Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 10, 2011, nr. 5

 

De nieuwe ramen in de raadszaal, met dubbel glas, zorgden ervoor dat de warmte goed bleef hangen. Al liep de temperatuur gelukkig vooral letterlijk hoog op tijdens de raadszitting van juni…



Oppositie komt te vroeg

  (Nog) geen belastingvermindering

N-VA/PLE en Open Vld hadden de gemeenterekening 2010 goed bestudeerd, en stelden vast dat er een belastingvermindering af kan. Maar bij CD&V en sp.a ving hun voorstel bot.


Tom Bevers (N-VA/PLE) had uit de bespreking van de rekening op de raad van mei begrepen dat iedereen het erover eens is dat de gemeentelijke reserves te hoog oplopen. Nu al tot 14,5 miljoen EUR. Het schepencollege had daarom voorgesteld een deel te gebruiken om de schuld af te bouwen, en dat vond Bevers een goed voorstel. Maar minder schuld betekent ook minder afbetalen. Er is nu al elk jaar een structureel overschot, en dat zal zo natuurlijk enkel nog oplopen. Hij vond het niet houdbaar om de Essenaar elk jaar te veel te vragen en dan nadien te beweren dat de gemeente goed heeft gewerkt omdat niet alles op is. Dus moeten volgens hem de belastingen omlaag. Willy Heymans (Open Vld) sloot zich daarbij aan : verschillende onbekenden uit het verleden zijn positief uitgevallen, en de reservepot raakte te goed gevuld.

Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond dat de discussie op het verkeerde moment kwam : het budget voor 2012 wordt pas in november besproken. Financieschepen Dirk Konings (CD&V) bracht nochtans al wel enkele argumenten tegen het voorstel aan : de reserves moeten worden afgebouwd, maar met het nieuwe boekhoudsysteem dat binnen enkele jaren wordt ingevoerd moet nog blijken hoe groot het overschot volgens de nieuwe regels zal zijn. Bevers probeerde nog uit te leggen dat de financiële ruimte er is, hoe je ze ook in de boeken verwerkt. Bovendien vond hij het net het goede moment om nu te beslissen, net ná de goedkeuring van de rekening en vóór de opmaak van de begroting. Maar Van Tichelt wilde er niet van weten. Philip Peeters (Groen!) stelde dan nog de vraag of er zeker géén belastingvermindering komt; ook hij kreeg geen antwoord…


Oppositie komt te laat

  Gierzwaluwkasten aan het gemeentehuis

Als het nieuwe deel van het gemeentehuis afgewerkt is, worden enkele gierzwaluwkasten aan het gebouw opgehangen. Daarover is iedereen het eens, al blijft de vraag hoeveel. Net die vraag is voor de gierzwaluw heel belangrijk.


Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) dienden een voorstel in : hang 20 gierzwaluwkasten op. Vandekeybus legde uit dat Essen een heel actieve werkgroep heeft die deze mooie vogels naar onze gemeente probeert te lokken. Door de appartementsbouw verliezen ze echter veel broedplaatsen onder de pannen. Daarom worden er nestkasten opgehangen. Volgens hem moet de gemeente daarbij het goede voorbeeld geven en het gemeentehuis ter beschikking stellen.

Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) meldde dat N-VA/PLE te laat kwam : het schepencollege had al in april 2010 beslist dat er 5 nestkasten aan de gevel van het gemeentehuis zouden worden gehangen. Vandekeybus verwelkomde die beslissing, maar 5 vond hij veel te weinig. Dat maakte burgemeester Van Tichelt (CD&V) boos : hij vond het onzin om over het aantal kasten te discussiëren. Vandekeybus wees er echter op dat de gierzwaluw een koloniebroeder is : alleen als de vogels er in groep kunnen nestelen, heeft de plaatsing van kasten zin. Het duurt ook gemiddeld acht jaar vooraleer de nestkasten bevolkt worden. De welles-nietesdiscussie leverde niet meteen een conclusie op. Zo wordt de gierzwaluw natuurlijk van het kastje naar de muur gestuurd… Vandekeybus hoopt nu dat het schepencollege snel gaat overleggen met de gierzwaluwwerkgroep.


