Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 9, 2010, nr. 7

 

Op 31 augustus beëindigde de gemeenteraad de zomervakantie met een druk bijgewoonde zitting…



  Open boek ?

Het schepencollege legde opnieuw het plan op tafel om de uitleenposten van de bibliotheek in Wildert, Horendonk en Heikant af te bouwen. Onder druk van een actiecomité en de oppositie gingen de plannen voorlopig terug in de koelkast.


Aan de gemeenteraad van juni was een plan voorgelegd waarin de bib van Heikant wordt gesloten, terwijl die van Wildert en Horendonk enkel jeugdbibliotheek zouden zijn. Toen werd het punt uitgesteld, om de Cultuurraad de kans te geven zich erover uit te spreken. Tijdens de zomermaanden groeide in de drie wijken het besef dat de eigen bib op het spel staat. Aan de wijkbib van Wildert hingen daarom al enkele dagen vóór de raad duidelijke spandoeken, en buiten het gemeentehuis werden de raadsleden opgewacht met een gezongen protest. Daarna trokken de actievoerders naar de raadszaal. De raadsvoorzitter besliste daarop wijselijk om het agendapunt met de wat cynische titel "Opwaardering openbare bibliotheek" als eerste te behandelen.

Cultuurschepen Jokke Hennekam lichtte toe dat het schepencollege achter het dossier blijft staan waarin de afbouw van de wijkbibliotheken ten gunste van de hoofdbibliotheek wordt vooropgesteld. Hoewel het college al verschillende tegemoetkomingen deed, stelde ze echter vast dat er onvoldoende draagvlak is om een beslissing te kunnen nemen. Dat bleek ondermeer uit het sterk negatieve advies van de Cultuurraad. Ze vroeg om het punt nog een keer uit te stellen, om in een open vergadering van de commissie cultuur iedereen rond de tafel te brengen.


  Blijven bibberen !

Het uitstel van de bibplannen kon op algemene goedkeuring rekenen in de raad, al is daarmee de dreigende sluiting nog lang niet van de baan.


Dirk Smout (N-VA/PLE) lichtte het standpunt toe dat zijn partij ook al via een persbericht had ingenomen : zoals in het cultuurbeleidsplan staat moeten de wijkbibliotheken opgewaardeerd worden, niet afgebouwd. Daarom moeten eventueel de nodige middelen worden uitgetrokken om te komen tot een en/en-verhaal : een degelijke hoofdbibliotheek én goede uitleenposten in de wijken. Hij waarschuwde schepen Hennekam (sp.a) ook : ze kan een beslissing niet blijven uitstellen. Ook Philip Peeters (Groen!) vond dat de uitleenposten van de bib behouden moeten blijven, en verwelkomde daarom het uitstel. Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) en Erik De Meyer (VB) vonden een uitstel eveneens nuttig, al spraken ze zich niet duidelijk vóór of tegen de wijkbibs uit. Op de meerderheidsbanken bleef het stil, wat doet vermoeden dat men daar achter de sluiting blijft staan, maar het vooral beter wil "uitleggen".

Geert Vandekeybus (N-VA/PLE), voorzitter van de commissie cultuur, stelde alvast dat hij een zo open mogelijke bespreking van het dossier wil organiseren. Wordt vervolgd…


  Rekenfoutje ?

Terwijl ze willen beknibbelen op de wijkbibs laten CD&V en sp.a de factuur voor de verbouwing van het gemeentehuis behoorlijk oplopen. Het nieuwe gedeelte gaat bijna een kwart meer kosten dan geraamd door de architecten en de ingenieurs. De factuur verhoogt met minstens 350.000 EUR.


Schepen Frans Schrauwen (CD&V) lichtte toe dat het architectenbureau LOXX vooral de stabiliteitswerken, de plafondafwerking en het vast meubilair zwaar had onderschat. Ingenieursbureau BOTEC zat er dan weer vooral naast bij het sanitair en de brandbestrijding. Schrauwen stelde dat het schepencollege hier ook niet gelukkig mee is, maar burgemeester Van Tichelt (CD&V) wilde desondanks toch doorgaan met de plannen.

