Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 10, 2011, nr. 2

 

De gemeenteraad van maart ging onder meer over de weekendzone, het fietspad langs de Moerkantsebaan en de mogelijke verhuis van Aldi. Dat zijn niet zomaar "lopende zaken", maar de pittige discussies eindigden allemaal in grote consensus…



  Gemeente wil plannen weekendzone Wildert bijsturen

Het provinciebestuur maakt een nieuw bestemmingsplan (PRUP) voor de weekendzone. De gemeente probeert het bij te sturen, in de eerste plaats door meer groen te vragen.


Het provinciebestuur stelt voor om het grootste deel van de Wildertse weekendzone (de clusters C1, C2 en C3) om te vormen tot specifiek woongebied met bosrijk karakter. Dat betekent dat er in tegenstelling tot vandaag wel permanent mag worden gewoond. Maar er worden ook beperkingen opgelegd om te zorgen dat het bos gerespecteerd wordt. Het openbaar onderzoek over die plannen loopt nog tot 11 april. Iedereen kan in het kader van die procedure opmerkingen maken, en uiteraard wordt ook van het gemeentebestuur een reactie verwacht. Het schepencollege gaf een eerste aanzet, en de gemeenteraadscommissie ruimtelijke ordening nam ruim de tijd om het bezwaarschrift te verfijnen. Daarbij werd overeengekomen dat Essen aan de provincie vraagt om twee grote stukken die nog onbebouwd zijn ook zo te laten. Verder vraagt de gemeente om geen nieuwe verkavelingen toe te staan in het gebied, en om al te kleine kavels die nog niet zijn bebouwd ook zo te laten. Essen pleit ook voor een maximaal bouwvolume van 375 m³ voor het hoofdgebouw en nog 100 m³ voor eventuele bijgebouwtjes.

Op enkele punten vindt Essen de provincie ook te streng. Zo zou het provinciebestuur enkel nieuwe woningen willen toelaten eens er riolering ligt, maar de gemeente vreest dat dit te lang zou duren. Ook het voorstel om alle wegen in de zone enkel nog met granulaat aan te leggen vindt Essen maar weinig realistisch : de bestaande verharde wegen moeten verhard kunnen blijven.


Den Uil uit de boom kijken…

  Wildert wel, maar wat met Horendonk ?

Over Wildert werd de gemeenteraad het snel eens. Maar wie moet er nu een plan opmaken voor de weekendzone van Horendonk ?


Tom Bevers (N-VA/PLE) vond dat het provinciebestuur een pluim verdiende : het durfde als eerste bestuur in decennia de handen in het wespennest van de weekendzones steken. Hij steunde ook de aanpassingen die de gemeente vraagt, vooral de extra groenzone. Ook Erik De Meyer (VB) sprak zijn steun uit voor de bijsturingen, net als Philip Peeters (Groen!). Al pleitte die er wel voor om enkel nog houten huizen toe te staan, en stenen constructies te bannen. Maar daar kreeg hij niemand anders van overtuigd.

Horendonk dan. Schepen van ruimtelijke ordening Dictus (sp.a) en burgemeester Van Tichelt (CD&V) verwezen naar een verslag uit 2008 waaruit zou blijken dat de provincie zich heeft geëngageerd om ook voor de weekendzone daar een plan op te stellen. Maar Dirk Smout (N-VA/PLE) herinnerde eraan dat bestendig afgevaardigde Helsen (Open Vld) op de informatieavond in het Parochiecentrum had gezegd dat hij Horendonk wil overlaten aan de gemeente. Smout vroeg daarom dat de gemeente nu zelf begint te plannen. Daar wilde Van Tichelt niet van weten : de gemeente denkt heel anders over Horendonk dan de provincie, en dan kan het dossier alleen maar vastlopen. Ook Ludwig Caluwé (CD&V) vond dat de provincie maar moet bewijzen dat ze nog een nut heeft. Smout stelde dat het over en weer doorspelen van de hete aardappel alleen maar voor onzekerheid kan zorgen bij de bewoners, en vond dat de gemeente het minstens moest proberen. Uiteindelijk werd besloten dat Essen via alle mogelijke kanalen bij de provincie gaat aandringen om snel duidelijkheid te scheppen. Van Tichelt beloofde ook dat Essen zijn verantwoordelijkheid als het moet niet zal ontlopen.