Streepje voor

  Zebrapaden moeten beter zichtbaar zijn

Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Katrien Somers (N-VA/PLE) bekeken de toestand van de Essense zebrapaden. Sommige zijn niet goed zichtbaar, en ze stelden daarom voor om daar wat aan te doen.


Ooye legde uit dat de zebrapaden die in witte klinkers zijn uitgevoerd meestal erg lang goed zichtbaar blijven, maar voor de geschilderde paden is dat lang niet altijd het geval. Dat kan gevaarlijk zijn, onder meer als in de avondschemering de voetganger zich veilig waant terwijl de automobilist de witte strepen niet goed kan zien. Hij stelde daarom voor om de zebrapaden te inventariseren, te kijken of ze op de juiste plaats liggen en na te gaan of ze niet extra verlicht moeten worden. Daarnaast vroeg hij om ze minstens twee keer per jaar te schilderen.

Burgemeester Van Tichelt (CD&V) reageerde positief op het voorstel : het heeft zin om de zebrapaden op te lijsten en samen met de politie na te kijken hoe ze zo veilig mogelijk kunnen worden gemaakt. Hij stelde wel voor om pas daarna te beslissen hoe dikwijls ze geschilderd moeten worden : voor sommige kan één keer per jaar wellicht volstaan, andere moeten misschien drie of vier keer bijgewerkt worden. Een besluit waar iedereen zich in kon terugvinden.


Munt slaan uit afval

  Prijzen nieuw containerpark vastgelegd

De gemeenteraad legde de openingsuren en de tarieven voor het nieuwe containerpark vast. Daarbij werd beslist dat er ook met munten zal kunnen betaald worden.


Het containerpark zal na de heraanleg tot 16u open zijn op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Op donderdag kan men er terecht van 14u tot 20u. Heel wat afval wordt gratis aanvaard, voor sommige zaken zal betaald moeten worden : 1 eurocent per kilo voor afval zoals snoeihout en steenpuin, 20 eurocent per kilo voor grof vuil en gemengd bouwafval. Daarbij zal met een weegbrug de rekening worden opgemaakt. Die kan dan ter plaatse betaald worden met de bankkaart. Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg om zoals in Kalmthout en Wuustwezel ook cash geld te aanvaarden. Luc Van Wezel (CD&V) sloot zich daarbij aan : niet iedereen is even vertrouwd met plastic geld. Maar Eddy Mertens (sp.a) zag dat anders : hij stelde voor dat de Essenaren zonder bankkaart in het gemeentehuis een speciale kaart zouden kunnen opladen om daarmee op het containerpark te betalen.

Dirk Konings (CD&V) antwoordde dat iedereen een betaalkaart heeft, en dat wie niet kan betalen eventueel een factuur kan krijgen. Cash geld aanvaarden betekent bovendien een belangrijke administratieve last. Toch besloot hij in te gaan op de vraag van Van Wezel en Bevers, zodat er dus ook met munten zal kunnen worden betaald. Dezelfde twee raadsleden hadden er trouwens tijdens en na de vorige raadszitting voor gepleit om extra terugbetaaldagen voor de knipkaarten van het oude containerpark in te richten, en ook daarvan konden ze het college overtuigen : in september kan men met de kaarten opnieuw bij de milieudienst terecht.


Lijdensweggetje

  Geen plan B voor fietspad Spillebeek

De gemeenteraad keurde het bestek goed voor het fietspad langs de Spillebeek. Een lang aanslepende procedure nadert daarmee haar einde, al betekent dat nog niet dat het pad er al ligt.


