Woef !

26 03 2015 - 10:32


Samson - Zeg Gertje, wie was die mijnheer die hier net op bezoek was ?
- Dat was de burgemeester.
- Neen, neen. Ik ken de burgemeester, en deze man, Gertje, was géén burgemeester.
- Jawel, in Essen.
- Hoe kan je dáár geraken ? Moet je dan niet eerst van Afrika tot in Amerika ?
- Het gemakkelijkste is nog om met de Scheve Schuit tot in Bergen op Zoom te varen, en dan Amika te zadelen. Maar eigenlijk was hij hier niet als burgemeester, maar als afgevaardigd bestuurder van het autonoom gemeentebedrijf.
- Dat ken ik, een gemeen bedrijf. En wat wil die verontwaardigde verhuurder ?
- Afgevaardigd bestuurder. Hij wil dat ik een zwembad ga bouwen in zijn gemeente.
- Ik hou niet van zwemmen.
- Neen, maar voor jou hebben ze er een hondenweide gemaakt.
- Da's lief van die onwaardige gluurder.
- Je doet het erom, hé ? Nu, het zwembad moeten we wel zelf betalen.
- Ja, maar dan kunnen wij toch ook centjes vragen aan de kindjes die komen zwemmen hé Gertje.
- Ja. Daarom zijn de socialisten van Essen al tegen. Op Facebook. Ze zijn bang dat het een zwembad voor de rijken wordt.
- Waarom zetten ze dan geen zwembad voor alle kindjes in Essen, die surrealisten ?
- Socialisten. Ze hadden er één, maar dat gaan ze dicht doen.
- En ze hebben er liever geen dan één van ons ? Dat snap ik niet. Want overdag kunnen toch alle kindjes van de scholen dan bij ons komen zwemmen hé Gertje ?
- Ah ja, dat zou natuurlijk de bedoeling zijn. Als ze het leuk vinden, komen ze 's avonds terug. Met de centjes van papa en mama.
- Ik begin te snappen waarom ik in een heel duur mandje lig. En ga jij nu zo'n zwembad bouwen in Essen zo ?
- Misschien. Ik moet nog met mijn boekhouder overleggen.
- Piet Piraat bedoel je ?
- Ja, die.
- En als er niets van komt ? Gaan de mensen van Essen dan niet heel ongelukkig zijn ?
- Dan ligt het aan mij, maar ik ben dat gewoon. En dan heeft de burgemeester van Essen toch bewezen dat hij niet tégen een nieuw zwembad is.
- Dat is slim van hem. Onze burgemeester denkt minder goed na. Is dat er één van de bovisten ?
- Socialisten. Dat weet ik niet, we hebben hier nog nooit verkiezingen gehouden.
- Ah nee, want jij bent toch de baas hé. Zeg, ik heb er genoeg van. Gaan we nu terug cv-tjes van nieuwe K3-meisjes bekijken ?
- Ja. Doe jij die zonder foto ?
- Neen, die doet mijnheer Spaghetti.

Jeremiade

25 03 2015 - 14:06


ClarksonMay Ik kijk wel eens graag naar Top Gear. Dat zegt iets over dat programma. Ik heb geen auto. Ik ken er niets van. Auto's maken me eigenlijk een beetje bang - ik voel me veiliger in een vliegtuig dan in een auto. Ik ben vóór rekeningrijden, waarbij je per kilometer betaalt. En meer in de spits. Ik zie wel iets in het Tesla-scenario met alleen zelfrijdende elektrische auto's.

En toch Top Gear, dus. Dat is namelijk héél goed gemaakt, met bovendien drie uiterst capabele presentatoren. Waarbij James May met voorsprong mijn favoriet is. Maar hij komt natuurlijk vooral tot zijn recht in samenhang met in de eerste plaats Jeremy Clarkson. Dat ik het over hem ging hebben, zag u wellicht al aankomen. Clarkson is door de BBC ontslagen. Ik denk dat de BBC als werkgever moeilijk anders kon. Ik zou wellicht tot hetzelfde besluit komen.

