Programma

Meer aanbod, meer vraag

Om zoveel mogelijk mensen aan te spreken moet het socio-culturele activiteitenaanbod ruim en divers zijn. Daarvoor zorgen niet alleen de verenigingen. De gemeentelijke vrijetijdsdiensten staan zelf in voor een aanvullend aanbod, en Essen heeft een bibliotheek, een muziekacademie en een academie voor beeldende kunsten. Veel mensen vinden hun gading ook buiten de gemeente. Ze gaan in Antwerpen naar de film, in Roosendaal naar het theater of spelen squash in Kalmthout.

Dat aanbod, zeker in onze gemeente, moet nog verder worden uitgebreid. Daarnaast moet er ook voor gezorgd worden dat iedereen er de weg naar kan vinden. Vaak spreken sommige activiteiten maar een beperkt publiek aan. Het onbekende schrikt af, mensen denken “dat is niets voor mij”, of hebben gewoon de financiële middelen niet. Daarom moet in de verschillende beleidsplannen nagedacht worden over het wegwerken van allerlei drempels. Vaak zijn die er onbewust. Wanneer een vereniging alleen uit mensen van één bepaalde achtergrond bestaat, trekken hun activiteiten vaak niemand met een andere achtergrond aan. Dat is niet erg, tenzij zo dé geknipte vrouw of man de weg naar de vereniging niet vindt.

Het gemeentebestuur kan daarbij een dubbele rol spelen. In de eerste plaats door het bestaande aanbod zo dicht mogelijk bij de verschillende doelgroepen te brengen. Een affiche voor een toneelvoorstelling die niet alleen in de Oude Pastorij of in de bibliotheek hangt, maar ook in het OCMW, bij de dokter of in de supermarkt, kan de drempel helpen verlagen. Daarnaast willen we ook een financiële aanmoediging voorzien. N-VA/PLE stelt voor om aan elke burger “Doe mee”-cheques te verkopen. Daarmee kan in het Essense socio-culturele leven betaald worden (lidgelden, inkom, …), en via sponsoring is het wellicht ook mogelijk ze te gebruiken voor sommige activiteiten buiten de gemeente. De cheques worden bijvoorbeeld verkocht aan 20 EUR, maar hebben een waarde van 25 EUR en de organisatoren kunnen ze voor 26 EUR inwisselen bij het gemeentebestuur, om zo de administratiekosten te dekken (de juiste bedragen moeten vanzelfsprekend eerst worden onderzocht en eventueel bijgestuurd in functie van het gebruik). Elke Essenaar mag jaarlijks hoogstens 10 cheques gebruiken. Via het OCMW krijgen de minderbegoeden een aantal cheques gratis, ter vervanging van de bestaande participatiecheques die er op voorstel van N-VA/PLE zijn gekomen.