Nieuwsflits

Elektronische nieuwsbrief van N-VA/PLE
Jaargang 6, 2007, nr. 11

 


De gemeenteraad kreeg een korte agenda met weinig spankracht voorgeschoteld. De oppositie gebruikte dus het vragenhalfuurtje om er wat meer pit in te brengen…


  Voor wie [meer] wil

Sinds vorige maand hebt u de keuze tussen een korte of een lange versie van de Nieuwsflits. U kan ook meteen een pdf-bestand krijgen. Als u van keuze wil veranderen, dan kan dat via [deze link] of bovenaan de tekst.


Zo krijgt u onze Nieuwsflits meteen zoals u hem het liefst leest.


  Wait and see

Gemeenteraadsvoorzitter Guy Luyten (sp.a) vatte de antwoorden van het schepencollege op de vragen van de raadsleden kort samen : "Wait and see". Al moet er soms wel erg lang gewacht worden eer er iets te zien of te horen is, zoals het verhaal van de herdenkingsmuur op het kerkhof van Horendonk aantoont.


Dirk Smout (N-VA/PLE) vroeg nogmaals naar een stand van zaken. In januari besloot de gemeenteraad immers dat er tegen 1 december voor een herdenkingsmuur zou worden gezorgd om zo een alternatief te bieden wanneer er graven zouden worden verwijderd. Smout vroeg of die datum zou worden gehaald, en of er niet beter met de betrokken families zou worden gecommuniceerd. Die vernamen immers niets meer nadat ze een brief kregen waarin de opruiming van de graven werd aangekondigd. Schepen Frans Schrauwen (CD&V) antwoordde dat 1 december niet zou worden gehaald : de opruiming was nog niet begonnen, en de muur wordt tegelijk daarmee geplaatst. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) vond het vervolgens niet nodig om een brief te sturen naar de getroffen families. Een artikel in het infoblad kon er nog net af, maar alleen als het allemaal nog maanden zou duren wilde hij de mensen ook persoonlijk op de hoogte brengen. Smout wees er nog op dat dit voor de betrokkenen een emotionele aangelegenheid is, en pleitte voor onmiddellijke communicatie. Maar de CD&V/sp.a-meerderheid bleek niet te vermurwen.


  Ich BIN ein Wildertner

Met het buurtinformatienetwerk Hey-End krijgt Essen voor het eerst een BIN dat aan een woonwijk gebonden is. De gemeenteraad keurde een voorstel van Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) en Dirk Smout (N-VA/PLE) goed dat voorziet dat de kosten voor het plaatsen en onderhouden van BIN-waarschuwingsborden door het gemeentebestuur zullen worden gedragen.


Vandekeybus, die bij de opstart van het BIN betrokken was, legde uit dat de opstart ervan succesvol verlopen was. 70% van de gezinnen in de wijk sloot zich er immers bij aan. Maar hij stelde ook dat de kost voor het aankopen en plaatsen van de borden die bij de ingang van een BIN-zone worden geplaatst, vrij hoog kunnen oplopen. Hoger alleszins dan de 600 EUR die het gemeentebestuur als eenmalige subsidie voor een BIN voorziet. Bovendien hangt het van de structuur van de wijk af hoeveel borden nodig zijn, zodat een vast bedrag geen goede oplossing is. Vandekeybus pleitte er ook nog voor om de dagelijkse werking van een BIN zoals een gewone vereniging te subsidiëren. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) toonde zich verheugd over het oprichten van het BIN Hey-End, maar wees erop dat men daar niet meteen voor financiële problemen moest vrezen. Hij maakte zich zelfs erg boos omdat hij meende dat N-VA/PLE die indruk wilde wekken. Bovendien heeft het BIN niet de roeping om ook als gewone vereniging te functioneren : als de buurt dat wil, kan daar beter een wijkcomité voor worden opgericht - een vaststelling waarbij N-VA/PLE zich overigens aansloot. Toch vond ook de burgemeester uiteindelijk dat zinvoller is om de borden volledig voor rekening van de gemeente te nemen. Dirk Smout stelde daarop voor om de eerste drie punten van het voorstel goed te keuren, waarin dat expliciet wordt geregeld, en zo geschiedde.


  Geen zwaluw in de herfst

Onlangs kreeg Olympic Essen als laatste van de vier Essense KBVB-voetbalploegen een infrastructuurtoelage. Kevin Ooye (N-VA/PLE) en Tom Bevers (N-VA/PLE) stelden voor om ook te investeren in de overige Essense voetbalvelden, in de eerste plaats dat van SV De Zwaluwen in de Horendonkse Vaartstraat.


