Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 11, 2012, nr. 3

 

Na een maandje pauze namen de gemeenteraadsleden de draad terug op met een zitting waarop de stilaan naderende verkiezingen een duidelijke schaduw wierpen…



In de put

  Te weinig geld voor overlaging wegen

De raad keurde het lijstje met te overlagen wegen goed. Daarop wel veel Wildertse straten, maar geen Bergsebaan.


Infrastructuurschepen Frans Schrauwen (CD&V) stelde de lijst voor : in 2012 krijgen de Bredestraat, de Huybergsebaan (tot aan Struisven), Scham (vanaf Kleine Horendonk), de Middenstraat (tussen Kalmthoutsesteenweg en het spoor), het fietspad van de Klaprooslaan, de Achterstraat, het eerste deel van Struisven en een stuk van Schanker een nieuw laagje. Ook de parking aan de Heuvelhal wordt vernieuwd. Schrauwen betreurde dat er niet meer geld was voorzien om nog andere straten aan te pakken. Tom Bevers (N-VA/PLE) bleek het helemaal met Schrauwen eens : er is inderdaad te weinig geld uitgetrokken. Alleen stelt N-VA/PLE dat al jaren bij de begrotingsbespreking : meer middelen en een degelijke langetermijnplanning, zodat er niet elk jaar opnieuw wegen in een slechte staat blijven liggen. Bevers stelde concreet vast dat een deel van de Bergsebaan wel op de lijst van dringende werken staat die de diensten opmaakten, maar niet in het lijstje van Schrauwen.

Burgemeester Van Tichelt (CD&V) probeerde dan nog uit te leggen dat de vraag van Bevers het begrotingsevenwicht in gevaar brengt, maar dat was buiten de waard gerekend : hiervoor kan perfect uit de grote reserves worden geput. Ook Willy Heymans (Open Vld) vroeg om een betere planning en een inhaalbeweging. Uiteindelijk werd gestemd over de Bergsebaan, maar op een onthouding van Luc Van Wezel (CD&V) na verwierp de CD&V/sp.a-meerderheid de overlaging.


Spijkers met of zonder koppen ?

  Inrichtingsplan Spijker nu definitief rond ?

Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) voor Spijker werd goedgekeurd. Daarmee zou een einde moeten komen aan een jarenlange lijdensweg, al bleek daar binnen de gemeenteraad wat twijfel over te bestaan.


Met het plan krijgen de baanwinkels en bedrijven aan Spijker rechtszekerheid, want nu liggen er nogal wat in gebied met een andere bestemming. Daarvoor betalen ze wel een prijs : nieuwe kleinhandelsactiviteiten worden in principe niet meer toegelaten, en enkele bedrijven krijgen in de toekomst een gezamenlijke oprit met de buren. Dirk Smout (N-VA/PLE) verwelkomde het RUP, dat heel wat ondernemers geruststelt voor de toekomst. Ook Willy Heymans (Open Vld) deelde die mening, maar hij merkte op dat dit niet de eerste poging is om de inrichting aan Spijker te regelen : het vorige aanlegplan werd door de Raad van State vernietigd. Hij vroeg zich af wat het gemeentebestuur moet doen als er nu opnieuw juridische stappen worden gezet. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) deelde de vrees dat de ruimtelijke ordening stilaan meer het domein van juristen dan van planologen aan het worden is, en Frans Schrauwen (CD&V) merkte op dat al in 1993-1994 een ontwerp op tafel lag, dat door de bedrijven in kwestie werd verworpen. Als dit RUP ook wordt teruggefloten, dan valt Spijker terug op het oeroude Gewestplan. Of het gemeentebestuur dan nog zal proberen daaraan verandering te brengen, lijkt nog maar de vraag…

Luc Van Wezel (CD&V) maakte zich nog zorgen over de inplanning van groenschermen op landbouwgebied. Schepen Dictus (sp.a) probeerde hem gerust te stellen : alleen als er op de bedrijfsterreinen zelf geen groenscherm mogelijk is, zal in de richting van de aanpalende weidegronden worden gekeken.


