Programma

Oud maar niet out

Wat vaak onder de noemer “seniorenbeleid” wordt verstaan, zit wat te paard tussen het socio-cultureel beleid en het meer zuivere sociaal beleid. Dat laatste, met thema’s als zelfstandig wonen, thuisdiensten, … behandelen we in onze programmatekst rond het sociaal beleid.

Senioren zijn in de eerste plaats mensen die in onze maatschappij actief zijn. Meer nog, heel wat verenigingen draaien vooral op hun inzet. Een groot deel van het vrijwilligerswerk gebeurt door gepensioneerden. En zij zijn ook vaak de bezoekers van tentoonstellingen, optredens… Dat willen we allemaal aanmoedigen. Al wat hierboven gezegd werd, is dan ook evenzeer op hen van toepassing. Wie organiseert de eerste seniorenfuif in zaal Rex ?

De senioren verdienen bijzondere aandacht. Zo moet ervoor gezorgd worden dat sportvoorzieningen of het cultureel centrum ook overdag toegankelijk zijn, en dat ook wie minder mobiel is er binnenkan. Eigenlijk zou elke beleidsmaatregel in het cultuur- of sportbeleid de “seniorentoets” moeten kunnen doorstaan.

De senioren hebben ook een eigen, bloeiend, verenigingsleven. Het uitgangspunt voor de ondersteuning daarvan is het seniorenbeleidsplan. Daarbij moet bijzondere aandacht uitgaan naar de subsidiëring van de noodzakelijke infrastructuur. Binnen dat plan willen we de komende jaren ook impulsen voorzien om nieuwe activiteiten op te zetten en vernieuwende projecten uit te werken. In het bijzonder willen we de samenwerking tussen jeugd- en seniorenverenigingen aanmoedigen.

N-VA/PLE wil ook werk maken van een lokaal dienstencentrum (LDC). Daarin wordt een ruim aanbod van ontspanningsactiviteiten en vorming voor senioren voorzien. Op die manier blijft ook de senior die niet in het verenigingsleven actief is, betrokken bij het socio-culturele leven. Door het LDC bovendien een wijkantenne te geven, kan het perfect als aanvulling dienen bij de activiteiten van de seniorenverenigingen. Met die laatste wordt ook samengewerkt bij het opstarten van het LDC.