Frans Schrauwen (CD&V) lichtte toe dat de laatste nodige stukken grond na enkele jaren van onderhandelen verworven waren. Dirk Smout (N-VA/PLE) vroeg daarop of nu alle nodige percelen eigendom van de gemeente zijn, maar dat bleek niet het geval : eerst moet er nog een grondruil gebeuren. Kevin Ooye (N-VA/PLE) vroeg zich af wanneer het fietspad er zou liggen. Met tegenzin zocht Schrauwen het in het dossier op : zodra de ruil rond is, zullen er 55 werkdagen nodig zijn. Smout vroeg daarop wat er zou gebeuren als de ruil onverhoopt niet zou doorgaan. Het antwoord kwam van schepen Dirk Konings (CD&V) : er is geen alternatief, zonder ruil geen fietspad. Philip Peeters (Groen!) betreurde voor de laatste keer (?) dat het fietspad niet over de hele lengte langs de beek zal lopen, en wees erop dat de beloofde tractorsluis niet in het bestek stond. Een vergetelheid die snel nog werd rechtgezet. Maar voor de fietslustigen blijft het dus nog even afwachten…


  Mist rond dienstencentrum blijft

Na de bespreking in de gemeenteraad van mei boog ook de OCMW-raad zich over het lokaal dienstencentrum (LDC) dat in de oude Bijstergebouwen gevestigd moet worden. Ook die discussie bracht geen volledige duidelijkheid, zodat de OCMW-raad formeel om een planning vroeg.


Thomas Dekkers (N-VA/PLE) lichtte het voorstel toe dat hij samen met Suzanne Kerstens (N-VA/PLE) op de agenda van de raad had geplaatst : het gaat niet op om "in de rapte" met iets te starten, er moet van bij het begin een degelijke LDC-werking zijn. Daarbij vond hij het advies van de seniorenraad een goed uitgangspunt. Tenslotte betwijfelde hij of de overeenkomst met de GZA-groep over het gebouw wel voldoende garanties bood : het LDC kan eigenlijk zonder veel verwittiging op elk moment terug buitengezet worden. OCMW-voorzitster Imelda Schrauwen (CD&V) verdedigde het plan om in twee stappen te werken door zo snel mogelijk met een "light"-versie van het LDC te beginnen en dat vervolgens uit te bouwen. Dat geeft ook tijd om een definitieve grondruil met GZA uit te werken en de nodige subsidies aan te vragen. Uiteindelijk werd een consensus bereikt : het centrum moet van bij het begin volwaardig zijn, zoals de seniorenraad het vraagt. Daarna kan het dan nog verder worden uitgebouwd. De OCMW-raad besliste tenslotte dat de voorzitster in juli een concreet stappenplan moet voorleggen.

Jeroen Clous (sp.a) beloofde nog dat de overeenkomst met de GZA-groep op korte termijn wordt herzien, maar toen Tom Bevers (N-VA/PLE) in de gemeenteraad vroeg om dat te bevestigen, ontkende schepen Jokke Hennekam (sp.a) dat dit de bedoeling is.


  Energieleningen voor sociaal zwakkeren

Wie energie wil besparen kan binnenkort via IGEAN een lening aangaan bij het Fonds voor de Reductie van de Globale Energiekost. Dat daarbij specifiek gemikt wordt op mensen met een laag inkomen, deed een aantal wenkbrauwen fronsen.


Voor isolatie of andere besparende maatregelen kan een lening van hoogstens 10.000 EUR met een looptijd van 5 jaar worden aangegaan. Een deel van de beschikbare leningen wordt gereserveerd voor het OCMW-cliënteel. In de OCMW-raad hadden onder meer de raadsleden Suzanne Kerstens (N-VA/PLE) en Brigitte Bouvé (Open Vld) daarbij nogal wat bedenkingen : het is niet erg verstandig om mensen die vaak al een hoge schuldenlast hebben nog eens met een extra lening op te zadelen. Toch besliste het OCMW in te stappen, al verkreeg Thomas Dekkers (N-VA/PLE) wel de toezegging dat elk dossier expliciet aan de raad zou worden voorgelegd.


Hold(ing) up ?

  Dexia-aandelen gemeente Essen renderen niet

De Gemeentelijke Holding die namens de gemeenten aandelen heeft in Dexia, zit in slechte papieren. Dirk Smout (N-VA/PLE) vroeg zich af hoe het Essense schepencollege daarover denkt.