Puinhoop

  Verharding wegen weekendzone blijft pijnpunt

Ook de wegen in de weekendzone moeten onderhouden worden. Hoe dat moet gebeuren, is al enkele jaren een twistpunt.


Onlangs werd een proefproject opgezet : onder meer in de Eekhoornlaan werd een verharding met betongranulaat uitgeprobeerd in plaats van met het goedkopere breekpuin. Hoewel de evaluatie nog niet helemaal rond is, werd nu al besloten om ook in de toekomst voor een aanstal straten granulaat te gebruiken. Kevin Ooye (N-VA/PLE) vond dit niet onmiddellijk terug in het bestek, en ook het schepencollege bleek hem niet te kunnen helpen. Willy Heymans (Open Vld) bleek het dossier wel te beheersen, zodat hij Ooye verder hielp… Heymans haalde ook aan dat een grondige aanpak van de hele weekendzone 500.000 EUR zou kosten, tien keer meer dan het bedrag dat nu werd voorzien. Hij vroeg daarom om er geen tienjarenplan van te maken. Maar schepen Schrauwen (CD&V) wees erop dat er eerst duidelijkheid moet komen over de riolering. Zodat te vrezen valt dat er nog wel een tijd verder zal worden aangemodderd.


Grondig ?

  Tien sociale kavels op komst

Uit het nieuwe actieprogramma woonbeleid blijkt dat Essen na meer dan 15 jaar nog eens enkele sociale kavels krijgt. Al gaat het wellicht om een druppel op een hete plaat.


Elke gemeente moet binnen haar woonbeleid een "sociaal objectief" realiseren. Essen voldoet daaraan voor sociale huur- en koopwoningen, zoals Ludwig Caluwé (CD&V) triomfantelijk opmerkte. Dat is echter niet het geval voor sociale kavels : betaalbare bouwgrond waarop de mensen naar eigen inzicht kunnen bouwen. Dirk Smout (N-VA/PLE) zag in het actieprogramma enkel een vage belofte om daar werk van te maken in Statievelden. Schepen Cis Dictus (sp.a) bleek ondertussen wat meer informatie te hebben : er zullen in de komende jaren een tiental kavels worden voorzien. Maar over de concrete uitwerking, de timing en de prijs kon hij nog niet veel zeggen. N-VA/PLE heeft alvast ernstige bedenkingen bij de hele mix van het sociaal woonbeleid dat CD&V en sp.a de voorbije jaren voerden : met de huur- en koopwoningen werden vooral nieuwe inwoners aangetrokken, terwijl de Essenaar de voorbije 15 jaar niet meer de kans kreeg om een betaalbaar stukje sociale bouwgrond te kopen. Tien kavels is een begin, maar zonder verdere toekomstplanning stelt het natuurlijk niet veel voor.


  Nog even uitstel voor administratieve sancties

Omdat er al verschillende jaren zonder resultaat over gesproken wordt, stelden Dirk Smout (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) zelf een reglement voor gemeentelijke administratieve sancties (GAS) voor. Maar de burgemeester vroeg en kreeg nog twee maanden tijd om een overeenkomst te bereiken met de buurgemeenten.


Bevers legde uit dat het logisch was om eerst te proberen tot één reglement voor de hele politiezone (Essen, Kalmhout, Wuustwezel) te komen, maar dat dit nu lang genoeg heeft geduurd. Hij legde daarom een concreet voorstel voor, op basis van de besprekingen die eerder al in de commissie waren gevoerd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) gaf aan dat zijn geduld ook stilaan opraakt, maar meldde dat hij als voorzitter van het politiecollege dit jaar hard aan de kar trekt en hoopt dat er tegen eind mei toch een gemeenschappelijk reglement uit te bus komt. Dat leek Bevers een zeer redelijke termijn, zodat iedereen akkoord ging om de bespreking nog twee maanden uit te stellen.


Geld groeit aan de bomen

  Betaalt Vlaamse overheid nieuwe Essense bossen ?

Katrien Somers (N-VA/PLE) en Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) stelden voor om met Vlaams geld een nieuw bos aan te leggen aan Schriek. Wellicht gaat Essen het geld echter op een andere plek gebruiken.


