Programma

Een beter leefmilieu begint in het gemeentehuis

De zorg voor ons leefmilieu vertaalt zich niet alleen in het landschapsbeheer. Er is meer nodig om het groene karakter van de gemeente te bewaren en een steentje bij te dragen aan de duurzame ontwikkeling van Vlaanderen en de wereld. Het gemeentebestuur heeft een heel belangrijke rol in het afvalbeleid. De voorbije jaren werd daarbij van een verkeerd uitgangspunt vertrokken. Het afvalbeleid dient niet in de eerste plaats om de gemeentefinanciën in evenwicht te houden ! Het afvalbeleid dient wel om de druk op het leefmilieu zo klein mogelijk te houden, en daarom is het voorkomen van afval de eerste keuze, het hergebruiken ervan de tweede, het recycleren de derde keuze en als het echt niet anders kan het storten of verwerken (vaak verbranden) ervan. In deze optiek (en ook omwille van de sociale mogelijkheden) wil N-VA/PLE een kringloopwinkel in Essen, zodat allerlei spullen tweedehands kunnen verkocht worden.

Voorts moet er vooral aandacht gaan naar de preventie van afval. In samenwerking met de winkeliers zal worden nagegaan hoe het gebruik van plastic verpakkingen kan worden verminderd, en met de scholen wordt bekeken hoe het gebruik van brooddozen in plaats van bijvoorbeeld aluminiumfolie kan worden aangemoedigd.

Niet alle afval kan echter vermeden worden. Daarom is een goede afvalophaling noodzakelijk. Daarvoor moet een correcte prijs worden aangerekend, die maakt dat het afval dat het meest belastend is voor het leefmilieu de hoogste prijs meekrijgt. In het ideale geval wordt daarvoor volgens gewicht of volgens volume gewerkt. N-VA/PLE vindt dat de mogelijkheden van intelligente afvalcontainers in Essen nooit voldoende zijn onderzocht. Met dergelijke containers kan de hoeveelheid afval (restafval, GFT, PMD…) exact bepaald worden, waarna op het einde van de maand een factuur volgt. Zo betaalt iedereen de juiste prijs. Een dergelijk systeem laat ook toe om een sociale correctie op de factuur toe te passen : OCMW-cliënten zouden dan bijvoorbeeld minder betalen. Het helemaal gratis maken voor hen kan niet, want dat zou tot een verkeerd gedrag kunnen aanzetten.

Het is evident dat de vaste (forfaitaire) huisvuilbelasting volledig moet worden afgeschaft, zoals de voorbije jaren door “Essen in de Zak ?” werd geëist. Deze belasting heeft helemaal niets te maken met het afvalbeleid, en zeker niet met het principe dat de vervuiler betaalt. Zelfs wie helemaal geen afval produceert, moet de belasting immers betalen.

Verscheidene verenigingen in Essen zijn actief in de ophaling van oud papier. Dat vinden we een goede zaak, en we willen dat blijven aanmoedigen. Bovendien willen we de productie van oud papier ook in de toekomst ontmoedigen met de belasting op reclamedrukwerk.

Tenslotte zal de politie de opdracht krijgen om streng op te treden tegen sluikstorters, en daarbij zal ook gebruik gemaakt worden van gemeentelijke administratieve sancties (zie de programmatekst rond veiligheid).

Ook zuinig omspringen met energie is belangrijk. Daarom willen we zicht krijgen op het totale energiegebruik van het gemeentebestuur (via een energie-audit) om op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen om het energieverbruik terug te dringen. Dat kan door bepaalde gebouwen beter te isoleren. Ook voor hernieuwbare energie moet er meer aandacht komen. Het gemeentebestuur kan de mogelijkheden daarvan aantonen door zonnepanelen te voorzien op de bestaande en zeker op de nieuwe gebouwen. Bovendien wil N-VA/PLE een positieve houding tegenover de mogelijke plaatsing van windmolens in onze gemeente, bijvoorbeeld op het industrieterrein. Om de burgers aan te zetten tot zuinig energiegebruik kan -naast het voeren van informatiecampagnes- ook een wedstrijd worden ingericht, waarbij de straat of wijk die het eigen energiegebruik het meest kan terugdringen, in de bloemetjes wordt gezet.

Ook op het vlak van het waterbeleid heeft Essen nog werk voor de boeg. Uiteindelijk is het immers de bedoeling tot volledig gescheiden circuits voor regenwater en voor afvalwater te komen, al wordt dat ongetwijfeld een werk van lange adem. Om een te grote druk op de rioleringsstelsels te voorkomen, moet er bij openbare werken alvast -meer dan nu- worden gekozen voor waterdoorlatende materialen.

Om de voorbeeldfunctie van het gemeentebestuur nog verder in de verf te zetten, kiezen we ervoor om consequent met gerecycleerd papier te werken en om zoveel mogelijk duurzaam hout te gebruiken. Ook het gebruik van ecologische schoonmaakmiddelen binnen het gemeentebestuur wordt verder veralgemeend. Bovendien zal dat via de poetsdienst van het (dienstenchequebedrijf van het) OCMW worden aangemoedigd, door het op te nemen in een folder voor de gebruikers van de poetsdienst. Ook bij openbare aanbestedingen worden milieucriteria (en sociale voorwaarden) mee opgenomen, en bij de aankoop van voertuigen wordt de zogenaamde “EcoScore” een belangrijk criterium. Deze score houdt rekening met het verbruik, de luchtvervuiling, het lawaai, de uitstoot van broeikasgassen en de onderhoudskosten.

Alleen een gemeentebestuur dat zelf het goede voorbeeld geeft, kan proberen ook het gedrag van de burgers te beïnvloeden. Sensibiliseringscampagnes zijn en blijven daarom belangrijk. Ze moeten wel gericht worden op een echte gedragsverandering, en niet alleen op het aanwakkeren van de gevoeligheid voor het leefmilieu.

 

Milieuvriendelijk bouwen

Wie in Essen wil bouwen of verbouwen, willen we duidelijke informatie geven over hoe dat zo milieuvriendelijk mogelijk kan gebeuren. Daarbij denken we aan isolatie, aan mogelijkheden voor hernieuwbare energie (zoals zonnepanelen), aan het scheiden van regenwater en afvalwater, eventueel ook aan groendaken en kleinschalige waterzuiveringen. Ook bij de keuze van bouwmaterialen willen we wijzen op het belang van het gebruik van duurzame houtsoorten. Om dit aan te moedigen wil N-VA/PLE ook subsidies inzetten. Maar het gemeentebestuur moet natuurlijk ook het goede voorbeeld geven !