Dirk Smout (N-VA/PLE) vond het verschil wel erg groot, en vroeg zich af hoe die foute inschatting zomaar kon gebeuren. Hij stelde voor om het geheel opnieuw te overwegen : bij een eerdere bespreking had hij gepleit om bestaande ruimtes (de zolderverdieping van het gemeentehuis, het politiekantoor en later eventueel het Sportkaffee) beter te benutten. Hij vreesde ook voor een sluipende besluitvorming, waarbij stapsgewijs een steeds hogere factuur aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd. Philip Peeters (Groen!) sloot zich daarbij aan en rekende even voor dat het over meer dan 10 miljoen oude franken gaat. Ook Erik De Meyer (VB) en Willy Heymans (Open Vld) wilden en nieuw onderzoek, en die laatste wees er bovendien op dat met BTW en erelonen de factuur nog een stuk hoger oploopt dan Peeters had berekend. Tom Bevers (N-VA/PLE) verwittigde nog dat openbare besturen zichzelf de das omdoen door klakkeloos de prijzen te aanvaarden die aannemers willen aanrekenen. Alleen CD&V en sp.a keurden de verhoogde ramingen goed.


  Gemobiliseerd

Het nieuwe mobiliteitsplan werd definitief goedgekeurd, al blijft het gevoel hangen dat het voor nogal wat problemen geen oplossing biedt.


De gemeenteraad had in het voorjaar het aangepaste mobiliteitsplan goedgekeurd, en ook op provinciaal niveau werd het plan nu aanvaard. De raad kreeg het nu opnieuw voorgeschoteld en kon enkel nog "ja" of "neen" zeggen : wijzigingen waren niet meer mogelijk. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) haalde aan dat Essen als eerste gemeente in de provincie zijn plan rond heeft. Het legt de grote lijnen vast, en heel wat zaken moeten nog gedetailleerd worden uitgewerkt, zoals de fiets- en voetpaden en de indeling van heel Essen in zones 30-50-70. Hij herhaalde ook dat voor de ontsluiting van Heikant via de aanleg van een "missing link" tussen Heikantstraat en Spijker en de ondertunneling van de spoorwegovergang een realistische keuze was gemaakt.

Bij dat laatste kon Katrien Somers (N-VA/PLE) zich alvast niet aansluiten. Zij vond dat onvoldoende naar alternatieven voor de tunnel was gekeken, en vroeg zich ook af of er niet heel wat extra verkeer door de dorpskom van Heikant zou worden geleid. Ook Philip Peeters (Groen!) sloot zich bij de kritiek aan : wie naar Hoek wil, gaat in de toekomst dwars door Heikant rijden. Hij vond verder dat er te weinig zones-30 werden voorzien. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) had nog vragen bij de keuze van Steenovenstraat als ontsluitingsweg, en Kevin Ooye (N-VA/PLE) miste een fietspad langs de Postbaan en een oplossing voor het vrachtverkeer in Over d'Aa. Dirk Smout (N-VA/PLE) betreurde tenslotte dat er in het plan geen duidelijker kader voor het hele gebied van aan het station tot voorbij de Kiekenhoeve wordt uitgetekend.


  Wisseltruc

Na een mislukte poging in het midden van de zomervakantie konden de wissels bij de CD&V-mandatarissen nu wel worden doorgevoerd. Dankzij de oppositie bleef ondertussen een normale werking van het OCMW gewaarborgd.


Hoewel al in juni in de pers werd aangekondigd dat er binnen CD&V verschillende posten werden doorgeschoven, kwam daarover toen niets op de gemeenteraad. Dat had perfect gekund, als CD&V de nodige papieren had binnengebracht. Alleen moeten daar heel wat handtekeningen op, en lang niet alle christen-democraten zaten op dezelfde lijn. Daarvoor was het wachten tot begin juli, toen waarnemend OCMW-voorzitter Jos Van Loon, die als ervaren rot het roer weer van Jan Suykerbuyk had overgenomen, als een donderslag bij heldere hemel zijn ontslag als OCMW-raadslid bekendmaakte. Eens dat van de baan, moest het snel gaan. Het schepencollege besloot dat gemeenteraadsvoorzitter Guy Luyten (sp.a) midden in de zomer zijn troepen moest bijeenroepen op 13 juli. Als alle 13 raadsleden van CD&V en sp.a zouden opdagen kon de vooropgezette stoelendans doorgaan. Maar dat lukte niet : burgemeester Van Tichelt (CD&V) en de sp.a-ers Jokke Hennekam en Eddy Mertens bleven afwezig. De oppositie had geen zin om de gemeente(belastingbetaler) op kosten te jagen voor een raadszitting van 5 minuten. Slechts 10 van de 25 raadsleden waren aanwezig, geen gemeenteraad dus.