Somers bleek door het verslag van het schepencollege op het verkeerde been gezet : ze dacht dat het voorstel al in uitvoering was. Dirk Konings (CD&V) ontkende : het college wil wel gebruik maken van de subsidie, maar wellicht voor een ander bos. Schriek ligt in zogenaamd "herbevestigd agrarisch gebied" en daarvoor kan de subsidie niet worden gebruikt. Philip Peeters (Groen) zag meteen enkele alternatieven, zoals het terrein aan de Oude Moervaart. Ludwig Caluwé (CD&V) en Luc Van Wezel (CD&V) wezen er nog op dat het landbouwgebied aan Schriek best bewaard wordt, maar vergaten voor de eenvoud dat ze zelf het plan mee goedkeurden waarin het op termijn verdeeld wordt in industriegebied en bosgebied. Zodat er nog altijd geen reden is om het bos nu niet meteen aan te leggen.


Werk aan de winkel

  Essens winkelgebied moet worden opgewaardeerd

De gemeenteraad maakt zich zorgen over het verminderende winkelaanbod in Stationsstraat en Nieuwstraat. Over de aanpak daarvan blijkt vooralsnog geen eensgezindheid te bestaan.


Open Vld bond de kat de bel aan : met het eerste eigen voorstel van hun fractie na de verkiezingen van 2006 vroegen ze om Stationsstraat en Nieuwstraat te verfraaien, meer parking aan te leggen, de dienst lokale economie uit te breiden en een onderhoudsplan voor de voetpaden en pleinen uit te werken. Op lange termijn pleiten de Open Vld-raadsleden De Backer, Hoppenbrouwers en Heymans voor een herinrichting van Heuvelplein en Kerkplein. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) wees erop dat er al heel veel gebeurde : er werden bloemkorven geplaatst, Essen heeft een voltijdse straatveger in dienst en de plannen voor de sites waarop Lonka en Ipsam gevestigd waren zijn volop in ontwikkeling. Bovendien vond hij het winkelaanbod nog vrij goed en stelde hij dat Essen toch nooit Roosendaal naar de kroon zal kunnen steken. Ook Jokke Hennekam (sp.a) vond dat er al veel gebeurde, en dat Open Vld bovendien sterk overdreef : de "verpaupering" waarnaar de liberalen verwezen wordt onderbouwd met foto's van lelijke gordijnen, maar dat is niet echt een verantwoordelijkheid van het gemeentebestuur. Ze wees er ook nog op dat er bij de herinrichting van Heuvelplein en Kerkeneind kansen zijn gemist, maar dat gebeurde wel toen Open Vld samen met CD&V Essen bestuurde ! Philip Peeters (Groen) sloot aan bij Hennekam en herinnerde onder meer aan het plan voor Heuvelplein dat Groen samen met N-VA/PLE in 2005 had voorgesteld.

Willy Hoppenbrouwers vond dat de meerderheidspartijen de vraag omzeilden. Tom Bevers (N-VA/PLE) en Gaston Van Tichelt (CD&V) haalden tenslotte aan dat dit een kwestie voor de verkiezingen wordt. Bevers wees er wel op dat het inrichten van Stationsstraat en Nieuwstraat als winkelstraten nodig is, maar dat daarvoor duidelijke keuzes aan de kiezer moeten worden voorgelegd. Terwijl Frans Schrauwen (CD&V) besloot dat het allemaal de fout is van die kiezer zelf, die beter wat meer in Essen zou gaan winkelen.


  Heeft de weekendzone nog meer informatie nodig ?

Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) stelden voor om een folder naar alle weekendzonebewoners te sturen : er is immers nog veel onduidelijkheid over de gevolgen van het nieuwe provinciale Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Maar het schepencollege vond dat de folder die het samen met de provincie verspreidde volstaat.