  Gemeente koopt eerste stukje grond voor fietspad

Een historisch moment, volgens burgemeester Van Tichelt (CD&V) : de gemeente koopt een eerste perceel waarop het fietspad langs de Moerkantsebaan moet komen.


Infrastructuurschepen Schrauwen (CD&V) hoopte dat dit een eerste aankoop in een lange rij zal zijn, en ook Luc Van Wezel (CD&V) kon zijn vreugde niet op : Hoek krijgt terug aansluiting bij Essen. Hij pleitte er wel voor om nu ook voor de dorpskern snel de nodige plannen te beginnen maken, en kreeg daarbij steun van Tom Bevers (N-VA/PLE). De burgemeester zegde toe dat er onmiddellijk aan wordt begonnen. Philip Peeters (Groen!) argumenteerde nog dat er tussen Vossenboslaan en Hemelrijk voor een verkeerd tracé was gekozen, maar uiteindelijk keurde ook hij de aankoop goed.

Zo wordt een cruciale stap gezet in -hopelijk- de laatste fase van dit heel moeilijke proces, waarbij vooral door CD&V-bestuurders in de loop der jaren weinig doorzichtige en zelfs ronduit verkeerde keuzes werden gemaakt. Het fietspad wordt niet wat het idealiter had moeten zijn, maar nu kan iedereen alleen maar hopen dat het er zo snel mogelijk zal liggen !


Al die willen winkelen…

  Verhuist Aldi naar Heikant ?

Supermarkt Aldi wil de vertrouwde stek in de Nieuwstraat verlaten en zich vestigen in de Heikantlaan. Philip Peeters (Groen!) vindt dat geen goed idee en vroeg aan de gemeenteraad om een motie goed te keuren waarin de raad zich bezorgd toont over de impact op de wijk Heikant.


Aldi wil zich vestigen op de terreinen van de voormalige houtzagerij Loos/Somers. Peeters kant zich tegen die verhuis : een grote supermarkt hoort niet thuis in Heikant, en de Heikantlaan kan al dat bijkomende verkeer niet slikken. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat het schepencollege hierover moet beslissen, en dat het een moeilijke evenwichtsoefening zal worden. Het college is niet tegen een nieuwe supermarkt in Heikant, maar Aldi wil wel een heel grote vestiging (950 m²). De bestemming van het gebied laat dat perfect toe, alleen de mobiliteit roept ook bij hem vragen op : op woensdag en zaterdag komen er meer dan 1.100 wagens naar de supermarkt in de Nieuwstraat. In tegenstelling tot zijn gewoonte bleek hij ook te kunnen leven met een formeel advies vanuit de gemeenteraad, en hij stelde voor om de motie na enkele aanpassingen goed te keuren.

Ook Tom Bevers (N-VA/PLE) zegde zijn steun aan de motie toe. Hij wees er wel op dat de mogelijke verhuis van Aldi het gevolg is van het gevoerde beleid : door Heikant steeds meer te verkavelen wordt het commercieel interessanter, en de voorziene aanleg van een tunnel in de Heikantstraat maakt de mogelijke nieuwe Aldilocatie vanuit heel Essen snel bereikbaar. Frans Schrauwen (CD&V) ontkende elk verband daarmee en wees erop dat Aldi ook veel klanten uit Nederland aantrekt. Wat Bevers deed antwoorden dat Heikant óók veel Nederlanders lokt… De motie werd uiteindelijk door de hele raad gesteund - al onthield Katrien Somers (N-VA/PLE) zich om alle schijn van betrokkenheid te vermijden.


Kalmthout de macht, en Essen ?

  Waarheen met de politie ?

De Politiezone Grens zoekt een nieuw hoofdkantoor, en zowel Wildert als Sterbos (aan Berkenbeek) komen in aanmerking. Kevin Ooye (N-VA/PLE) stelde voor om een gezamenlijke Essense strategie uit te denken.


De politiezone liet een onafhankelijke studie uitvoeren. Op basis daarvan stelt zich nu de keuze tussen twee locaties : het voormalige veevoederbedrijf Schrauwen aan de Antwerpsesteenweg in Wildert, of een nieuwbouw aan Berkenbeek in Wuustwezel. In de politieraad van de zone Wuustwezel-Kalmthout-Essen bleken de meningen verdeeld. De burgemeesters van Kalmthout en Wuustwezel verkiezen Berkenbeek. Maar niet alle raadsleden van die gemeente zitten op dezelfde golflengte. In Essen is het wel duidelijk : iedereen kiest voor Wildert - vooral omdat het bestaande gebouw veel sneller gebruiksklaar kan worden gemaakt dan een nieuwbouw in Sterbos. Kevin Ooye (N-VA/PLE) stelde daarom voor om met de zes Essense politieraadsleden te overleggen over de verdere aanpak. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond dat een goed idee, ook al omdat er tot nog toe goed was samengewerkt tussen de Essenaren. Maar hij meldde wel dat zijn twee collega's vooralsnog onverzettelijk zijn.