Toch kan ik me niet bedwingen om me vragen te stellen. Is het wel zo logisch dat we een tv-presentator beoordelen op zijn menselijk gedrag ? Op zijn (soms verwerpelijke) ideeën ? Kan hij niet gewoon een bijzonder goed tv-presentator zijn ? Waarom verwachten we dat topvoetballers ook privé "een voorbeeld" zijn ? Als ze maar scoren ? Hoe zijn we ertoe gekomen om politici ook op hun privéleven, op hun auto, op hun huis te beoordelen ? John F. Kennedy -op dit terrein een Clinton in het kwadraat- zou vandaag wellicht geen kans maken in de politiek. Als morgen blijkt dat Rubens zijn medewerkers sloeg, halen we dan zijn Kruisafneming weg in de kathedraal ? Veranderen de teksten van Shakespeare als zou blijken dat de man een racist was ? Sommigen vinden Tom Lanoye een minder goed schrijver omwille van zijn politieke denkbeelden. Ik vind dat een absurde redenering. Cyriel Verschaeve was niet de grootste dichter, maar wordt zijn poëzie nog minder goed omdat de man -laten we een kat een kat noemen- een nazi was ?

Ik vrees soms dat we ons als maatschappij net iets te veel beperkingen opleggen. Mensen zijn mensen - maar het zijn mensen die ons gebracht hebben waar we vandaag staan. Als morgen een zware crimineel -genre-Dutroux- het definitieve geneesmiddel tegen kanker uitvindt, gaan we dat dan gebruiken ? Wellicht wel. Maar als hij achter de tralies het wereldrecord hoogspringen verbetert, telt het dan ?

Als ik morgen een heruitzending (tja) van Top Gear op tv zie, ga ik kijken. En ik ga het programma nog steeds erg goed vinden. Met Clarkson.

Cross-over

22 12 2013 - 23:17


Veldrit2013 De "Stannah Cyclocross Essen", zoals het evenement officieel heet, verving gisteren de "Grote Prijs Rouwmoer". Ik speelde voor parkeerwachter op de VIP-parking, die verdacht veel op de parking van het zwembad en het Parochiecentrum leek. Het zal aan mijn VIP-kennis liggen, maar buiten Michel Wuyts heb ik niet echt veel bekenden gezien. Dat komt natuurlijk als oud-renners en soap-acteurs je minder bekend voorkomen dan de Westraatbewoners. Van die laatste categorie heb ik wel kamerlid Jef Van Den Bergh herkend - en vriendelijk erop gewezen dat de parking volzet was. Ik hoop dat hij op tijd op het parkoers is geraakt om zijn dorpsgenoot te zien winnen.

De wedstrijd zelf heb ik maar vanop één plaats gezien. Leuk, maar misschien had ik even moeten rondwandelen. Alles zag er wel netjes en goed georganiseerd uit - ook achter de schermen, waar ik als medewerker een klein beetje kon kijken. Felicitaties voor de Molenheidevrienden dus, want zo'n verhuis is toch geen klein bier.

Of dit een duurzame oplossing is, durf ik niet meteen voorspellen. Wat als de loods een functie krijgt, wat als het terrein (ook) voor andere zaken wordt gebruikt. Tenzij er natuurlijk voor gekozen zou worden om het hele terrein als permanent veldritcentrum in te richten. Een soort "nationaal stadion" - het Thialf van het veldrijden. Wie dat al te dwaas vindt klinken mag alternatieve suggesties doorgeven aan de vzw Kempens Landschap !

Ondertussen beleefde Essen alvast een mooie dag. Al had de gemiddelde dorpsgenoot wellicht toch liever Meeusen of Stybar op het podium gezien. En vond ik het jammer dat de beste -Sven Nys- niet won. Maar overeind blijven is natuurlijk een eerste vereiste in het veldritvak !

Nu sijt wellekome

30 12 2008 - 23:10


Bergues De cinemazaal heb ik dit jaar weer nauwelijks gehaald, maar soms biedt de DVD-speler een goed alternatief. Dat heb ik vandaag gebruikt om dé Franse film van het jaar te bekijken "Bienvenue chez les ch'tis". De film gaat over een Franse postbeambte die een overplaatsing naar de Côte d'Azur misloopt en bij wijze van disciplinaire straf naar het verre Noorden wordt gestuurd, in casu naar het departement Nord/Pas-De-Calais, en meer bepaald naar Bergues (Sint-Winoksbergen in de oorspronkelijke taal !).

Ik houd véél meer van Britse dan van Franse humor. Het scenario van de film is redelijk zwak, en volgens sommigen die het kunnen weten worden Frans-Vlaamse en Picardische elementen door elkaar gehaald. Desondanks heb ik er met veel plezier naar gekeken, vooral omwille van de liefde die de film uitstraalt voor Le Plat Pays, voor Noord-Frankijk en Picardië - maar vooral voor Vlaanderen. Frans-Vlaanderen, maar op de taal na (en dan nog) is dat net hetzelfde Vlaanderen als net "over de schreve".