Schepen van ruimtelijke ordening Dictus (sp.a) wees erop dat gemeente en provincie begin maart al een folder in alle bussen van de nieuwe "woonzone met bosrijk karakter" dropten. Maar Dirk Smout (N-VA/PLE) repliceerde dat die info alleen ging naar de zones die zijn omgevormd, niet naar de zones die zoals vroeger nog steeds "zone voor verblijfsrecreatie" zijn. Zoals de hele Horendonkse weekendzone. Terwijl daar ook veel vragen leven. Bovendien is de folder heel beknopt en wordt op heel wat vragen niet geantwoord. Tom Bevers (N-VA/PLE) pleitte daarom voor een tweede folder, maar burgemeester Van Tichelt (CD&V) stelde vast dat het gemeentebestuur ook nog geen pasklaar antwoord heeft op alle vragen. Philip Peeters (Groen) stelde dan maar voor om minstens op de gemeentelijke website een lijstje met "veelgestelde vragen" te maken, wat door de burgemeester werd toegezegd.


Hoekstop

  Voorlopig geen verlenging fietspad Moerkantsebaan

Het fietspad langs de Moerkantsebaan wordt vooralsnog niet verlengd voorbij de Hoekse dorpskom. Dat is het resultaat van de bespreking van een voorstel van Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Geert Vandekeybus (N-VA/PLE).


Ooye legde uit dat het logisch zou zijn om het fietspad dat tussen Essen-Centrum en Hoek wordt aangelegd meteen door te trekken tot aan de grens. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat dit tijd vraagt, en dat het bovendien niet in het mobiliteitsplan is opgenomen. Volgens hem zijn er bovendien fietspaden die dringender zijn. Dat klopt, maar ook die worden niet aangelegd. Daarom stelde Philip Peeters (Groen) voor om een globaal fietsplan op te maken. N-VA/PLE pleit ervoor om het hele mobiliteitsplan te herzien en dan alle ontbrekende fietspaden in Essen aan te leggen.


  Eerste plan dorpskom Hoek bekend

Na de aanleg van het fietspad van Essen-Centrum naar Hoek zal ook de doortocht van de Moerkantsebaan door de dorpskom heringericht worden. Op de gemeenteraadscommissie openbare infrastructuur werden onlangs de eerste plannen voorgesteld. U vindt ze hier.


Het is vooralsnog erg onduidelijk wanneer de definitieve plannen zullen worden opgemaakt, hoe de bevolking van Hoek hierbij zal worden betrokken en voor wanneer de uitvoering is voorzien.


  Jeugdwerk krijgt nieuwe subsidiereglementen

Zoals eerder de sport- en de cultuursector krijgt nu ook het Essense jeugdwerk een subsidiereglement op basis van een puntensysteem. Meteen werden een aantal andere reglementen vereenvoudigd en vervangen.


Daarbij blijven de krachtlijnen van de bestaande reglementen overeind : het jeugdwerk krijgt subsidies op basis van het ledenaantal, de vorming waarover de leiding beschikt, de kampen en uitstappen die worden georganiseerd… Het nieuwe reglement kwam er in uitvoering van het jeugdbeleidsplan dat werd opgemaakt door een stuurgroep waarin Jo Knaepkens Jong N-VA/PLE vertegenwoordigde. Tom Bevers (N-VA/PLE) verwelkomde het in de gemeenteraad, nadat het eerder al door de commissie was bijgewerkt. Hij merkte samen met Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) wel op dat er geen punten worden toegekend voor jeugdverenigingen die actief deelnemen aan gemeentelijke activiteiten zoals Roefel of de Ronde van Essen. Dat vond ook burgemeester Van Tichelt (CD&V) een lacune, en dus werd het alsnog aangepast. Bevers vroeg ook waarom de subsidie werd afgeschaft die de kosten moet dekken voor verenigingen die voor materiaal niet bij de gemeentelijke uitleendienst terechtkunnen, omdat er daar geen meer in voorraad is. Schepen Brigitte Quick (CD&V) antwoordde dat er ondertussen genoeg materiaal werd aangekocht. Dat vond Bevers geen sterk antwoord : dat de subsidie minder wordt gebruikt, is goed maar nog geen reden om ze af te schaffen. Bovendien wees hij erop dat ze in het leven was geroepen naar aanleiding van een voorstel van de raadsleden Andriessen (CD&V) en Gommeren (CD&V). Maar zelfs dat argument kon Quick niet vermurwen…

Vandekeybus had in de marge hiervan nog een andere verzuchting : de nieuwe kindergemeenteraad is samengesteld vanuit de Essense scholen, maar de kinderen die buiten onze gemeente school lopen komen niet aan bod. Hij stelde voor om een oproep te lanceren, en dan enkele kinderen uit te loten.


