Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 8, 2009, nr. 2

 

In februari was er uitzonderlijk geen gemeenteraad, en ook in maart bleek de agenda niet heel zwaar. Al moest er hier en daar nog wel iets worden rechtgezet…



  Op de koop toe

Na drie maanden werd eindelijk wat meer duidelijkheid geschapen over de mogelijkheid om bij de toewijzing van koopwoningen voorrang te geven aan Essenaren. Nu blijkt dat het toegelaten is om voor alle woningen een dergelijke voorrang te voorzien, wil Essen dat in de Heikantstraat al toepassen.


In december legde het schepencollege een reglement voor waarin de toewijzing van koopwoningen in onze gemeente wordt geregeld. Belangrijk, want in de Heikantstraat staat een nieuw project van De Ideale Woning op stapel. Het voorstel van het schepencollege was om voor 50% van die woningen een absolute voorrang te geven aan mensen die drie van de voorbije tien jaar in Essen hebben gewoond. Dirk Smout (N-VA/PLE) stelde toen voor om daar 100% van te maken. Dat werd in het besluit opgenomen “als het juridisch mogelijk zou zijn”. Na de gemeenteraad vroeg Smout herhaaldelijk naar de stand van zaken : hoe zitten de regels in elkaar ? Tijdens de raad van januari bracht schepen Gino Veraart (sp.a) uitsluitsel : van De Ideale Woning was vernomen dat 50% het maximum was. Smout was niet helemaal overtuigd dat dit klopte, en vroeg om het zwart op wit op papier te krijgen. Waarna zowel hijzelf als Veraart driftig op zoek gingen naar de juiste regelgeving.

Op 17 maart volgde dan een mail van de Vlaamse overheid waarin duidelijk werd gemaakt dat er sinds begin januari nieuwe regels gelden : een voorrang invoeren voor 100% van de woningen mag wel. Smout diende samen met Katrien Somers (N-VA/PLE) prompt een voorstel in dat het schepencollege opdracht geeft om samen met De Ideale Woning een nieuw reglement uit te werken. Schepen Veraart bracht het dossier diezelfde dag ter sprake in het schepencollege, dat tot hetzelfde besluit kwam. In de gemeenteraad kon burgemeester Van Tichelt (CD&V) daarom alleen de roerende eensgezindheid vaststellen. Hij drukte de hoop uit dat het gemeentebestuur erin zal slagen om De Ideale Woning en de Vlaamse overheid (die het reglement moet goedkeuren) te overtuigen. Smout haalde nog wel aan dat De Ideale Woning Essen in dit verhaal niet op een degelijke manier heeft bijgestaan, wat hem instemmend geknik op alle banken opleverde.


  Zwarte gaten

De nieuwe vloer in de Heuvelhal werd de voorbije maanden beschadigd : het uitdoven van sigaretten op de vloer veroorzaakt blaasjes. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) dienden daarom een voorstel in : de schade moet onmiddellijk worden hersteld en er moeten afdekmatten worden aangekocht.


Sinds september wordt er in de Heuvelhal gesport op een nieuwe vloer, tot algemene tevredenheid van de sporters. Maar in de hal gingen ondertussen al verschillende evenementen door. De vloer blijkt daar al bij al redelijk goed tegen bestand, maar het uitdoven van sigaretten veroorzaakte wel talrijke kleine brandplekken. Vandekeybus legde uit dat er zuinig met de nieuwe vloer moet worden omgesprongen. Er moet worden vermeden dat de kleine beschadigingen groter worden. Bovendien is het afdekken van de vloer bij allerlei evenementen volgens hem een noodzakelijke extra veiligheidsmaatregel. Philip Peeters (Groen!) trad hem daarin bij : als we willen dat de vloer lang meegaat, moeten we er voorzichtig mee zijn.

Burgemeester Van Tichelt (CD&V) zag het anders : het gaat om een combinatievloer, die tegen een stootje moet kunnen. Hij gaf toe dat er al wel enige schade was, maar vond die minder erg dan Vandekeybus deed uitschijnen. De vloer zal regelmatig worden hersteld, maar het is niet de bedoeling hem systematisch te gaan afdekken bij evenementen. Ook een strenger toezicht op het rookverbod in de Heuvelhal vond de burgemeester niet nodig. Smout probeerde hem nog op andere gedachten te brengen : er is stevig geïnvesteerd in de vloer, en dus vraagt het gezond verstand om die ook degelijk te onderhouden en te beschermen. De kleine gaatjes zullen trouwens door het sporten en het vocht dat er in kruipt snel groter worden. Maar Van Tichelt was niet te overtuigen, en bij de stemming sloten CD&V en sp.a de rangen, zodat het voorstel geen meerderheid haalde.