In de film wappert als vanzelfsprekend de Leeuwenvlag. Als symbool van een hartelijk welkom. Niet in een Nederlandstalige film -ik schreef bijna "vanzelfsprekend", maar in één uit de République Française.

Ik heb bovendien geleerd dat enkele Franse uitdrukkingen die ook ik in die taal gebruik geen Standaardfrans zijn, maar "ch'ti" of dus Noord-Frans dialect. Ik ga ze niet proberen te vermijden, maar onthoud dat Parijs toch verder weg ligt dan in Brussel al te vaak wordt gedacht.

En in Gent...

24 12 2008 - 18:08


MusicForLife Alle radio's in mijn huis staan zowat voortdurend afgestemd op Radio 1, van de wekkerradio tot die in de badkamer. Maar vandaag of morgen moet ik de knoppen allemaal terug naar die zender draaien. Ondertussen staan ze immers op Studio Brussel, voor Music for Life. StuBru is sowieso de "second best" waar ik naartoe ga als men bij één een minder moment doormaakt, maar dezer dagen bleek de aantrekkingskracht bijzonder groot. Dankzij de wonderen van de digitale tv kon ik het trouwens ook bekijken, en ik betrapte er mezelf op dat ik af en toe gewoon zonder zappen een uurtje naar het glazen huis heb gekeken. De verklaring daarvoor zit in het ene adjectief waarmee je Music for Life helemaal kan beschrijven : hartverwarmend

Ik bedenk mij daarbij dat er eigenlijk helemaal géén politieke crisis is. Als mensen de mooiste, de leukste en de gekste dingen doen om geld te verzamelen om de wereld te veranderen, dan doen ze eigenlijk allemaal aan politiek. En ze doen dat bovendien veel en veel efficiënter dan wat ze er in de Wetstraat van bakken.

De energie en het engagement voor een betere samenleving is er, zeker bij veel jonge mensen. En heel veel van die jonge mensen vinden elkaar terug in de jeugdbeweging. Ontelbare Chiro's, Scoutsgroepen, KLJ's en gelukkig ook heel veel KSJ-KSA-VKSJ-groepen passeerden aan het glazen huis in Gent. Met ongelooflijk veel enthousiasme. Geen land ter wereld doet dat Vlaanderen na, en daar zouden we soms best wat trotser op mogen zijn. Zoals we ook best trots mogen zijn op onze openbare omroep, de VRT.

Vlaanderens Mooiste

7 04 2008 - 16:26


Devolder Naar aanleiding van de overwinning van Wales en de Six Nations schreef ik hier enkele weken geleden : "De manier waarop de sport er leeft, kan je volgens mij nog het best vergelijken met de sfeer die hier rond de Ronde van Vlaanderen hangt, de Grand Slam met het soort overwinningsroes wanneer een Vlaming er op de Muur iedereen afrijdt om met ruime voorsprong aan te komen."

Wie vandaag de kranten ziet, weet wat ik bedoelde. Een voorpagina zonder Stijn Devolder is eenvoudigweg niet af. Goed, hij ging er al vóór de Muur vandoor, en zijn voorsprong was niet zo groot, maar dat droeg enkel bij aan de spanning. Met Tom Boonen was hij de sterkste in koers, en samen dwongen ze hun tegenstanders in het verlies. Een mooie Ronde, en dus heb ik geen spijt van een zondagnamiddag voor tv.

Neven

29 03 2008 - 20:39


Neveneffecten2 De televisie zond gisteren "Zinloos Geweldig" uit, de theatershow van Neveneffecten. Heerlijke humor. De wereldkampioenschappen in allerlei zinloze disciplines herkende ik trouwens uit een KSJ-leidingstoneeltje van een ouderavond van enkele jaren geleden. Ik vermoed dat ik nu weet waar de tekstschrijver van dienst (Steven VDB, vermoed ik) de mosterd haalde. Al zal een algemene goede KSJ-opvoeding ook wel tot zijn inspiratie hebben bijgedragen.

De eerste tv-reeks van Neveneffecten, met absurde "documentaires", vond ik schitterend (ik ken van het "Wildlifelied" nog altijd stukken tekst van buiten). Ik ben dus erg blij dat de betrokken neven aan een tweede reeks werken, en hoop dat de VRT die (traditiegetrouw) zal laten voorafgaan door een heruitzending van de eerste reeks. Jonas Geirnaert moet trouwens zowat de enige communist in deze wereld zijn met humor en zelfrelativering. Respect !

