Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 8, 2009, nr. 7

 

De gemeenteraad van september werd op een drafje afgehandeld. Toch boog de raad zich over belangrijke kwesties : de bankencrisis, de appartementsbouw in Essen, de uitbreiding van het gemeentehuis en… het botermelkdilemma !



  Niet van haar melk

In het kader van de Dag van de Trage Wegen krijgen enkele Hoekse buurtwegen een straatnaam. Buurtweg nr. 15 zorgde daarbij voor discussie : moet deze Karnemelkstraat worden genoemd, of Botermelkstraat ?


Volgens de oude Atlas der Buurtwegen moet het de Botermelkstraat zijn. Maar de Cultuurraad dacht er anders over en stelde Karnemelkstraat voor. Dat wekte verbazing bij buurtwegenspecialist René Peeters, die alle raadsleden mailde : de Velodreef heet toch ook niet de Fietsdreef ? In het Vlaams is het "botermelk", en dus koos hij voor Botermelkstraat. De gemeenteraad moest de moeilijke knoop doorhakken. Schepen Jokke Hennekam (sp.a) kwam verrrassend uit de hoek : heel Vlaanderen mag dan wel "botermelk" zeggen, in het Hoekse dialect is er sprake van "kèrnemelk". De schepen had daarvoor bovendien het gespecialiseerde advies ingeroepen van de zoon van de voormalige Hoekse melkboer. Een gezagsargument dat kon tellen. Bovendien stelde ze voor om op het bordje van de Karnemelkstraat ook de alternatieve benaming Botermelkstraat te vermelden. Dat leidde tot consternatie op de banken van de meer taalgevoelige raadsleden : tweetalige borden in Essen ? Maar toen bleek dat "Rue du Babeurre" niet werd overwogen, waren die al snel gerustgesteld.

Bleef alleen Philip Peeters (Groen!) nog over : hij koos voor Botermelkstraat, met Karnemelkstraat als onderschrift. Maar hij zag snel in dat hij in dit verhaal maar weinig in de melk te brokken had, en gaf het op. Zodat Essen een Karnemelkstraat rijker is. Naast een Oude Vaertweg, een Heyweg en een Moervenstraetje. Enkele bewoonde buurtwegen wachten nog op hun nieuwe naam : dat neemt administratief wat meer tijd in beslag.


  Appartheid

Volgens Katrien Somers (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) moet Essen de bouw van appartementen in de komende jaren beperken. Ze dienden daarover een voorstel in. Iedereen bleek het eens met het principe, maar over de aanpak was er wat meer verdeeldheid.


Somers legde uit dat er in Essen de voorbije jaren heel wat appartementsgebouwen zijn bijgekomen. Daar was volgens haar ongetwijfeld behoefte aan, maar stilaan staan er meer dan nodig. Zo komt het landelijke karakter van de gemeente in gevaar. De lopende projecten hoeven voor haar niet meteen in vraag te worden gesteld, maar er moet wel goed worden nagedacht waar er in de toekomst nog appartementen bij mogen komen, en waar niet. Dus moeten de aanlegplannen voor de centrumstraten herzien worden, en moet er een algemeen plan (RUP) worden opgemaakt om voor de hele gemeente de appartementsbouw te regelen.

Schepen Gino Veraart (sp.a) gaf aan dat hij de bekommernis deelde : de bestaande plannen geven wat te veel mogelijkheden voor appartementsbouw. De herziening hiervan staat op de prioriteitenlijst die onlangs met het studiebureau werd besproken. Ook in de adviesraad Gecoro is dat al aan bod gekomen. Bovendien is binnenkort de woonbehoeftenstudie klaar, die hierbij een leidraad kan zijn. Maar een algemeen plan voor de hele gemeente vond Veraart geen prioriteit. Smout zag dat anders : het probleem buiten de centrumstraten, en in wijken zoals Wildert en Horendonk, mag niet zomaar worden geminimaliseerd. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) liet daarop toch een opening : misschien moeten we wel een algemene regeling maken. Philip Peeters (Groen!) dacht daarbij eerder aan een stedenbouwkundige verordening dan aan een RUP, en de burgemeester nam ook die suggestie mee. Veraart gaf tenslotte nog aan dat er ook nu al kan worden opgetreden tegen al te ongepaste voorstellen om appartementen te bouwen, op basis van het principe van de goede ruimtelijke ordening. Wordt vervolgd…


  Op de groei

De voorbije jaren zijn heel wat gemeentelijke diensten flink gegroeid, en dus is ook het gemeentehuis wat klein geworden. Maar de uitbreidingsplannen van de architecten kunnen niet op algemene goedkeuring rekenen...