  Allesbehalve goed bestuur

Het Autonoom Gemeentebedrijf (AGB) kreeg het op de raad hard te verduren : het leeft de procedures niet na en de beloofde informatie over de nieuwe sporthal blijft achterwege.


Het bedrijf vroeg om de overeenkomst voor de exploitatie van de turnzaal in Wildert te verlengen, die halfweg 2007 al was afgelopen. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) had daar vragen bij : waarom wordt nu pas om een verlenging gevraagd ? Dat is toch veel te laat ? Burgemeester Van Tichelt (CD&V) kon niet anders dan beloven dat er in het vervolg beter zou worden opgelet. Tom Bevers (N-VA/PLE) richtte zijn pijlen dan weer op de jaarrekening over 2007 van het AGB : die is bijna een jaar te laat, en nu blijkt dat Cis Dictus (sp.a) zowel bestuurder is van het bedrijf als commissaris. Zodat hij zichzelf moet controleren, wat natuurlijk niet kan. Bevers vroeg zich af of alle AGB-beslissingen van de voorbije twee jaar daardoor niet ongeldig zijn. Van Tichelt dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen, aangezien het over een zuivere vormfout gaat. Maar hij beloofde toch om het zo snel mogelijk in orde te brengen.

Tenslotte deed ook Katrien Somers (N-VA/PLE) haar duit in het zakje : het AGB kondigde in 2007 met veel (pers)lawaai de website www.nieuwesporthal.be aan, maar die site is sindsdien niet meer bijgewerkt. Zo ontbreken heel wat foto’s. Somers vroeg zich af wat de site kost, en wie verantwoordelijk is voor het onderhoud ervan. Dirk Konings (CD&V), afgevaardigd bestuurder van het AGB, kende de kostprijs niet meteen uit het hoofd maar beloofde de informatie te bezorgen. En hij kondigde aan dat de site binnenkort zal worden geüpdatet, zodra er meer duidelijkheid is over de plannen van de verschillende kandidaat-sporthalbouwers.


  Schampschot

In het laatste stuk van Scham (voorheen Kleine Horendonk) tot aan de Nederlandse grens bedraagt de maximumsnelheid 90 km/u. Die is veel te hoog, vonden Tom Bevers (N-VA/PLE) en Kevin Ooye (N-VA/PLE) die een voorstel indienden om de zone-50 uit te breiden tot aan het kruispunt met de Ellewaardweg in Nederland, een verschuiving van enkele honderden meters.


Ooye legde uit dat heel wat fietsers gebruik maken van deze weg, die de knooppuntenroutes van de provincies Antwerpen en Noord-Brabant verbindt. 90 leek hem daarom onverantwoord snel, ook al omdat de zichtbaarheid er beperkt is. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat de snelheidsmeting die de politie had uitgevoerd aan de overgang tussen de zones-50 en -90 een gemiddelde snelheid opleverde die net beneden 50 km/u lag. Dat leek hem aanvaardbaar, en bovendien vond hij dat een zone-50 hier zou betekenen dat er op heel veel plaatsen in Essen een snelheidsbeperking zou moeten komen. Wel meldde hij dat in het kader van het op te maken mobiliteitsplan 70 km/u in principe de maximumsnelheid op alle gemeentewegen zou worden. Bevers interpreteerde de snelheidsmeting anders : die vond plaats in een relatief gevaarlijke bocht, en hij zag dus alle reden om aan te nemen dat er verderop veel sneller wordt gereden. Daar kon Van Tichelt wel inkomen, zodat werd besloten eerst een nieuwe meting door te voeren. Bevers vroeg om die in de zomermaanden te organiseren, zodat er meteen een goed beeld is van het fietsverkeer. Wordt vervolgd…


  Bankroet in het eten

Toen in het najaar van 2008 de gemeentebegroting voor 2009 werd voorgelegd, stond daarin een inkomst van 60.000 EUR ingeschreven als dividend van Dexia, waarvan het gemeentebestuur via de Gemeentelijke Holding aandeelhouder is. N-VA/PLE vond dat toen erg vreemd, en wordt daarin nu door de Vlaamse overheid bijgetreden.


Reesd bij de bespreking van de begroting ging het helemaal niet goed met Dexia, en het leek dus erg onvoorzichtig om op inkomsten uit dividenden van de bank te rekenen. Maar het amendement van N-VA/PLE daarover werd door CD&V en sp.a verworpen. Ondertussen kreeg de afdeling van de Vlaamse overheid die toezicht houdt op de gemeentefinanciën de begroting ook in handen. En ze reageerde al even verbaasd : het gemeentebestuur moet de voorziene inkomsten hieruit bij de eerstvolgende gelegenheid uit de begroting halen. Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg zich af of hun opmerking ook zou worden genegeerd, maar het schepencollege gaf toe dat het nu toch tot inkeer zal moeten komen.