Vervolgens werd waarnemend burgemeester Frans Schrauwen (CD&V) uitgezonden om de OCMW-raad van dezelfde dag in de war te sturen. Tegen de juridische adviezen van ondermeer het kabinet Binnenlandse Aangelegenheden in verhinderde hij de verkiezing van een nieuwe OCMW-voorzitter. En zonder de vereiste wettelijke motivering stelde hij ook de rest van de openbare OCMW-agenda uit. N-VA/PLE en Open Vld konden daarom niet anders dan de zitting verlaten en stuurden een persbericht. Om de goede werking van het OCMW te verzekeren riep Brigitte Bouvé (Open Vld) als waarnemend voorzitster de OCMW-raad op 16 juli opnieuw samen. Ondanks aanvankelijk verzet van het schepencollege kon die raad wel normaal doorgaan : met Maria Ansoms (CD&V) kwam er een tijdelijke voorzitster, en alle uitgestelde beslissingen van 13 juli konden alsnog worden genomen. Een tweede persbericht verstrekte de nodige uitleg. Ondertussen werden in De Echo de interne CD&V-problemen omschreven als "formaliteiten". Een omschrijving die in het rijtje past van "meenemen" (vergeten), "groeimodel" (plan op héél lange termijn) en "voortschrijdend inzicht" (van gedacht veranderen).


  Quickie

Zo verhuist Imelda Schrauwen (CD&V) na 22 jaar gemeenteraad naar het OCMW en wordt Brigitte Quick (CD&V) de nieuwe schepen van sport en lokaal sociaal beleid.


Schepen Dirk Konings (CD&V) krijgt er onderwijs bij. In de raad wordt Schrauwen opgevolgd door Fons Tobback (CD&V). Ook in de OCMW-raad veranderde heel wat : het vertrek van Jos Van Loon (CD&V) en Jan Suykerbuyk (CD&V) wordt opgevangen door Nathalie Claessens (CD&V) en Imelda Schrauwen. Annemie Verstraete (Open Vld) wordt opgevolgd door Anke Hurts (Groen!), zoals hun beide partijen bij het begin van de legislatuur hadden afgesproken.

Een emotionele Schrauwen nam afscheid van de gemeenteraad, in haar gekende stijl : kort en bondig. Opvolgster Quick had er duidelijk zin in - waarbij ze verwees naar haar vader, de vorig jaar overleden Gecorovoorzitter Armand Quick, die haar politiek engagement altijd had aangemoedigd. De verschillende fracties wuifden de vertrekkers uit en verwelkomden de nieuwkomers. Om dan weer over te gaan tot de orde van de dag. Uiteraard sluit de Nieuwsflitsredactie zich aan bij de wensen voor de nieuwelingen en bedankt ze de afscheidnemers voor hun inzet voor de Essense gemeenschap.


  Zorgeloos

De GZA-groep (De Bijster), het OCMW en het gemeentebestuur werkten een zogenaamd "zorgstrategisch plan" uit voor een woonzorgzone in het gebied Nieuwstraat-Nollekensstraat. Daarbij worden de verschillende bestaande en geplande voorzieningen daar op elkaar afgestemd.


In het nieuwe plan voorziet GZA vooral de bouw van nieuwe seniorenwoningen, terwijl OCMW en gemeente in de huidige gebouwen van De Bijster naast de Polikliniek ook een Lokaal Dienstencentrum (LDC) willen uitbouwen. Tom Bevers (N-VA/PLE) verwelkomde de plannen en haalde de belangrijke rol aan die voormalig OCMW-voorzitter Jos Van Loon bij de totstandkoming ervan heeft gespeeld. Hij vroeg hoe ver de concrete plannen voor de invulling van het LDC stonden en welke timing voorzien was. Schepen Jokke Hennekam (sp.a) had zowel goed als slecht nieuws voor hem : de omvorming van de gebouwen tot LDC zal versneld worden aangepakt, maar wat de invulling betreft kon ze niet meer melden dan dat er een goed evenwicht zal worden gezocht tussen de recreatieve functie en de verschillende diensten (zoals warme maaltijden).


