Programma

It's the economy, stupid !

De dienst “lokale economie en werkgelegenheid” krijgt ook een ondernemingsconsulent. Die is er in de eerste plaats om een brug te slaan tussen het gemeentebestuur en het lokale bedrijfsleven, en om de nodige informatie over het gemeentebeleid (maar ook over het Vlaamse, federale en eventueel het Nederlandse beleid) aan de bedrijven door te geven.

De consulent speelt ook een belangrijke rol bij het invullen van de industrieterreinen en de leegstaande industriegebouwen in onze gemeente. Zij of hij gaat op zoek naar geschikte bedrijven, die zoveel mogelijk arbeidsplaatsen creëren, zodat de beschikbare ruimte zo arbeidsintensief mogelijk wordt ingevuld. Daarbij zal overleg met de eigenaars van leegstaande bedrijfsgebouwen noodzakelijk zijn. Samen met hen wordt een plan opgesteld om tot een goede invulling te komen. Een stok achter de deur is hier wel nodig : wie niet aan een dergelijk plan wil meewerken, moet rekenen op een stevige taks op leegstaande bedrijfsgebouwen en braakliggende bedrijfsterreinen. De opbrengsten daarvan worden uiteraard geïnvesteerd in de verdere ontwikkeling van de bedrijfszones.

De ondernemingsconsulent gaat niet alleen op zoek naar “ondernemers voor de ruimte” maar ook naar “ruimte voor ondernemers”. De consulent begeleidt starters bij het opzetten van hun bedrijf, door een handje te helpen bij de administratieve formaliteiten – zoals het aanvragen van de nodige vergunningen – en eventueel bij het zoeken naar een geschikte locatie. Daarbij moet vanzelfsprekend worden samengewerkt met de Vlaamse ondernemingsloketten en met organisaties zoals de Kamer van Koophandel (o.m. via de Bedrijvenvereniging Essen).

Ook bij het aanmoedigen van het ondernemerschap speelt de consulent een rol. Zo kan via het onderwijs informatie over ondernemen worden verspreid, en kunnen studenten worden aangemoedigd om eens na te denken over het opstarten van een eigen zaak. Ook kan de consulent de weg wijzen naar allerlei vormen van startkapitaal en startersleningen, die door verschillende overheden worden voorzien, maar nog al te vaak een grote onbekende zijn bij de potentiële ondernemer.

De consulent staat in de eerste plaats ten dienste van de ondernemingen die reeds in onze gemeente zijn gevestigd. Zo is het de bedoeling om samen met de ondernemers te kijken hoe de omgeving van hun bedrijven aantrekkelijker kan worden gemaakt, o.m. via het voorzien van aanplantingen. Dat daarbij ook de gemeentelijke milieudienst wordt betrokken, spreekt voor zich. Zo kan meteen ook aandacht worden besteed aan afvalpreventie en aan energiezuinig ondernemen.

Samen werk maken van bedrijfsvervoersplannen en van een degelijke bewegwijzering, staan ook op de agenda. En in overleg met de werkconsulent kan er gezocht worden naar mogelijkheden voor een gezamenlijke organisatie van vormingsinitiatieven door de Essense bedrijven.

Wanneer het gemeentebestuur allerlei openbare werken plant (of wanneer andere overheden of nutsbedrijven in de Essense bodem actief worden), moet de ondernemingsconsulent zijn of haar rol spelen, door de bedrijven vooraf te informeren, en hen te betrekken bij de organisatie van de werkzaamheden en bij het uittekenen van omleidingswegen.

Bedrijven komen en bedrijven gaan, en in de mate van het mogelijke moet dat laatste natuurlijk worden vermeden. Vooral bij familiebedrijven zorgt de opvolging al eens voor problemen en kopzorgen. De ondernemingsconsulent kan daarbij een rol spelen door mee te zoeken naar de meest geschikte oplossing.

Tenslotte moet de consulent erover waken dat het gemeentebeleid op alle terreinen ondernemingsvriendelijk is, en moet hij of zij ook de nodige ondersteuning bieden aan de bedrijvenverenigingen die onze gemeente rijk is. Op die manier moet ervoor gezorgd worden dat de ondernemingen vooraf betrokken worden bij alle beslissingen die hen aanbelangen.

 

Grensverleggend werken

Essen moet erg zuinig zijn met de beschikbare bedrijfsgronden. Als buitengemeente is het behoud van de open ruimte essentieel, zodat het niet de bedoeling kan zijn nog veel bijkomend industrieterrein te creëren. Het heeft echter weinig zin dat kleine gemeentes alleen naar de eigen bedrijfsterreinen zouden kijken. Voor de werkgelegenheid in Essen maakt het echt niet zoveel uit of een bedrijf zich hier of in Kalmthout vestigt. Daarom moet hierover een gesprek met de andere gemeenten worden gevoerd. Zo is het logisch om het terrein “Rijkmaker” uit te breiden op Kalmthouts grondgebied.

KMO-loket

Aan de Essense ondernemers wordt al lang een “KMO-loket” beloofd : één plaats binnen het gemeentebestuur waar ze voor al hun administratieve formaliteiten terechtkunnen. Natuurlijk willen we dat principe ook met de ondernemingsconsulent realiseren, maar tegelijk willen we er ook een veel actievere invulling aan geven. En we willen in elk geval dat het méér wordt dan wat goede voornemens op papier !

Bedrijf in de couveuse

Een eigen zaak opstarten is niet eenvoudig. Bovendien is “eens proberen” meestal duur en vaak niet haalbaar : veilig kunnen mislukken is immers essentieel, en de risico’s zijn daarvoor vaak te groot. Daarom bestaan er ondernemings-couveuses, waarbij mensen binnen een vzw-structuur hun zaak “op ware grootte” kunnen uittesten, gekoppeld aan professionele ondersteuning en begeleiding zodat het ook voor laaggeschoolden haalbaar is. Ervaringen elders leren dat dit goed werkt. Essen zou iets dergelijks samen met de buurgemeenten kunnen uitwerken.

Raad voor lokale economie

De raad voor lokale economie die in 2001 werd opgericht is een goede zaak, maar de werking ervan bleef tot nog toe beneden de verwachtingen. Daaraan kan in de eerste plaats worden verholpen door dit plan in een gezamenlijke visie voor deze raad om te zetten. Daarbij wordt de raad ook uitgebreid tot “raad voor lokale economie en werkgelegenheid”, en krijgen zowel de werkconsulent als de ondernemingsconsulent de opdracht om de raad mee op te volgen en er de dynamiek van op gang te houden.