Programma

Wie de jeugd heeft...

Essen heeft een uitgebreid en divers jeugdwerk. Het behouden en versterken daarvan is voor N-VA/PLE een uiterst belangrijke doelstelling. Het Essense jeugdbeleid is ondertussen al jaren gebaseerd op sterke jeugdwerkbeleidsplannen, die in samenspraak met de jeugdraad worden uitgewerkt. N-VA/PLE heeft telkens actief aan deze plannen meegewerkt, en wil op de ingeslagen weg verdergaan. Zo willen we de bestaande subsidiesystemen behouden, en voor voldoende financiering zorgen. Het is niet logisch dat het jeugdwerk soms meer tijd steekt in het bijeenzoeken van middelen dan in het organiseren van activiteiten voor de eigen leden.

Ook inhoudelijke ondersteuning vinden we erg belangrijk, zoals we in de tekst over het verenigingenbeleid al aangaven. De jeugddienst werkt goed, maar uit de praktijk is gebleken dat de inzet van twee personeelsleden (van B-niveau) geen overbodige luxe is, en dat zuinig met opgebouwde ervaring moet worden omgesprongen. Daarom willen we dat het personeelslid dat vanuit de vzw Jeugdwerking werd gedetacheerd, door het gemeentebestuur wordt overgenomen.

De maatregelen die we (hierboven) voorstelden om zaal Rex aantrekkelijker te maken, zullen natuurlijk ook de jeugdverenigingen ten goede komen. Daarbij mag de belangrijke rol die Rex speelt als fuifzaal niet uit het oog worden verloren. Nu de meeste problemen met de zaal zelf opgelost zijn, en er bovendien met het fuifcharter en het sluitingsuur een duidelijk beleid werd uitgewerkt (dat wel nog voor enige verfijning in aanmerking komt), moet de aandacht worden gericht op de omgeving buiten de zaal. Het frequent voorkomende vandalisme bezorgt immers onterecht een slecht imago aan de zaal én aan de verenigingen die er activiteiten organiseren. N-VA/PLE pleit voor de installatie van een bewakingscamera aan het station, die Rex en omgeving –met inbegrip van de spoorperrons– in de gaten houdt. Aangevuld met regelmatig politietoezicht én met sensibiliseringsacties naar de fuifbezoekers toe moet dit de omgeving van de zaal leefbaarder maken.

Samen met de cultuurdienst moet de jeugddienst er overigens voor instaan dat bij het aanbod aan fuiven en optredens in zaal Rex de nodige diversiteit wordt gewaarborgd, zodat alle muziek- en uitgaansstijlen aan bod kunnen komen.
De jeugddienst is ook de motor achter organisaties zoals de Dag van het Kind en de Speelpleinwerking. Wat de Dag van het Kind betreft (vaak in de vorm van een Roefeldag georganiseerd), moet het uitgangspunt blijven dat gemikt wordt op alle Essense kinderen. Het Roefelconcept, waarbij kinderen een kijkje kunnen nemen in de volwassenenwereld, blijven we interessant vinden, maar het kan niet elk jaar worden gerealiseerd.

De Speelpleinwerking draait goed en bevindt zich op een ideale locatie. Er moet wel geprobeerd worden om afspraken op langere termijn te maken. Bovendien streven we ernaar om elke zomer gedurende minstens vijf tot zes weken een speelpleinwerking te voorzien. Deze werking vult de voorzieningen voor kinderopvang (die we willen uitbreiden) wel aan, maar is toch in de eerste plaats jeugdwerk. Zo mag van de ouders, naast een kleine financiële bijdrage, ook een beetje engagement verwacht worden : kinderen moeten tijdig gebracht en afgehaald worden, en als een kind niet kan komen, wordt dat best even gemeld.

In de publieke ruimte wordt niet altijd genoeg rekening gehouden met kinderen en jongeren. Dat is een kwestie van mentaliteit. Toen de jeugdraad vroeg om mee te mogen praten over de heraanleg van het Heuvelplein –dat vaak door spelende kinderen en jeugdbewegingen wordt gebruikt– werd dat gewoon geweigerd. Om dit soort toestanden te vermijden moet er een structurele band met de GECORO (adviesraad voor ruimtelijke ordening) worden gecreëerd.