Ooye legde uit dat er immers ook buiten de KBVB stevig gevoetbald wordt in Essen : een achttal ploegen binden elke week de "shoes" aan, en ze kunnen niet allemaal in het Sportpark terecht. Bevers legde uit dat het logisch zou zijn ook voor hun velden principieel een bedrag ter beschikking te stellen : 12.500 EUR of één derde van wat Olympic, Excelsior, SV Wildert en FC Horendonk kregen. Dat die meer kregen, is logisch, omdat ze ook over jeugdploegen beschikken. Maar anderzijds wordt een terrein zoals dat van De Zwaluwen ook erg intensief gebruikt.Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat het gemeentebestuur al voldoende ondersteuning biedt, wat via het sportbeleidsplan dat in opmaak is nog zal verbeteren. Via dat plan zullen sportclubs ook voor hun infrastructuur sterker worden ondersteund, en als het nodig is kan het gemeentebestuur ook borg staan voor een lening. Bovendien vreesde hij voor een precedent : welke sportvereniging zal morgen aan de deur komen kloppen ? Bevers antwoordde dat het precedent er al is : de andere voetbalvelden werden wel gesubsidieerd. Schepen Veraart (sp.a) voegde nog toe dat het veld van De Zwaluwen op termijn daar weg moet : in een ruimtelijk uitvoeringsplan zal worden voorzien dat zij in de toekomst op de Uilenberg terecht zullen komen, waar nu FC Horendonk al speelt. Bevers vroeg zich af of de logica van het college dan was dat er niet meer moest worden geïnvesteerd, omdat het terrein toch zou verdwijnen. Maar daarop kwam geen duidelijk antwoord. Uitendelijk werd het voorstel van N-VA/PLE verworpen door CD&V, sp.a en Open Vld.


  VW

De gemeenteraad keurde de samenstelling van de adviesraad locale economie goed. Tot verbazing van Tom Bevers (N-VA/PLE) zetelt daarin niet de vakbond ACV, maar de koepelorganisatie ACW.


Bevers wees erop dat de erkende sociale partners waren aangeschreven met de vraag om kandidaten te leveren, waaronder de vakbonden ABVV en ACLVB. Maar het ACV kreeg geen brief. Die ging wel naar het ACW, maar dat is volgens Bevers geen vakbond maar een onderafdeling van een politieke partij. Dat blijkt ook uit de briefwisseling, waarin het ACW stelt dat "de fractie" uiteindelijk maar moet bepalen wie de kandidaten zijn. Zodat de link met de politiek duidelijk wordt aangetoond. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat ACW en ACV in samenspraak hun kandidaten hadden gekozen, en dat de uiteindelijke keuze hem mondeling was gemeld door de ACW-voorzitter. En daarmee bleek iedereen gerustgesteld, zodat ook deze adviesraad van start kan gaan.


  Over de brug

Op het viaduct tussen Essen en Wildert mag nu nog 70 km/u worden gereden, maar het gemeentebestuur gaat aan het Vlaams gewest vragen om daar 50 km/u van te maken.


Nu gaat de snelheidsbeperking van 50 km/u pas net voorbij het viaduct in, voor wie vanuit Essen komt. Onveilig, want aan de voet van de brug komen er verschillende straten op de Kalmthoutsesteenweg uit. Dus zal Essen aan de minister vragen om de snelheidsbeperking tot het viaduct uit te breiden. Luc Van Wezel (CD&V) vroeg ook om een inhaalverbod op de brug. En Cis Dictus (sp.a) en Dirk Smout (N-VA/PLE) maakten van het debat gebruik om er nogmaals voor te pleiten om in Essen meer te werken met oplichtende snelheidsborden, vooral bij een aantal zones-30.


  Geen tijd verspillen

Om het fietspad langs de Spillebeek aan te leggen, moet het gemeentebestuur nog van een aantal eigenaars een stukje grond overkopen of tijdelijk in gebruik nemen. De gemeenteraad keurde daarvoor de verwervingsprijs goed en leerde op vraag van Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) meteen dat het fietspad er tegen midden 2008 zou moeten liggen.


Frans Schrauwen (CD&V) lichtte toe dat hij hoopte om het dossier voor eind januari rond te krijgen, zodat de werken dan zo snel mogelijk concreet van start kunnen gaan.