Eind augustus kreeg de raadscommissie openbare infrastructuur de plannen te zien. Daarin is voorzien dat de onderdoorgang aan de voorzijde zou verdwijnen. Daarnaast zou er een uitbouw met veel glas aan de achterzijde worden voorzien. Ook in de richting van het politiebureau wordt er bijgebouwd. De raadsleden hadden daarbij heel wat vragen : er wordt opnieuw voor een andere stijl gekozen, de plannen gebruiken veel ruimte en de lichtinval lijkt niet optimaal. Bovendien riep het voorstel om in één keer fors uit te breiden heel wat vragen op : er komt mogelijk op termijn ook ruimte vrij (politiekantoor, Sportkaffee, het G. Meeusenmuseum op de zolder) waarmee rekening moet worden gehouden. Willy Heymans (Open Vld), Kevin Ooye (N-VA/PLE), Philip Peeters (Groen!), Brigitte Quick (CD&V) en Dirk Smout (N-VA/PLE) dienden daarom een voorstel in, waarbij het schepencollege de opdracht krijgt ook alternatieven voor te leggen. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) gaf toe dat het college wellicht wat te snel had doorgewerkt, zonder voldoende terug te koppelen. Hij kondigde aan dat een bestaande verantwoordingsnota uit 2007 zal worden geactualiseerd, en stelde voor dat de commissie samen met het architectenbureau naar alternatieven zou uitkijken. Quick speelde daarop in door te stellen dat er in 2007 nog geen sprake was van een verhuis van de politie, en Peeters waarschuwde voor het warmteverlies als voor een grote "glazen kooi" wordt gekozen. Wordt eveneens vervolgd…


  Geld voor de bank

Zoals elke gemeente heeft Essen aandelen van de Gemeentelijke Holding, het vroegere Gemeentekrediet. Die holding is mede-eigenaar van grootbank Dexia. De bank heeft extra kapitaal nodig, dus moet ook de holding bijdragen.


Dexia kreeg tijdens de bankencrisis de nodige waarborgen van de federale en regionale regeringen, maar die willen nu dat de aandeelhouders zelf ook een steentje bijdragen. Dus wil de Gemeentelijke Holding een kapitaalsverhoging doorvoeren, door nieuwe aandelen uit te geven. Op die nieuwe aandelen zou dan 10 jaar lang een gegarandeerd dividend van 13% worden betaald. Financieschepen Dirk Konings (CD&V) verdedigde de operatie : noodzakelijk voor de holding en financieel interessant voor de gemeenten. Tom Bevers (N-VA/PLE) zag het anders. Er wordt aan de gemeente gevraagd om (belastings)geld van de Essenaren te investeren in een bank. Bovendien wordt wel een vreemde techniek gebruikt : wie nieuwe aandelen koopt krijgt daarop 13%, de overschot van de winst is voor de oude aandelen. Dat zal niet veel zijn, en wie dus niet meestapt in de kapitaalverhoging doet een slechte zaak. De gemeenten worden zo eigenlijk gedwongen om te beleggen in risicokapitaal - want de tijd dat iedereen ervan overtuigd was dat een bank niets kon overkomen ligt natuurlijk achter ons.

Bevers stelde voor om tegen de kapitaalverhoging te stemmen. Als ze toch doorgaat, kunnen we nog altijd beslissen om mee te doen, om zo te vermijden dat we alleen nog "waardeloze" aandelen overhouden. Ook Erik De Meyer (VB) en Philip Peeters (Groen!) hadden soortgelijke bedenkingen. Peeters haalde aan dat de stad Gent maar ook ondermeer de gemeente Hoogstraten, al hadden beslist om tegen de kapitaalsverhoging te stemmen. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) legde uit dat dit inderdaad geen eenvoudig besluit is, maar dat na wikken en wegen het college toch voorstelde om ja te stemmen voor de kapitaalsverhoging. Schepen Konings vulde wel nog aan dat op termijn moet worden nagedacht over een andere invulling van de Gemeentelijke Holding. De stemming eindigde op een "klassieke" 13-12 : CD&V en sp.a vóór de kapitaalsverhoging, N-VA/PLE, Open Vld, VB en Groen! tegen.


  Afgeschampt

In het laatste gedeelte van Scham, tot aan de grens, wordt een snelheidsbeperking tot 50 km/u ingevoerd. Ook in enkele zijstraten wordt de snelheid beperkt.


Daarmee leidt het voorstel dat Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) in maart van dit jaar indienden tot resultaat. Zoals bij de bespreking toen was afgesproken werd het eerst voorgelegd aan de politie, die een nieuwe snelheidsmeting uitvoerde en uiteindelijk adviseerde om vooruit te lopen op het mobiliteitsplan door nu al de snelheid tot 50 km/u terug te schroeven.


  Goede zorgen

Het gemeentebestuur voerde eind vorig jaar een vervoerstoelage in voor de Essense zorgboerderijen. Die wordt nu uitgebreid naar andere begeleide werkposten : er wordt immers niet alleen op de boerderij aan zorg gedaan.