De heraanleg van de bestaande speelpleintjes is volop aan de gang. Daarbij moet er op worden toegezien dat er nadien voldoende aandacht is voor het onderhoud. Ook de buurtbewoners moeten daarbij betrokken worden. Eén van de grote problemen is dat speelpleintjes vaak de uitgelezen plek blijken om de hond uit te laten, met alle gevolgen vandien voor de spelende kinderen. Daarom is sensibilisering, toezicht en desnoods bestraffing noodzakelijk (bijvoorbeeld via gemeentelijke administratieve sancties). Dit moet systematisch aangepakt worden, en niet via het lukraak plaatsen van “zakjesautomaten”. Tenslotte is de realisatie van een speelpleintje in de wijk Hoek voor ons een absolute prioriteit.

Ook de inrichting van speelstraten kan kinderen ruimte bieden tijdens de schoolvakanties. Daarvoor werd een nieuw reglement uitgewerkt, dat binnen enkele jaren aan een evaluatie toe zal zijn. Wordt er voldoende gebruik van gemaakt ? En leven de speelstraten ook echt, of zijn er extra inspanningen nodig om ze ook aantrekkelijk te maken, bijvoorbeeld door het nodige spelmateriaal aan te bieden ?

Ook tieners hebben recht op een eigen ruimte. N-VA/PLE wil daarom dat er werk wordt gemaakt van het reeds eerder afgesproken experiment met een “tienerhonk”, een eigen ruimte (een “bushokje zonder bus”) zodat tieners niet verplicht worden naar de andere speelpleintjes te trekken waar ze vaak jongere kinderen “wegjagen”.

Essen heeft niet alleen een rijk jeugdwerk, het is ook een aantrekkelijke gemeente voor jeugdbewegingen die een plaats zoeken om op kamp te gaan. Voor hen willen we gastvrij zijn. Zo stellen we voor om hen bij aankomst een informatiepakket aan te bieden, en hen ook de weg te wijzen naar de lokale middenstanders (waaronder de Wereldwinkel) en de boeren. Bovendien willen we ook de kampeigenaars ondersteunen door hen voldoende informatie te bezorgen en door ervoor te zorgen dat er geen onnodige administratieve formaliteiten worden opgelegd.

Jongeren hebben vaak specifieke informatiebehoeften of zoeken een specifieke steun bij allerlei problemen. In overleg met de jeugddienst, de bibliotheek, de Centra voor Leerlingenbegeleiding en de sociale diensten van OCMW en gemeente (in de toekomst zitten die samen in één sociaal huis), wordt er daarom werk gemaakt van een JongerenInformatiePunt (J.I.P.) waar jongeren zowel met informatieve vragen terechtkunnen, als om een advies in één of andere moeilijke situatie in te winnen.

 

Repetitieruimte

Zaal Rex is de ideale locatie om de reeds lang geplande repetitieruimte voor muziekgroepjes te realiseren. Met de ingrepen die we reeds voorstelden kan het podium afsluitbaar worden gemaakt. Daarbij moet ook een afzonderlijke verwarming worden voorzien. Op die manier kan het gebruikt worden voor repetities. Het muziekmateriaal kan worden opgeborgen in een afzonderlijk gedeelte van de te bouwen backstageruimte.

Opnieuw een jeugdhuis ?

Ondanks de teloorgang van het gemeentelijke jeugdhuis Sjoc blijft N-VA/PLE principieel voorstander van een (al dan niet gemeentelijk) jeugdhuis in Essen. Wel moet er vooraf voor worden gezorgd dat er een voldoende groot draagvlak bij de jongeren zelf is, en dat het initiatief dus van hen uitgaat. Dat biedt de beste garantie op een stabiele werking. Die kan dan volop door de gemeente ondersteund worden.

Paviljoen : nu of nooit

De overdracht van het jeugdverblijfscentrum Paviljoen van de vzw Jeugdwerking naar de VVV Oase van Rust is om meer dan één reden een slechte beslissing geweest. Aangezien ze genomen werd met als motivatie dat het rendement ervan zou toenemen, moeten op dit vlak van de VVV duidelijke verbintenissen worden gevraagd. Het is immers onlogisch dat zoveel geld wordt geïnvesteerd in infrastructuur waar de Essense jeugd niets aan heeft.

Wanneer het Paviljoen ten laatste in 2008 niet volledig zelfbedruipend is (wat dankzij Vlaamse subsidiëring mogelijk zou kunnen zijn), zullen we het ofwel niet langer gebruiken als jeugdverblijfscentrum ofwel er een privé-uitbater voor zoeken.

Bovendien is binnen de structuren van de VVV een vertegenwoordiging vanuit de jeugdsector (o.m. vanuit VVKSM Heikant) een noodzaak, en moet ook het democratisch toezicht op de VVV versterkt worden.