In 2009 stapte Essen nog mee in een kapitaalverhoging van de Holding. Dat gebeurde met een klassieke 13-12 stemming : meerderheid tegen oppositie dus. De CD&V/sp.a-meerderheid liet zich verleiden door het beloofde dividend van 13% op de nieuwe aandelen, de andere partijen vonden niet dat een gemeentebestuur in een bank moet beleggen. Smout haalde aan dat de Holding onlangs besliste om dit jaar maar 7% dividend toe te kennen. Bovendien gaf de Vlaamse regering al aan dat ze ook dat nog te veel vindt. Hij vroeg of Essen die beslissingen mee had goedgekeurd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat Essen niet aanwezig was geweest op de algemene vergadering van de Holding, en dus niets mee had goedgekeurd. Bovendien was er nooit een jaarlijks dividend van 13% vooropgesteld : dat niveau zou alleen gemiddeld gehaald moeten worden. En 7% is nog altijd meer dan wat een spaarrekening biedt. Al gaf hij wel toe dat de Holding niet meteen in goede papieren zit.


  Communicatie bestemmingsplannen kan beter

Als er een RUP (ruimtelijk uitvoeringsplan) wordt goedgekeurd, dan moeten de betrokkenen daarover meer informatie krijgen.


Bij de opmaak van een RUP komt heel wat kijken. Zo zijn er verschillende procedures waarbij alle betrokkenen inspraak krijgen of bezwaren kunnen indienen. Maar eens alles achter de rug is, horen ze er vaak niet veel meer van. Kevin Ooye (N-VA/PLE) kaartte dat aan. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat wie echt direct betrokken is meestal goed weet wat er werd beslist. Maar bij RUPs die op veel mensen een impact hebben, zoals het RUP Nieuwstraat-Oost, zou er inderdaad nog beter gecommuniceerd moeten worden.


Flou artistique

  Circus beter omkaderen

Het circus Enzo Zavatta sloeg zijn tenten op aan de Oude Baan en daar raakt het voorlopig niet weg. Tom Bevers (N-VA/PLE) stelde vragen bij de gevolgde procedure.


Hij vroeg of er niet meer informatie moet worden ingewonnen vooraleer het schepencollege toelating geeft om in Essen circusvoorstellingen te organiseren : hoe zit het met de veiligheid, het dierenwelzijn, het voorzien van parking… Daarnaast vroeg Bevers of daarover ook niet beter met de omwonenden gecommuniceerd moet worden. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) gaf hem gelijk. Het schepencollege gaat een afwegingskader uitwerken om zorgvuldiger te kunnen oordelen wat er wel en niet kan, en onder welke voorwaarden. Hij vulde nog aan dat er wellicht geen toelating zou zijn gegeven aan dit circus als er al een procedure zou hebben bestaan. Andere gemeenten denken er blijkbaar net zo over, want het circus bleef lang in de Oude Baan staan en heeft veel moeite om nieuwe standplaatsen te vinden.


  Nieuwe poging concessie sporthal

Nadat een eerste versie van de concessie voor de nieuwe sporthal vorig jaar ongeldig werd verklaard, probeert het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) een nieuwe overeenkomst af te sluiten. Daarbij werd besloten met dezelfde firma in zee te gaan.