  Witzenbergprijs

Elk jaar dient het gemeentebestuur bij de Vlaamse overheid een actieplan voor ontwikkelingssamenwerking in, dat vervolgens gesubsidieerd wordt. Dirk Smout (N-VA/PLE) gaf zijn steun aan het plan, maar toonde zich kritischer over de samenwerking met het Zuid-Afrikaanse Witzenberg, waarvan hij hoopte dat die sneller concrete resultaten zou opleveren.


Smout legde uit het het plan goed in elkaar zit, met acties zoals 11.11.11 of de ondersteuning van Essenaren die actief meewerken aan ontwikkelingsprojecten. Maar hij verklaarde zich een "koele minnaar" van het project rond Witzenberg, dat voor hem meer moet zijn dan een geheel van vliegreizen over en weer. Tot nog toe leverde het echter weinig tastbaar resultaat op, zodat hij alvast aankondigde dat de raadscommissie internationale samenwerking het project zeker nog verder zou evalueren. Erik De Meyer (VB) haalde dan weer zoals gebruikelijk uit naar de 11.11.11-actie.


  Wat zijn ze van plan ?

Bij de voorstelling van het bestuursakkoord werd aangekondigd dat de beleidsnota's van de verschillende schepenen in een open geest en in samenwerking met alle raadscommissies zouden worden opgesteld. Maar nu blijkt het de bedoeling ze allemaal in één geïntegreerde nota op het nippertje nog door de gemeenteraad te halen.


Willy Heymans (Open Vld) wees op de tegenspraak tussen wat de meerderheidspartijen altijd hadden aangekondigd en wat ze nu in de praktijk zullen doen : van de verschillende nota's van de schepenen wordt één pakket gemaakt dat nu pas wordt vastgesteld. Er zal dus maar weinig tijd zijn om het grondig te bespreken, zeker niet in de raadscommissies. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat het nooit de bedoeling was geweest om afzonderlijke nota's op te maken, enkel één geïntegreerd algemeen beleidsprogramma zoals het gemeentedecreet voorziet. Maar Dirk Smout (N-VA/PLE) wees erop dat verschillende schepenen wel een eigen nota hadden aangekondigd of zelfs aan een commissie hebben voorgelegd. Hij noemde schepen Veraart (sp.a) als het goede voorbeeld. Van Tichelt vermoedde enige verwarring tussen dit proces en de verplichte decretale beleidsplannen, maar voor de oppositie leek het eerder alsof hij zelf mist probeerde te spuien over wat vroeger werd aangekondigd. Philip Peeters (Groen!) besloot dat het aangekondigde plan niet meer zou zijn dan een wat meer uitgebreide versie van het bestuursakkoord, wat hem erg teleurstelde.


  Nog niet in bedrijf

Willy Hoppenbrouwers (Open Vld) vroeg zich af hoe het staat met de ontwikkeling van de bedrijfsterreinen waar voorheen Beckers actief was, en Katrien Somers (N-VA/PLE) vroeg of de bedrijven die daarin hun interesse hebben getoond wel goed geïnformeerd worden. Ze kregen als antwoord dat het niet snel genoeg vooruit gaat, en dat het nieuws zal komen als het er is !


Burgemeester Van Tichelt (CD&V) kondigde aan dat IGEAN, dat de terreinen ontwikkelt, onvoldoende vooruitgang boekt. Het schepencollege zal er meer druk achter zetten. Frans Schrauwen vulde aan dat er geprobeerd wordt om de oppervlakte die kan worden ontwikkeld te verruimen, maar dat er ondermeer nog naar compensatie voor een te rooien stuk bos wordt gezocht. Zodra er meer duidelijkheid is, komt er een nieuwe oproep naar kandidaat-ontwikkelaars, waarbij de bedrijven die zich al hebben aangemeld uiteraard opnieuw zullen worden uitgenodigd. Alle kandidaten krijgen dan een vragenlijst, ondermeer over de te verwachten werkgelegenheidscreatie.


  De trein der traagheid

Op 9 december verandert de dienstregeling van de NMBS, en die is voor veel Essenaren een stap achteruit. Tom Bevers (N-VA/PLE) drong nogmaals bij het schepencollege aan om stappen te ondernemen om voor een betere dienstverlening voor onze gemeente te zorgen.