Dat deze mensen op de Vlaamse televisie kansen krijgen is overigens alleen te danken aan het feit dat Vlaanderen een sterke openbare omroep heeft, die volgens mij alleen voor de BBC moet onderdoen (serieus moet onderdoen dan wel, maar we mogen ook niet te veel willen). Tot op heden lijkt het mij het beste voorbeeld van een "wat we zelf doen, doen we beter"-situatie. Want wie af en toe naar de RTBF kijkt, ziet dat hetzelfde vertrekpunt tot een heel ander resultaat kan leiden. Al was hun sterkste humorprogramma van de voorbije jaren ("Bye bye, Belgium") óók een nepdocumentaire. Maar dan zonder pluchen beesten...

Allons...

14 03 2008 - 15:57


Gelukkig vroeg RTL niet naar de Brabançonne...

Et pour les flamands : de VRT-versie (waarin toch iets ontbreekt, vind ik).

Voor wie het mocht interesseren : het rapport waarover het ging staat hier. Om maar aan te tonen dat ik tijdens de werkuren ook al eens iets doe...

Uitgezongen

23 02 2008 - 15:06


Ierland, ervaren winnaar van het Songfestival, heeft zijn inzending voor dit jaar gekozen. Dat herinnert me er meteen weer aan waarom ik niet naar de Vlaamse selecties kijk.

We moeten gewoon Eddy Wally sturen. Of prins Laurent. Met Samson.

Le jour de gloire, ay caramba

28 07 2007 - 19:40


Simpsons Ik ben een fan van The Simpsons, al zijn er grenzen : de familienaam van Apu van de Kwik-E-Mart kan ik niet onthouden (Nahasapeemapetilon, voor wie het zelf wil proberen). Een bezoekje aan "The Simpsons Movie" kon dus niet uitblijven. Ik heb het geen seconde betreurd : de film is in de eerste plaats een heel mooi eerbetoon aan de serie. Daarnaast is een aaneenrijging van grappige tot hilarische momenten en vondsten, waarvan ik er vermoedelijk nog heel wat heb gemist (en waar voor sommige enige detailkennis van de Amerikaanse politiek nuttig is). Ook de ontelbare verwijzingen naar andere films of gebeurtenissen maken de film zeer genietbaar. Bovendien vond ik het verhaal bij momenten zowaar ontroerend (bekentenis : ik heb weliswaar niet veel nodig om een film ontroerend te vinden). Bovendien is de film, zoals de serie, schitterend getekend en vormgegeven.

Natuurlijk gaat het uiteindelijk om niet meer dan een extra-lange aflevering van de serie. Maar gezien de kwaliteit van de serie, is dat op zichzelf al voldoende reden om naar de bioscoop te trekken. En natuurlijk komen niet alle personages volwaardig aan bod (Sideshow Bob ?) en moet je van sommige de hele voorgeschiedenis kennen om hun passage in de film te begrijpen (niet echt een probleem dus). En er zitten ook wel enkele gaten in de plot (waar is dat varken naartoe). Toch blijft het geheel wat mij betreft moeiteloos overeind, en meer dan dat.

Uiteraard koos ik voor de ondertitelde versie en niet voor de in het Nederlandsd gedubde. Wat een vreselijk idee ook om The Simpsons te willen dubben. Al ben ik stiekem toch benieuwd naar het resultaat...

Tenslotte... Ik ga al bij al vrij zelden naar de cinemazaal, en nu gebeurt het twee keer ik even veel weken. Bovendien blijkt er zowaar een link tussen de film over Piaf en die over The Simpsons : in beide komt hetzelfde lied voor, in het laatste weliswaar met een nogal innovatieve tekst. En laat het nu net dat lied zijn dat tussen mijn twee bioscoopbezoekjes in de katalysator is gebleken van de zeer moeilijke regeringsvorming in dit land. Toeval maakt soms gekke sprongen.


Bladen : << Vorige 1 2 3 Volgende >>
 
t Webwoning
Ingang
Waarom deze site ?
Facebook
Professioneel : LinkedIn
Professioneel : Twitter (EN)
 
Eerder gepost
Essen (algemeen)
Politiek (Essen)
Politiek (algemeen)
Politiek (buitenland)
Buitenland (algemeen)
Sport
Religie
Televisie
Treinergernissen
 
Politieke activiteiten
Mijn politiek CV
Mijn politiek verhaal
Mijn voorstellen
N-VA/PLE Nieuwsflits