beter beleid. Daarom is het van belang dat het gemeentebestuur een systematische reflex aankweekt om de adviesraden te raadplegen, ook als dat niet verplicht is. Uiteraard behoudt de gemeenteraad het recht om te beslissen : daarvoor wordt die raad gekozen. Maar een goed advies is dikwijls belangrijker en altijd goedkoper dan een studie van één of ander duur bureau.

Regelmatig overleg en samenwerking tussen de vier adviesraden is erg belangrijk. De daarvoor voorziene “Koepel” verwaterde de voorbije jaren. Het komt het gemeentebestuur toe hieraan een nieuwe impuls te geven.

Inspraak is een continu proces

Bij de opmaak van de socio-culturele beleidsplannen is inspraak vanuit de doelgroep(en) niet alleen een wettelijke vereiste, maar ook een noodzaak. Als daar enkel tijdens de planning aandacht aan wordt besteed, moet er teveel tegelijk gebeuren en blijven er wellicht kansen liggen. Het is daarom beter om in elk werkjaar, op regelmatige tijdstippen, een inspraakinitiatief te organiseren, waarbij telkens een ander doelpubliek kan worden aangesproken en een verschillende methodiek kan worden gebruikt.

Cultuur over de muur

N-VA/PLE gaat ervan uit dat elk beleidsdomein een internationaal aspect heeft. Op elk terrein moet samengewerkt worden met de buitenlandse partnergemeentes, waarbij het de bedoeling is dat zowel zij als wij eruit leren. Dat geldt zeker voor het socio-cultureel beleid, waarbij heel wat mogelijkheden zijn om - over de grenzen heen - samen te werken. Wij willen dat het gemeentebestuur zich daarvoor uitdrukkelijk engageert.

 

Verenigt u
Meer aanbod, meer vraag
Plamuur het gat in je cultuur
Vóór de sport
Wie de jeugd heeft...
Oud maar niet out
Het verleden bewaren
Het schoolvoorbeeld