Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 9, 2010, nr. 1

 

Deze Nieuwsflits begint aan zijn negende jaargang. Ons goed voornemen ? U nog beter op de hoogte houden van wat er aan het Heuvelplein reilt en zeilt !



  Woonplaats

Het provinciebestuur deed aan elke gemeente een voorstel over het aantal sociale koop- en huurwoningen dat moet worden gerealiseerd tegen 2020. Essen vindt dat het te weinig koopwoningen kreeg toebedeeld.


Het provinciebestuur stelt voor dat Essen zou zorgen voor 114 sociale huurwoningen en 53 sociale koopwoningen. Een gemeente mag 25% over deze doelstellingen gaan. Het gemeentebestuur bestudeerde de cijfers, en bekeek ze in het licht van het eerste ontwerp van de woningbehoeftestudie. Omwille van de migratiedruk en de noodzaak om een inhaalbeweging te maken, en omdat er nu al meer koopwoningen gepland zijn dan de 53 die worden voorgesteld, vraagt Essen nu om de doelstelling op dit vlak te verhogen tot "95 à 103".

Daarmee bleek de hele raad het eens. Tom Bevers (N-VA/PLE) legde uit dat de inhaalbeweging inderdaad noodzakelijk was. Hij vond wel dat Essen sterk moet oppassen dat het geen én/én-beleid gaat voeren, door naast een oververhitte privémarkt die in hoog tempo bouwt ook heel veel sociale woningen te bouwen. Zo wordt het immers dweilen met de kraan open en raakt Essen veel te snel volgebouwd. Uit de woningbehoeftestudie blijkt dat de inwijking uit Nederland de laatste jaren weer sterk is toegenomen en dat projecten als Molenheide en Statievelden dat ook in de hand hebben gewerkt. Bevers vond dit onrustwekkend en pleitte daarom nog eens voor een verstandige fasering van projecten, en voor duidelijk vastgelegde keuzes over het type woningen dat in Essen kan en mag worden gebouwd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) deelde de analyse niet helemaal, maar kondigde wel een grondige bespreking van de woningebehoeftestudie aan. Uit de daaropvolgende discussie bleek dat twee uitdagingen tegelijk moeten worden aangepakt : woningen betaalbaar houden en zorgen dat Essen ook in de toekomst nog leefbaar blijft.


  Werkplaats

Essen moet de schaarse ruimte die beschikbaar is voor bedrijven zo optimaal mogelijk benutten. Open Vld, N-VA/PLE en Groen! dienden daarvoor samen een voorstel in.


Het voorstel van Willy Hoppenbrouwers (Open Vld), Katrien Somers (N-VA/PLE), Philip Peeters (Groen!) en Tom Bevers (N-VA/PLE) bevat twee luiken. Aan de ene kant willen de indieners dat bedrijven die bijkomende werkgelegenheid creëren voor elke nieuwe job gedurende een bepaalde tijd een deel van hun grondbelasting (OOV) krijgen terugbetaald. Aan de andere kant vragen ze om een belasting op ongebruikte bedrijfsruimte. Tom Bevers (N-VA/PLE) lichtte toe dat op die manier de beschikbare ruimte efficiënt kan worden ingezet om in deze moeilijke tijden voor jobs te zorgen. Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) vulde aan dat het de bedoeling is om speculatie met industriegronden te vermijden. Hij haalde de gemeente Zoersel aan, die al over een reglement op ongebruikte bedrijfsgronden beschikt.

Burgemeester Van Tichelt (CD&V) onthaalde het voorstel positief, en stelde voor om in de commissie lokale economie een goed mechanisme te zoeken om ongebruikte bedrijfsgronden inderdaad te belasten, zonder bedrijven te straffen die een stukje grond als uitbreidingsmogelijkheid hebben voorzien. Daarnaast vroeg hij zich af of de tijdelijke belastingvrijstelling een groot verschil zou maken op het vlak van werkgelegenheid. Wordt vervolgd in de commissie…


  Sport in slow motion

Het jeugdsporttarief stond opnieuw op de agenda, maar omdat het college nog werkt aan een eigen voorstel werd het alweer niet behandeld.


Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vond het niet nodig om het voorstel dat hij met Katrien Somers (N-VA/PLE) opnieuw had geagendeerd toe te lichten : het was nog steeds hetzelfde als in de vorige gemeenteraad. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) meldde dat het college het eigen voorstel technisch aan het nakijken is, en dat daarna de verschillende alternatieven aan de sportraad en aan de commissie zullen worden voorgelegd. Dirk Smout (N-VA/PLE) haalde nog aan dat het college stilaan meer dan tijd genoeg heeft gehad om een eigen voorstel te maken en stelde zich vragen bij de zeer trage aanpak.

Ludwig Caluwé (CD&V) ergerde er zich dan weer aan dat het voorstel nog op de agenda stond : het gaat om de uitvoering van de beleidsnota, en volgens hem zou in het Vlaams Parlement voorzitter Jan Peumans (N-VA) de bespreking zeker geweigerd hebben. Na een korte woordenwisseling bleek er in de beleidsnota nochtans nog steeds geen woord over het jeugdtarief te staan. En Peumans bevestigde ons persoonlijk dat ook hij vindt dat het voorstel moet worden besproken ! Nog in de sportsfeer meldde Vandekeybus trouwens dat een blaas in de sportvloer van de Heuvelhal waarvoor hij al eerder aandacht had gevraagd was open gegaan. Hij vroeg om het euvel snel te herstellen.


  Moet er nog zout zijn ?

In de voorbije weken moest er vaak hard worden gewerkt om de Essense wegen sneeuwvrij te maken. Ondanks de inzet van velen verliep dat niet altijd optimaal.


Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) dienden daarom een voorstel in. Ooye begon zijn toelichting met te stellen dat hij veel waardering heeft voor al wie heeft meegewerkt aan het sneeuwruimen en zoutstrooien, zeker voor de landbouwers die mee de baan op gingen. Maar volgens hem kan er met een betere planning een beter resultaat worden gehaald. Hij stelde daarom voor om het bestaande prioriteitenlijstje verder uit te werken, en zo voor elke straat en ook voor de fietspaden vast te leggen of er wordt gestrooid, en wanneer dat zal gebeuren. Ooye vroeg nog om na te gaan of er meer preventief kan worden gestrooid. En hij stelde voor om degelijke afspraken te maken met de landbouwers, zodat die over het juiste materiaal en over voldoende zout kunnen beschikken.

Schepen Frans Schrauwen (CD&V) haalde aan dat de winterprik pijn had gedaan, ook aan de gemeentelijke schatkist. Hij vermeldde dat er in de mate van het mogelijke al preventief wordt gestrooid, en dat de voorbije weken ook verschillende privépartners werden ingezet. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vulde aan dat er vooral beter moet worden gecommuniceerd, zodat iedereen weet wat het gemeentebestuur wel en niet zal doen bij winterweer. Daarnaast zullen de verschillende onderdelen van het voorstel bekeken worden tegen de komende winter.


  Niet verzand

Onlangs besliste het schepencollege dat Zandfort dit jaar niet meer zou worden overlaagd. Katrien Somers (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) stelden voor om die beslissing te herroepen.


Bevers verwees naar de bespreking die hierover had plaatsgevonden in de commissie openbare infrastructuur. Daaruit was gebleken dat er twee mogelijkheden zijn : alle werken aan Zandfort uitstellen tot het fietspad langs de Moerkantsebaan afgewerkt is, of toch nu al de meest dringende werken uitvoeren. Het besluit van het college om Zandfort eventueel in de komende jaren te overlagen, leek hem een weinig zinvolle tussenoplossing. En wachten op de Moerkantsebaan zou volgens Bevers te lang duren.Schepen Frans Schrauwen (CD&V) stelde dat alleen overlagen voor Zandfort niet meteen een optie is. Er moet ook nog heel wat gebeuren aan de straatgoten, de kolken, de borduren… Dus vond hij het toch verstandiger om te wachten op de Moerkantsebaan. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) deelde die mening niet : overlagen is mogelijk niet de beste oplossing, maar er moeten wel degelijk nog dit jaar verbeteringswerken aan Zandfort gebeuren. Ook Luc Van Wezel (CD&V) en Brigittte Quick (CD&V) drongen hier sterk op aan, en uiteindelijk werd het besluit ook zo genoteerd : in 2010 moet Zandfort verbeterd worden.


  Essen ziet ze vliegen

Vooral in het kader van de samenwerking met Witzenberg vinden er op initiatief van de gemeente al eens vliegreizen plaats. Groen! vindt dat de klimaatimpact daarvan gecompenseerd moet worden.


Philip Peeters (Groen!) lichtte toe dat een vlucht van Brussel naar New York in één keer een derde van de CO2-uitstoot van een gemiddeld Vlaams gezin vertegenwoordigt. Hij stelde daarom voor om via een organisatie als CompenCO2 of via de aanplant van bomen de uitstoot van elke vliegreis die Essen onderneemt te compenseren. Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) verwelkomde het voorstel. Hij stelde dat het gemeentebestuur naar de juiste manier zal zoeken om de CO2 te compenseren, waarbij ook zal worden samengewerkt met Witzenberg. Daar zouden bijvoorbeeld ook bomen kunnen worden geplant. Dirk Smout (N-VA/PLE) haalde nog aan dat de beste aanpak wellicht is om vliegreizen in de mate van het mogelijke te vermijden en vooral via internet te communiceren.


  Van de regen in de drop

Bij de uitbreiding van het gemeentehuis moeten ook de verwarming, de elektriciteit en de waterleiding worden aangepakt. Vooral dat laatste zorgde voor discussie.


Philip Peeters (Groen!) vond de plannen voor een gedeeltelijke regenwaterrecuperatie niet ambitieus genoeg. Hij stelde voor om het water van alle daken te recupereren, en daar ook alle toiletten in het gemeentehuis op aan te sluiten. Schepen Frans Schrauwen (CD&V) antwoordde dat dit voor het oude gebouw niet mogelijk is, maar gaf wel aan dat er technisch kan worden nagekeken of er toch niet meer kan gebeuren dan nu voorzien is. En zo werd het uiteindelijk ook besloten.


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we of uw huisnummer en uw brievenbus in orde zijn. Dat bleek voor 91% van de mensen die antwoordden het geval.



Deze maand willen we graag van u weten wat u vond van het sneeuwruimbeleid in onze gemeente in de voorbije weken. Werd het bij ons beter, even goed of minder goed aangepakt dan in de buurgemeenten ? Vertel het ons via www.nvaple.be !



  Terug

De gemeenteraad verkoos oud-schepen Jos Van Loon als nieuwe voorzitter van de Gecoro. Van Loon volgt daarmee de overleden Armand Quick op.


Jos Van Loon was tot aan de verkiezingen van 2006 schepen voor CD&V, maar stelde zich toen niet meer herkiesbaar. Door de gemeenteraad werd hij met 20 stemmen op 25 verkozen tot deskundige in de Gecoro (gemeentelijke commissie ruimtelijke ordening), Rudy Neys haalde vijf stemmen. Vervolgens werd Van Loon door de unanieme raad als Gecorovoorzitter aangesteld.


INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be