  Kluitje in het riet ?

De rietendakschuur aan Kiekenhoeve wordt vernieuwd. Daarna zal ze worden omgevormd tot het nieuwe inkomgebouw voor het Karrenmuseum.


Tom Bevers (N-VA/PLE) en Philip Peeters (Groen!) vertelden beiden hetzelfde verhaal. Niet zo verwonderlijk, aangezien hun partijen een gezamenlijk plan voor de Hemelrijksite uitwerkten. Ze kantten zich niet tegen de renovatie van de schuur, maar vonden de totaalvisie van het schepencollege niet ambitieus genoeg. Een museum zoals het Karrenmuseum verdient volgens hen een volwaardig en multifunctioneel inkomgebouw, de rietendakschuur kan dan elders op het domein worden geplaatst.

Peeters en Bevers informeerden ook naar de stand van zaken voor die andere schuur : de Kiekenhoeveschuur heeft nog steeds geen (nood)dak. Schepen Hennekam (sp.a) antwoordde dat er geen akkoord was bereikt met de uitbater van de Kiekenhoeve, en dat nu andere pistes worden onderzocht. Zelfs Ludwig Caluwé (CD&V) krijgt het stilaan blijkbaar op de heupen : hij vroeg of er nu toch snel een oplossing komt. Hij werd gerustgesteld. Nu, als het nog een paar keer regent zoals de voorbije weken spoelt de schuur gewoon weg - ook een oplossing natuurlijk.


  Paviljoen

Het gemeentelijk jeugdverblijfscentrum Paviljoen loopt 12.500 EUR subsidie mis omdat er in 2009 buiten de zomer geen 1.000 overnachtingen werden geboekt.


Het Paviljoen wordt beheerd door de gemeentelijke vzw "Jeugdwerking Essen", en die moet haar rekening voorleggen aan de gemeenteraad. Meestal een "hamerstuk" waaraan de raad weinig woorden vuil maakt, maar Tom Bevers (N-VA/PLE) wees nu op de gemiste subsidie. Nochtans werd onder impuls van wijlen Gino Veraart (sp.a) enkele jaren geleden een toekomstplan voor het Paviljoen uitgewerkt, dat juist tot méér subsidies moet leiden. Bevers vroeg om er eens grondig over na te denken : als er in een gemiddelde week geen 25 overnachtingen worden geboekt, dan is er een probleem. Jeugdschepen Cis Dictus (sp.a) antwoordde dat de verwachtingen voor 2010 en 2011 er een stuk beter uitzien, maar burgemeester Van Tichelt (CD&V) vulde aan dat ook het schepencollege zich zorgen maakt en de verschillende opties voor het Paviljoen eens beter wil bekijken. Het laatste woord is dus nog niet gezegd.


  Cafépraat

Het nieuwe sportseizoen begint, maar een uitbater voor het Sportkaffee werd nog niet gevonden. Ook over het jeugdsporttarief is nog geen duidelijkheid. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) maakt zich zorgen.


De nieuwe concessie voor het Sportkaffee voor één jaar bleek geen belangstellenden te lokken, zoals N-VA/PLE bij het uitschrijven ervan had voorspeld. Dat is een probleem voor de sportclubs, die bezoekende clubs nu niet meer volgens de regels kunnen ontvangen. Vandekeybus vroeg naar een oplossing, en burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat het schepencollege er zich onmiddellijk over zou buigen. Dat college besliste dat er een overleg komt met de voorzitter van de sportraad, maar dat op korte termijn geen oplossing moet worden verwacht. Om te vermijden dat er te lang zou worden getreuzeld besloot Vandekeybus om samen met Katrien Somers (N-VA/PLE) een voorstel voor de raad van september in te dienen : de sportclubs mogen naar eigen inzicht gebruik maken van het Sportkaffee.

Met het nieuwe sportseizoen voor de deur besloten Vandekeybus en Somers ook om hun voorstel voor een jeugdsporttarief opnieuw te agenderen. Het is immers hoog tijd om knopen door te hakken.