Dirk Smout (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) brachten de bal aan het rollen door een voorstel in te dienen bij de commissie sociale zaken. Die besprak het begin september. Bevers legde daarbij uit dat er niet alleen boerderijen zijn waar mensen met een handicap onder begeleiding een aantal uren werken, maar dat dit ook in winkels of sociale voorzieningen gebeurt. Dus is het logisch om de toelage uit te breiden. N-VA/PLE werkte daarvoor een waterdicht reglement uit, dat door de hele commissie werd aanvaard. Zodat het ook in de gemeenteraad zonder obstakels werd goedgekeurd.


  Nul voor de Nol

Natuurpunt gaat het natuurgebied Stappersven, een deel van het de Kalmthoutse Heide dat voorheen aan de familie Carlier toebehoorde, aankopen. Ook De Nol, dat in Essen ligt, komt zo in handen van de natuurvereniging.


Philip Peeters (Groen!) stelde voor dat Essen daaraan een financieel steentje zou bijdragen. Hij had gezien dat er nog een ongebruikt krediet is voor "aankoop waardevolle stukjes groen" en stelde voor om dat aan Natuurpunt te geven. Daarnaast vroeg hij om de Essenaren te sensibiliseren om zelf ook een stukje Heide te kopen. In dat laatste idee kon burgemeester Van Tichelt (CD&V) zich wel terugvinden, maar hij vond het niet nodig om ook de 2.500 EUR ongebruikt krediet aan te wenden : de natuurvereniging heeft genoeg middelen, en Essen kan met dat geld beter extra natuur aankopen. Peeters stelde dan nog voor om alleen wat er op 31/12 overschiet te storten, maar bij de stemming kreeg hij alleen steun van N-VA/PLE.


  Melkbrigade

Of er ook karnemelk/botermelk over de velden gespoten is, weten we niet. Feit is dat de problematiek van de melkprijzen ook even de gemeenteraad beroerde.


Philip Peeters (Groen!) vroeg of naar het voorbeeld van de PITO-school in Stabroek de problemen van de melkveehouders op een positieve manier aan bod kunnen worden gebracht in het Essense onderwijs. Landbouwschepen Konings (CD&V) verwelkomde dat voorstel, en onderwijsschepen Veraart (sp.a) kondigde aan dat hij het op het scholenoverleg zal agenderen. Luc Van Wezel (CD&V), zelf melkveehouder, vroeg om verder te kijken dan alleen melk en ook aandacht te geven aan andere land- en tuinbouwproducten.


  Oogst

Kevin Ooye (N-VA/PLE) vroeg naar de dringende herstellingswerken aan Over d'Aa, Willy Heymans (Open Vld) had interesse naar de vordering van het BMX-parkoers en Luc Van Wezel (CD&V) vroeg waarom de gracht rond de Oude Pastorij nu niet wordt gesaneerd terwijl ze leegstaat.


Ooye kreeg het meest concrete antwoord : er is een brief onderweg naar de betrokken bewoners van Over d'Aa, en op 15/10 wordt er met de werken begonnen. Heymans moest het met een minder concrete datum stellen : het parkoers achter de Kapelstraat wordt aangelegd zodra de maïs is geoogst ! De belangstelling van Van Wezel voor de uitvoering van het N-VA/PLE-voorstel over de gracht rond de Oude Pastorij bracht hem het minste bij : er wordt gewerkt aan een omlegging van de Magerbeek en aan een herinrichting van het park, maar hoewel de gracht nu leegstaat is het college niet van plan om deze onmiddellijk uit te ruimen.


  Medeleven

De gemeenteraad bood haar medeleven aan bij het overlijden van Gecorovoorzitter Armand Quick, vader van raadslid Brigitte Quick (CD&V) en van Maria Theuns-Beyers, schoonmoeder van schepen Frans Schrauwen (CD&V).


Verder nam de raad ook kennis van enkele vervangingen die de CD&V-fractie doorvoerde : in de politieraad wordt Isabel Gommeren vervangen door Luc Van Wezel, en in de raad van bestuur van het AGB vervangt voormalig OCMW-voorzitter Jos Van Loon zijn voorganger Jan Suykerbuyk.


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we hoe u de toekomst ziet van de uitleenposten in de wijken van de Essense bibliotheek. 64% van de antwoorden ziet deze het liefst behouden.


10% wil bovendien ook een uitleenpost in Hoek. De overigen vinden dat één centrale bibliotheek volstaat, en niemand wil Essen zonder bib zetten.


Deze maand willen we graag van u weten of u vindt dat het gemeentebestuur 140.000 EUR extra moet investeren in aandelen van Dexia (via de Gemeentelijke Holding). U kan uw mening geven op www.nvaple.be !



INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be