Minister Bourgeois (N-VA) vernietigde vorig jaar de concessie-overeenkomst, nadat eerder gouverneur Berx (oud-CD&V-parlementslid) ze al had geschorst. Het akkoord was financieel onhoudbaar voor het AGB en gaf een oneerlijk voordeel aan de concessionaris tegenover andere mogelijke kandidaten. Na de vernietiging pleitte N-VA/PLE ervoor om de sporthal zelf uit te baten of de concessie terug open te stellen, maar het Directiecomité van het AGB (CD&V/sp.a) besloot om daar niet op in te gaan. Er wordt een nieuwe overeenkomst onderhandeld met Kris Kempenaers, voormalig uitbater van het Sportkaffee, die volgens het AGB "bijna rond" zou zijn. Kempenaers zal de hele hal (cafetaria en sportruimte) beheren, alsook de meeste buitenterreinen. Daarvoor betaalt hij een vaste vergoeding van 6.000 EUR per maand, plus een percentage van de omzet (vanaf het derde jaar bedraagt dat 3,47 % van het gedeelte van de omzet boven 172.910 EUR). De tarieven voor de sporters liggen vast. De overeenkomst lijkt te kunnen worden afgerond doordat Kempenaers de mogelijkheid krijgt om zonnepanelen op het dak van de hal aan te brengen, om zo de energierekening te temperen. De energiekosten hadden immers het struikelblok gevormd in de eerste (vernietigde) overeenkomst. Maar een definitieve handtekening werd vooralsnog niet geplaatst.

Vanaf volgend seizoen zullen de gebruikers van de piste en het voetbalveld overigens al aan het AGB moeten betalen. Hoe de betaling van de tennisvelden geregeld zal worden, is nog niet helemaal duidelijk. De hal zelf zal uiteindelijk ook meer kosten dan oorspronkelijk voorzien, maar het AGB weet nog niet exact hoeveel. Pas als de volledige prijs duidelijk is, zal ermee naar de gemeenteraad worden gestapt. Die heeft dan geen enkele keuze meer… Desondanks maken verschillende sporters zich zorgen over de werken, vooral over de buitenterreinen : daar zou voor al te goedkoop materiaal worden gekozen.


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we hoe u het gemeentelijk reservefonds zou verminderen. 41,9% van de antwoorden stelt zoals N-VA/PLE en Open Vld voor om de belastingen te verminderen.


27,4% wil in de eerste plaats de leningen vervroegd afbetalen, 25,8% wil meer investeren. Dat laatste lijkt inderdaad ook belangrijk : Essen investeerde de voorbije jaren veel minder dan de buurgemeenten. De overige 4,8% willen het geld gewoon bijhouden.


Deze maand weten we van u graag wat u de gemakkelijkste manier van betalen in het containerpark vindt : met de bankkaart, met cash geld of achteraf na ontvangst van een factuur. Laat het ons weten via www.nvaple.be !



  Jong N-VA/PLE werkt aan de Essense toekomst

De jongerenwerking van N-VA/PLE nam onlangs een nieuwe start. Met de slogan "Jong N-VA/PLE werkt aan de toekomst" willen de jongeren een brug slaan tussen de Essense jeugd en de gemeentepolitiek.


De jongeren vespreidden daarover ook een persbericht. Wie interesse heeft in hun werking, kan contact opnemen met Jasper Van Landeghem.


  Elf juli staat voor de deur

De zomervakantie breekt aan, en dat betekent dat ook de jaarlijkse elf juliviering eraan komt. Met ook dit jaar weer "voor elk wat wils"…


Op vrijdag 8 juli staat voor de 12- tot 15-jarigen om 19u aan de Oude Pastorij de zomerfuif van JOW op het programma. Op zaterdag 9 juli treedt Buurman op, met om 20u30 Lennart Maes (bekend van "Lenny en de Wespen") in het voorprogramma. Daarvoor betaalt u 5 EUR. Zondag 10 juli start om 10u30 in het auditorium van Muzarto een lezing door oud-VU-politica Nelly Maes, vandaag voorzitster van het Vlaams Vredesinstituut. Vanaf 14u kan u aan het Karrenmuseum terecht, voor optredens van Margriet Hermans, Bella Tola en Hoger Streven. Om 20u30 wordt er aan de Oude Pastorij afgesloten met "Essen zingt uit volle borst".

Op maandag 11 juli mag u dan weer niet vergeten om de Leeuwenvlag uit te hangen. N-VA/PLE trakteert u dan op een frisse pint om de zomer in te zetten. De Nieuwsflitsredactie wenst u alvast een prettige vakantie en veel zon toe !


Info

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Heikantstraat 68, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jasper Van Landeghem (jasper.vanlandeghem@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Leo Eeckhaut (leo.eeckhaut@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be