Er is uiteraard niet veel politiek inzicht nodig om te zien dat de sleutel hoogstwaarschijnlijk in Kalmthout ligt. De komende weken best extra vriendelijk zijn voor de zuiderburen, dus !


  Essen wil Schone Kleren

Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) willen dat het gemeentebestuur bij de aankoop van werkkleding voortaan rekening houdt met de arbeidsomstandigheden waarin de kleding werd geproduceerd. Ze dienden daarover een voorstel in.


Het ACW bond vorige maand de kat de bel aan : in het Memorandum dat ze aan de raad voorlegden vroegen ze dat Essen als 95e gemeente zou aansluiten bij de Schone Klerencampagne. Aangezien het ACW, dat verenigingen als KAV, KWB, ACV en Okra overkoepelt, aan alle partijen vroeg om initiatieven te nemen besloot N-VA/PLE om de koe meteen bij de horens te vatten. Vandekeybus legde uit dat Essen een mooie traditie van eerlijke handel heeft, en daarom best nu ook de volgende stap kan zetten : bij de aankoop van werkkleding moet worden opgelegd dat bij de productie eerlijke werkomstandigheden worden gerespecteerd.

Schepen Dirk Konings (CD&V) antwoordde met een klassieker : het college is er al mee bezig. Bovendien wist hij te melden dat er veel kleding gehuurd wordt, zodat ook daar aandacht aan moet worden besteed. Philip Peeters (Groen!) vroeg om ook aan ecologische criteria te denken, bijvoorbeeld door te kiezen voor biokatoen of gerecycleerde vezels. Ludwig Caluwé (CD&V) vroeg om de duurzaamheidsambtenaar in te schakelen, maar vergat dat het schepencollege vindt dat het niet aan de gemeenteraad is om ambtenaren opdrachten te geven. Wordt vervolgd…


  Tunneltje wordt aangepakt

De tunnel voor voetgangers en fietsers van de Veldweg naar de Moerkantsebaan wordt intensief gebruikt, maar ligt er erg verwaarloosd bij. Dirk Smout (N-VA/PLE) en Kevin Ooye (N-VA/PLE) stelden voor om daar dringend iets aan te doen.


Ooye legde uit dat het hellend vlak niet praktisch is en te weinig grip geeft bij glad weer. Hij stelde voor om ook een trap te voorzien. Daarnaast vond hij het te donker in de tunnel, en bovendien kan je van bij de ingang niet zien wat zich beneden afspeelt. Dat zorgt voor een onveilig gevoel. Daarom pleitte hij voor de plaatsing van enkele spiegels. Ook aan de graffitivervuiling wil Ooye iets doen, bijvoorbeeld door een coating aan te brengen. Hij pleitte ook voor regelmatig onderhoud, daarbij verwijzend naar het probleem dat de tunnel ook al eens als "openbaar toilet" wordt gebruikt.

Burgemeester Van Tichelt (CD&V) erkende dat er iets moet gebeuren, maar meldde dat spoorwegbeheerder Infrabel verantwoordelijk is voor grotere werken in de tunnel. Hij kondigde daarom aan hen erover aan te zullen spreken. Wat de graffiti betreft, dacht hij eraan om de tunnel opnieuw te laten schilderen door de jongeren van T-Play.


Betaal geen cent te veel…

  Geen steun voor startende ondernemers

In een aantal gemeenten neemt het bestuur de kost op zich die nieuwe ondernemers maken om bij de Kruispuntbank voor Ondernemingen aan te sluiten. Katrien Somers (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) stelden voor dat ook Essen hier werk van zou maken, maar vingen bot.