Om de tuin geleid ?

  Hoe ver gaat ambitie voor Essense natuur ?

Het nieuwe milieujaarprogramma blinkt volgens N-VA/PLE en Groen alweer niet uit door ambitie. Al komt er misschien wel een volkstuinparkje in onze gemeente.


Philip Peeters (Groen) herhaalde de bekende kritiek op het milieubeleid : de milieudienst doet zijn werk uitstekend, maar vanuit het schepencollege komen te weinig impulsen, vooral voor een actief natuurbeleid. Ook Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) sloot zich daarbij aan : een goed plan op papier, maar de uitvoering wordt te weinig voortvarend aangepakt. Zo zag hij geen reden om het gebruik van pesticiden verder te tolereren, aangezien het vanaf 2015 toch verboden wordt. Waarom er niet meteen een einde aan maken ?

Peeters deed nog een bijkomend voorstel : waarom wordt er in Essen geen parkje voor volkstuintjes aangelegd, waar appartementsbewoners een lapje grond kunnen beplanten ? Het terrein tussen de douaneloods en de grens leek hem hiervoor ideaal. Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) zei niet bij voorbaat neen, maar vond dat eerst de behoefte moet worden nagegaan. Er zal daarom een werkgroep worden opgericht. Schepen Schrauwen (CD&V) had er zo zijn eigen gedacht over : wie wil, mag zijn tuin komen onderhouden. Een aanbod waar Peeters niet meteen warm voor bleek te lopen…


Slow

  Nieuwe danszaal nog niet te huur

De danszaal van Muzarto werd al officieel geopend, maar door de aanslepende problemen met de aannemer kunnen geïnteresseerde gebruikers er nog niet terecht. Misschien gelukkig maar, want het gebruiksreglement blijkt ook niet helemaal doordacht.


De gemeenteraad keurde alvast een huishoudelijk reglement en een retributiereglement goed. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vroeg zich wel af wanneer dat in werking treedt. Jokke Hennekam (sp.a) antwoordde dat de nieuwe zaal nog niet is opgeleverd : de aannemer heeft zowat alles laten mislopen wat maar verkeerd kon gaan. Ook infrastructuurschepen Schrauwen (CD&V) bevestigde dat de ingebruikname nog niet voor morgen is. Vandekeybus bleek ook verheugd dat in het reglement werd opgenomen dat de zaal niet zonder advies van de schooldirectie zal worden verhuurd, maar stelde wel vragen bij de praktische werking. Hennekam verduidelijkte dat frequente gebruikers een sleutel zullen krijgen, en dat bij eenmalig gebruik het secretariaat van de school de deuren zal openen. Vandekeybus zag dat nog niet helemaal zitten, en vroeg ook wie nadien zal controleren of de zaal netjes werd achtergelaten. Dat blijkt vooralsnog niet geregeld…


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we aan welke vorm van overlast u zich het meest ergert in onze gemeente. Met 35,6% van de antwoorden staat hondenpoep op één, gevolgd door zwerfvuil met 28,8%.


Vandalisme (17,6%), geluidsoverlast (9,6%) en andere overlast (8,2%) maken het rijtje compleet.


Deze maand willen we graag weten wat u de beste ingreep zou vinden om Stationsstraat en Nieuwstraat als winkelstraat op te waarderen : meer parkings aanleggen, meer plaats geven aan de fietsers en wandelaars of de straat verfraaien met bloembakken en beplanting. Of vindt u dat we beter elders kunnen winkelen ? Laat het ons weten via www.nvaple.be !



Info

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Heikantstraat 68, tel. 0473/83 15 12 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jasper Van Landeghem (jasper.vanlandeghem@nvaple.be), Robin Jacobs (robin.jacobs@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Leo Eeckhaut (leo.eeckhaut@nvaple.be)
vzw Kobie : Veerle de Waal (veerle.dewaal@nvaple.be), Robin Jacobs (robin.jacobs@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be