  Beestig

De voorbije zomer waren er opnieuw problemen in het dierenparkje in het Sportpark. Kevin Ooye (N-VA/PLE) vroeg om een oplossing.


Regelmatig lopen bij het gemeentebestuur klachten binnen over de slechte behandeling van de dieren. Niet altijd terecht, maar soms wel. Zo constateerde een dierenarts onlangs dat een dood hertje er al enkele dagen lag. En tijdens de zomerhitte moesten de gemeentelijke diensten in allerijl water en voedsel naar de diertjes brengen. Op de vragen van Ooye antwoordde burgemeester Van Tichelt (CD&V) dat de klachten soms overdreven zijn, maar dat er in elk geval een negatief beeld wordt gecreëerd. Het parkje zal daarom in de toekomst anders beheerd worden, en er komt een bord waarop de voedertijden worden aangegeven.


  De kern van de zaak

Het Niras, dat het kernafval beheert, stelt in een nieuw ontwerp afvalstoffenplan voor om hoogradioactief afval op te slaan in de Boomse kleilaag. Die loopt onder Essen, en onze gemeente sluit zich daarom bij het protest van de buurgemeenten aan : geen kernafval onder onze bodem.


Het NIRAS-plan kiest voor een ondergrondse berging van het afval van de Belgische kerncentrales, en de Boomse klei is daarvoor de meest geschikte bodem - als tweede keuze wordt de Ieperiaanse klei in West-Vlaanderen naar voren geschoven. Hoewel het plan niet uitdrukkelijk over Essen spreekt, is het duidelijk dat onze gemeente (naast andere) geviseerd wordt. De kleilaag loopt hier, en het NIRAS voerde in het verleden al proefboringen uit.

Het plan is al een tijdje oud, maar het gemeentebestuur werd pas laat op de hoogte gebracht van het openbaar onderzoek. Dat liep op 6 september af. Het schepencollege was van plan om vóór die tijd een bezwaarschrift in te dienen, voorbereid door IGEAN. Maar een bezwaar van de gemeenteraad heeft meer gewicht, vonden de raadsleden. Philip Peeters (Groen!) pleitte voor een motie die meteen kernenergie principieel afwees, maar milieuschepen Dirk Konings (CD&V) vond het verstandiger om meningsverschillen te vermijden en unaniem de IGEAN-tekst te aanvaarden. Zo geschiedde, waardoor ook Essen nu heel duidelijk maakt dat we in onze klei geen kernafval willen dat nog honderdduizenden jaren gevaarlijk blijft !


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we u wat u vond van de prijs van de sociale koopwoningen in de Heikantstraat, die tussen 202.000 en 225.000 EUR kosten. 41% van de antwoorden vindt dit aan de hoge kant, 22% vindt het zelfs onaanvaardbaar duur.


De overige 35% vond het een redelijke prijs. Tom Bevers (N-VA/PLE) kwam hierop terug in de gemeenteraad : blijkbaar zijn niet alle woningen verkocht. Volgens hem toont dat aan dat de prijs te hoog ligt. Hij vroeg om te overwegen om de onverkochte huizen om te vormen tot huurwoningen. Schepen Frans Schrauwen (CD&V) antwoordde dat van de 48 personen die zich anderhalf jaar geleden inschreven inderdaad slechts 13 nog geïnteresseerd bleken nadat de prijs bekend was. Weliswaar speelt daar ook in mee dat velen ondertussen een andere woning vonden. Zo raakten uiteindelijk 6 woningen niet verkocht, maar 3 daarvan werden alsnog aan de man gebracht. Ook voor de overige 3 toonde hij zich optimistisch. Maar als een project waarop Essen meer dan tien jaar wachtte zo weinig succes blijkt te hebben, is er wellicht toch iets misgelopen…


Deze maand weten we van u graag wat u zou doen nu de kostprijs voor de uitbreiding van het gemeentehuis zo hoog oploopt : bij de voorziene 1,3 miljoen EUR komt nog minstens 350.000 EUR bij. Zou u toch doorgaan met de uitbreiding, ze definitief afblazen of onderzoeken of het project niet beperkter en goedkoper kan ? Laat het ons weten via www.nvaple.be !



INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be