  Een nieuwe lente

Elk jaar bespreekt de gemeenteraad het milieujaarprogramma. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) stelde vast dat het programma behoorlijk wat realiseert met weinig middelen, maar vulde aan dat met de nakende komst van een duurzaamheidsambtenaar de lat heel wat hoger kan en moet worden gelegd in de komende jaren.


Het programma kadert in een overeenkomst met de Vlaamse overheid, en beschrijft gedetailleerd wat het gemeentebestuur heeft gedaan en nog gaat doen om milieu en natuur in Essen te beschermen. Philip Peeters (Groen!) ging op de lijn van Vandekeybus door : Essen moet meer gaan doen, wat ondermeer moet leiden tot een concreet programma om de CO2-uitstoot terug te dringen. Milieuschepen Dirk Konings (CD&V) beaamde dat, en zegde toe de duurzaamheidsambtenaar daarmee te zullen belasten.


  Yev-geen-inkom ?

In het kader van de 11-juliviering komt op vrijdag 10 juli Yevgueni naar Essen. Tom Bevers (N-VA/PLE) is daar blij mee, maar vroeg zich af waarom er daarvoor 5 EUR inkom moet worden gevraagd.


Eén keer per jaar moet een gratis optreden toch mogelijk zijn ? Cultuurschepen Jokke Hennekam (sp.a) vond inkomgeld wel nodig, zodat de bezoekers meer bewust kiezen om naar het optreden te komen. Een vreemde redenering vond Bevers dat. Bovendien was er eerst een uitgebreider optreden met verschillende artiesten aangekondigd, wat door Hennekam eerder als argument voor de inkomprijs was gebruikt. Maar alleen het VB en Open Vld lieten zich door Bevers overtuigen. CD&V, sp.a en Groen! besloten om toch een inkomprijs te vragen.


  't Is prijs

Het is alweer enkele jaren geleden, maar Essen reikt nog eens een gemeentelijke culturele prijs uit. Aan de Horendonkse vereniging Keldertrapken, die onze gemeente de voorbije jaren regelmatig op originele wijze in het nieuws bracht.


Door naar het Glazen Huis van StuBru in Leuven te zwemmen, en met de acties voor de vzw Serafien, bijvoorbeeld. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) bedankte de Cultuurraad voor het initiatief om de prijs toe te kennen, maar Frans Schrauwen (CD&V) wilde de puntjes op de i en de pluim op de eigen hoed : het schepencollege had de suggestie aan de Cultuurraad gedaan. Zodat Vandekeybus zijn woorden introk en de Cultuurraad bedankte voor de positieve reactie op het voorstel van het college…


  Weekendwerk

Zoals elk jaar werd aan de gemeenteraad een lastenboek voorgelegd om te zorgen voor het onderhoud van de wegen in de weekendzone. Dirk Smout (N-VA/PLE) kwam bij de bespreking terug op de discussie die ook in de commissievergadering al was gevoerd : er moet dringend worden nagekeken of het onderhoud niet beter anders wordt aangepakt.


Door ervoor te zorgen dat de wegen meer bol gaan liggen of door een meer verharde onderlaag te voorzien, bijvoorbeeld. Infrastructuurschepen Frans Schrauwen (CD&V) antwoordde dat dit inderdaad moet worden onderzocht, maar dat het ook samenhangt met de besprekingen over de toekomst van de weekendzones die op het niveau van de provincie plaatsvinden. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vulde aan dat er in dat kader een goed evenwicht zal moeten worden gezocht tussen het groene karakter van de weekendzones en de noodzaak om een degelijk wegennet te voorzien. Erik De Meyer (VB) pleitte tenslotte voor een verbod op zwaar vervoer (bussen, vrachtwagens…) in de weekendzone.


  Kopje onder

Begin maart lanceerde Jong N-VA/PLE via een folder een opgemerkt voorstel : Essen heeft op middellange termijn een nieuw zwembad nodig, en daarom moet nu worden nagegaan of het niet verstandig is om bij de bouw van de nieuwe sporthal meteen ook een zwembad te voorzien. Het voorstel krijgt veel steun, maar roept ook negatieve reacties op.