Somers legde uit dat ondernemers belangrijk zijn, en dat de gemeente dit zou kunnen onderlijnen door de kost van 75 EUR op zich te nemen. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond het geen goed voorstel : de gemeente doet al heel veel voor ondernemingen. Ook Ludwig Caluwé (CD&V) kantte zich tegen de steun, omdat die uiteindelijk naar de federale overheid gaat. Bevers legde nog uit dat dankzij de premie het eerste contact met een nieuwe onderneming gemakkelijker kan worden gelegd, maar ook daar hadden de meerderheidspartijen CD&V en sp.a geen oren naar.


  Herwaardering wijkbibs blijft op de agenda

Voorafgaand aan de gemeenteraad stelde het actiecomité dat de wijkbibliotheken wil openhouden enkele vragen. Schepen Jokke Hennekam (sp.a) stelde hen gerust : aan de herwaardering van de bibs wordt verder gewerkt.


Het comité stelde vast dat het niets meer had gehoord van de plannen om de wijkbibliotheken uit te bouwen in plaats van af te bouwen, zoals eerst de bedoeling van het schepencollege was. Maar Hennekam antwoordde dat na een afkoelingsperiode het voorziene traject wordt opgestart, en dat de actievoerders daarbij via de Beheerraad van de bib betrokken zullen worden. Het comité blijft waakzaam…


Wie spant de zaag ?

  Bomen zorgen voor beroering

Bij de werken voor de nieuwe sporthal ging een gezonde 200-jarige kastanjeboom tegen de vlakte. Minder gezond bleek een boom aan het Paviljoen, die op de scoutslokalen viel.


Philip Peeters (Groen!) haalde aan dat de kastanjeboom weliswaar was onderzocht, maar dat daarbij geen uitsluitsel werd gegeven over de levensvatbaarheid. Het onderzoek adviseerde echter toch om hem te kappen, omdat hij in de weg stond. Onterecht, want het was perfect mogelijk om alle nodige werken te doen zonder de boom om te zagen. Die bleek bovendien achteraf ook kerngezond. Peeters vermoedde kwaad opzet, maar milieuschepen Konings (CD&V) ontkende dat.

De boom op de lokalen van de scouts van Heikant vond burgemeester Van Tichelt (CD&V) een zaak voor de verzekering. Volgens hem mogelijk zelfs een geluk bij een ongeluk, gezien de bouwplannen van de Scouts. Peeters vroeg of er nu toch geen noodlokalen moeten komen, zoals hij al eerder had voorgesteld. Maar Van Tichelt (CD&V) zag er meer brood in om aan de provincie te vragen om de lopende procedure voor het bestemmingsplan zo snel mogelijk af te ronden. Een beetje cynisch voor wie zich herinnert dat de plannen wekenlang in de schuif van gemeente en studiebureau hebben gelegen…


  Essen zorgt voor planten en dieren

Het snoeiseizoen komt eraan, en net nu wordt het containerpark gesloten. Ook het dierenparkje in het Sportpark gaat dicht. Voor beide is een oplossing voorzien.


Fons Tobback (CD&V) vroeg om extra containers te plaatsen in de Essense wijken, waar de mensen met hun bladeren en takken terechtkunnen. Maar het schepencollege had een andere oplossing bedacht : binnenkort wordt een huis-aan-huisophaling van snoeiafval gestart.

Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg nog eens naar het dierenparkje. Zijn herhaaldelijk aandringen op een andere aanpak krijgt nu wel resultaat : het parkje wordt gesloten en de dieren verhuizen naar de nieuwe zorgboerderij aan Rouwmoer. En over dieren gesproken : de vzw Canina vroeg ons om alle deelnemers aan de N-VA/PLE Quiz die een tombolalot van hen kochten nog eens te bedanken. Bij deze !


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we ons af wat u met het huidige kerkhof van Hoek zou doen, nu er een nieuw gaat worden aangelegd. 58% van de antwoorden vindt dat het kerkhof dan een dorpspleintje moet worden.


De overigen vonden dat het kerkhof best kan blijven.


Deze maand willen we graag weten waar volgens u het nieuwe centrale politiekantoor van de Zone Grens moet komen : aan de Antwerpsesteenweg in Wildert of aan Berkenbeek in Wuustwezel ? Vertel het ons via www.nvaple.be.


Overigens betekent de verhuis niet dat ook de verschillende lokale politiekantoren verdwijnen. Alleen voor het hoofdkantoor van de zone wordt een nieuwe locatie gezocht.


Info

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Heikantstraat 68, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jasper Van Landeghem (jasper.vanlandeghem@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Leo Eeckhaut (leo.eeckhaut@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be