Bevers verwees naar de motie die op voorstel van Ludwig Caluwé (CD&V), Cis Dictus (sp.a) en hemzelf was goedgekeurd. Het antwoord van de NMBS daarop had de gemeenteraad ertoe gebracht het college de opdracht te geven met de Spoorwegmaatschappij te gaan overleggen. Nu de nieuwe dienstregeling er is, wordt een dergelijk overleg alleen maar dringender : ondanks de bouw van de tunnel onder Antwerpen-Centraal wordt de rit van Essen naar Brussel langer ! Bovendien maakt de nieuwe uurregeling dat heel wat Essenaren niet meer op tijd in Antwerpen of Brussel op hun werk kunnen zijn of 's avonds de trein net niet meer kunnen halen. Bevers sloot zich ook aan bij de verklaringen van Caluwé daarover in de kranten. Burgemeester Van Tichelt (CD&V) antwoordde dat het schepencollege al een protestbrief had opgesteld, waarin ook een overleg met de NMBS wordt gevraagd. Hij hoopte daarmee de nieuwe dienstregeling nog te kunnen bijstellen.


  Een likje verf

Kevin Ooye (N-VA/PLE) stelde tot zijn tevredenheid vast dat er eindelijk een begin was gemaakt met het schilderen van de nodige lijnen om de fietsovergang aan Over d'Aa veiliger te maken. Ook Tom Bevers (N-VA/PLE) vroeg om de verfpot boven te halen en in de Molenakkerstraat de parkeerstroken netjes in vakken in te delen.


De parkeercapaciteit in die straat is immers eerder beperkt, zodat het belangrijk is om de beschikbare plaatsen zo efficiënt mogelijk te gebruiken. Het schilderen van vakken kan daarbij helpen. Het schepencollege gaat de suggestie nakijken en indien mogelijk uitvoeren.


  Voor paal

Het fietspad vanuit Heikant naar het College aan Rouwmoer is afgesloten voor auto's, maar de paaltjes worden al te vaak omver gereden. Geert Vandekeybus (N-VA/PLE) vroeg om een betere afsluiting te voorzien.


Hij verwees naar een systeem dat elders wordt gebruikt en waarbij een betonnen afsluiting wordt voorzien waar de brandweer wel overheen kan rijden, maar personenwagens niet. Burgemeester Van Tichelt (CD&V), woordvoerder-voor-alles van de meerderheid, zal het voorstel door de politie laten beoordelen. Hij voegde eraan toe dat de ambitie blijft om het fietspad effectief voor de automobilisten af te sluiten.


INFO

Voor meer informatie kan u terecht bij de N-VA/PLE-mandatarissen :
Gemeenteraad :
- Dirk Smout, Den Uil 24, tel. 03/677 12 22 (dirk.smout@nvaple.be)
- Tom Bevers, Molenstraat 39, tel. 03/667 16 67 (tom.bevers@nvaple.be)
- Katrien Somers, Over d'Aa 29A1, tel. 0486/36 14 46 (katrien.somers@nvaple.be)
- Geert Vandekeybus, Struisven 16, tel. 03/677 13 69 (geert.vandekeybus@nvaple.be)
- Kevin Ooye, Over d'Aa 255, tel. 0477/85 52 25 (kevin.ooye@nvaple.be)
OCMW :
- Thomas Dekkers, Molenakkerstraat 40, tel. 0486/95 57 02 (thomas.dekkers@nvaple.be)
- Suzanne Kerstens, Grensstraat 54, tel. 03/667 42 85 (suzanne.kerstens@nvaple.be)
AGB : Dirk Smout (dirk.smout@nvaple.be), Bob Konings (bob.konings@nvaple.be)
Politieraad : Kevin Ooye (kevin.ooye@nvaple.be)
Gecoro : Suzanne Kerstens (suzanne.kerstens@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
Jeugdraad : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
VZW Jeugdwerking : Tom Bevers (tom.bevers@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be)
PWA : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Minaraad : Geert Vandekeybus (geert.vandekeybus@nvaple.be)
Handicar : Carina Otten (carina.otten@nvaple.be), Peter Dejonge (peter.dejonge@nvaple.be)
11-juliviering : Bart Van Esbroeck (bart.vanesbroeck@nvaple.be), Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Karrenmuseum : René Gabriëls (rene.gabriels@nvaple.be), Carina Otten (carina.otten@nvaple.be)
Bibliotheek : Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Marcel Van Hemelrijck (marcel.vanhemelrijck@nvaple.be), Kathleen Pockelé (kathleen.pockele@nvaple.be)
Gemeenschapscentrum: Jo Knaepkens (jo.knaepkens@nvaple.be), Werner Janssens (werner.janssens@nvaple.be)
U kan ook een e-mail sturen naar info@nvaple.be