Vooral meerderheidspartij sp.a reageerde erg ontstemd. In het partijblad De Voorbode spreekt sp.a-voorzitter Gino Veraart zelfs van populisme : is er wel behoefte aan een zwembad, en wie gaat dat betalen ? Jong N-VA/PLE reageert daarom met een lezersbrief : een sporthal met zwembad levert heel wat schaalvoordelen op. Dus is het nu veel goedkoper om in één keer de knoop door te hakken dan binnen vijf of tien jaar een afzonderlijk zwembad te moeten bouwen. Of vindt de sp.a het niet belangrijk dat de Essenaren in eigen gemeente kunnen zwemmen ? Het waren toch socialisten die in Essen als eersten voor een zwemkom opkwamen ?


  Horendonk mist de bus

Na lang aandringen vanuit de gemeenteraad (ondermeer via een N-VA/PLE-voorstel) en vanuit het schepencollege werd het werkgebied van de belbus begin 2009 uitgebreid tot Horendonk. De Lijn voorzag evenwel maar één halte, aan de kerk.


Kevin Ooye (N-VA/PLE) vroeg hierover uitleg : De Lijn ziet dit als een test, maar hoe kan je nu ernstig de belangstelling voor de belbus testen met één halte ? Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat De Lijn inderdaad niet erg enthousiast is : de uitbreiding met Horendonk betekent een belangrijke verlenging van de belbustrajecten. Toch hoopte hij dat de test snel positief zou worden geëvalueerd, waarna er enkele extra haltes in Horendonk konden komen. Al vermoedde hij dat het voorstel van de Seniorenraad om 17 haltes te voorzien, iets te optimistisch zou blijken…


  Hoe denkt u erover ?

Vorige maand vroegen we u of u alcoholische dranken zou toelaten in zaal Rex. 40% van de mensen die antwoordden vonden bier en wijn voldoende, 32% wil alles onder de 15° toelaten.


18% van de antwoorden wil geen enkele beperking, 10% wil daarentegen helemaal geen alcoholconsumptie. Op voorstel van schepen Jokke Hennekam (sp.a) werd de beslissing hierover nog eens een maand uitgesteld. Het nieuwe voorstel van het college om alleen voorgemixte drankjes (Breezers e.d.) tot een volume van 5° toe te laten vond geen genade bij de Jeugdraad, die om een nieuw overleg vroeg. Dus zullen er opnieuw adviezen worden opgevraagd.


Deze maand hadden we graag geweten wat u zou doen met de schade aan de nieuwe vloer in de Heuvelhal. De schade alleen herstellen als die echt te erg wordt, zo snel mogelijk de schade herstellen om te vermijden dat die verergert, de schade herstellen én voorkomen door afdekmatten te kopen of de Heuvelhal enkel nog gebruiken om in te sporten. U kan het ons laten weten via www.nvaple.be !



  Beeldenstorm

Tom Bevers (N-VA/PLE) meldde een onrustwekkende verdwijning : van het beeld “Atleten” in het Sportpark, een werk van Joos Janssens, rest enkel nog de sokkel. Wat is er gebeurd ?


Cultuurschepen Jokke Hennekam (sp.a) antwoordde dat het beeld ten prooi was gevallen aan vandalisme en (letterlijk) werd gevierendeeld. Het ligt in de gemeentemagazijnen, en er wordt met de kunstenaar overlegd hoe het best kan worden hersteld. Zodat het snel terug in het Sportpark kan worden geplaatst. Of het daar zal worden beheerd door het gemeentebestuur, het AGB, de toekomstige uitbater van de sporthal (met of zonder zwembad) of door de Tennisclub is vooralsnog onduidelijk…

Ook de gemeenteraad zelf werd overigens vereeuwigd, al gebeurde dat niet met een standbeeld. In het kader van “Essen in Beeld” fotografeerde lokaal N-VA-voorzitter Bart Van Esbroeck de raadsleden. Wie ook eens in het zonnetje wil staan, kan de eigen foto’s (van 2009) trouwens ook kwijt op www.esseninbeeld.be !


  Essen amuseert zich kostelijk

Na enkele maanden aandringen ontving de fractie van N-VA/PLE een overzicht van de begroting van de vzw Essen 850 jaar. Wie geïnteresseerd is, kan die ook zelf nakijken.


Naast de personeelkosten en de "algemene onkosten" zijn de belangrijkste uitgavenposten de historische optocht, het Gildenfeest, het internationaal Hulpverleningsfestival, het jongerenevenement "Borderbeats" en de uitstap naar Plopsaland - al brengen verschillende van deze organisaties ook geld terug in het laatje. De inkomsten komen voor het leeuwendeel van het gemeentebestuur, al doen ook andere overheden en een aantal sponsors hun duit in het zakje.


INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be