PLE-Amendementen bij de strategische nota bij het OCMW-meerjarenplan 2004-2007

grijs : de tekst zoals die werd voorgesteld door voorzitter André Moens (CD&V)
groen : de amendementen van Tom Bevers (PLE) zoals die unaniem werden goedgekeurd
rood : de amendementen van Tom Bevers (PLE) die door de meerderheid van CD&V en VLD werden verworpen

WOORD VOORAF.

Een beleid voeren zonder een globale visie die gekaderd is in een beleidsstrategie is moeilijk. Ook de Vlaamse wetgever begreep dit en integreerde de beleidsstrategie in haar nieuw OCMW-beleid (NOB). Het NOB-decreet stelt dat de beleidsstrategie voortaan in een meerjarenplan gevat moet worden. Wij leggen zo een meerjarenplan nu voor de eerste keer voor. De periode die wij in het meerjarenplan opnamen behelst zowel het volgende jaar (2004), alsook de daaropvolgende jaren tot en met 2007.

Ons meerjarenplan bestaat uit twee grote delen : enerzijds de strategische nota, en anderzijds de financiële nota. De strategische nota, die ik graag met u even overloop, omvat een toelichting omtrent de interne en de externe werking van het OCMW. Het lijkt mij tevens noodzakelijk om even terug te blikken naar de beleidsnota 2003. Met een reflectie van het lopende jaar kunnen we de intrinsieke kwaliteiten van de strategische nota verhogen. Ik ben er immers van overtuigd dat er geen afdoende argumenten zijn om de gestelde valabele beleidsopties voor 2003 abrupt per 31 december 2003 te beëindigen en ze niet verder door te trekken naar de toekomst. Want laat het voor ons allen - over de partijgrenzen heen - duidelijk zijn: elke Essenaar moet op het vlak van inkomen, huisvesting, gezondheid, opleiding en tewerkstelling en op het vlak van sociale participatie blijvend een leven kunnen leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.

Voorts hebben we ook intens overleg gepleegd met de schepen van sociale zaken om tot een complementaire afstemming van het sociaal beleid in Essen te komen. Het seniorenbeleidsplan 2003-2006 hebben we hierbij als welgekomen basis gehanteerd.

Ik wil u nog zeker meegeven dat de strategische nota niet gezien mag worden als een losstaand gegeven. De hele beleidsstrategie, met haar nota, vormt een dynamisch geheel. Regelmatige evaluatie en bijsturing zal dan ook noodzakelijk zijn. Het zal er dus op aan komen de beleidstrategische nota als werkinstrument te leren gebruiken.

[Amendement 1]Deze nota moet tenslotte ook gezien worden in het licht van de opmaak van een lokaal sociaal beleidsplan in 2005, samen met het gemeentebestuur. Het OCMW neemt zich voor dit plan grondig voor te bereiden, in overleg met alle betrokkenen en op basis van een uitgewerkte omgevingsanalyse. In het plan zullen duidelijke strategische keuzes worden gemaakt, die vertaald worden in meetbare doelstellingen.

INTERNE WERKING

I. 1 Raadsleden

Het OCMW is gediend met een goed geïnformeerde Raad. Een hoge mate van betrokkenheid en dossierkennis maken een degelijk en kwalitatief bestuur mogelijk.

Daartoe zullen de raadsleden voldoende en nauwkeurig in de vergaderingen ingelicht worden over de werking en het beleid van het OCMW. Daarnaast zijn er een aantal ondersteunende maatregelen voor de mandatarissen (politiek verlof, tenlasteneming onkosten vormingen, publicaties, …) die het hen mogelijk moeten maken op een degelijke wijze hun mandaat uit te oefenen. Dit is nodig want de door de Vlaamse en federale overheid aan de OCMW's toegewezen taken worden immers steeds talrijker en complexer. Hierin actief participeren vergt zeker een grote portie inzet, zowel qua tijd als qua werklust..

[Amendement 2]De politieke organen van het OCMW dienen verder optimaal op elkaar te worden afgestemd en bovendien een efficiënte en aangename werking na te streven - om op die manier ook vertrouwen uit te stralen naar belangrijke partners zoals de gebruikers van het OCMW, het personeel en het gemeentebestuur. Hiertoe zal de werking van de Raad en het Vast Bureau in de loop van het jaar 2004 worden geëvalueerd.

I. 2 Personeel

Het opstellen van een personeelsbehoeftenplan werd in de beleidsnota 2003 meer dan ooit noodzakelijk genoemd. Het OCMW had hiertoe een projectovereenkomst afgesloten met de cel kwaliteitsbewaking van de Publieke Vereniging "Krisis Info Netwerk Antwerpen", kortweg KINA.

De streefdatum - de datum van de opmaak van het budget 2004 - werd evenwel niet gehaald. Er wordt dan ook een gesprek gepland met de verantwoordelijken van Kina om uit de impasse te geraken.

Wel konden de eerste noden opgevangen worden via de techniek van de zogenaamde "projectgebonden aanwervingen". Hierbij dient zeker de aanwerving vermeld te worden van personeel voor het LOI, de arbeidsbegeleiding en de schuldbemiddeling. Ook de geplande overheveling van gesco-werkvrouwen naar het kader van dienstencheques kan hieronder gecatalogeerd worden.

[Amendement 3]Niet alleen voldoende personeel is belangrijk, het is ook essentieel om de nodige ondersteuning te bieden. Bij de ingebruikname van het vernieuwde gebouw zal er in overleg met het personeel op worden toegezien dat de materiële werkomstandigheden zo goed mogelijk worden georganiseerd.

[Amendement 4]Hedendaagse organisaties zijn sterk afhankelijk van informaticamiddelen, en het OCMW is daarop zeker geen uitzondering. Op dit vlak zal een afzonderlijk beleidsplan worden uitgewerkt, met aandacht voor nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen (bijv. de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid).

[Amendement 5]Ook bij de overheid is het begrip "klantvriendelijkheid" niet langer een vreemde eend in de bijt. Verschillende Vlaamse OCMW's probeerden deze te testen om tot een verdere verbetering ervan te komen. De resultaten waren meestal vrij positief. OCMW Essen zal een beperkt onderzoek naar de klantentevredenheid uitvoeren zodra de herinrichting van de gebouwen voltooid is.

EXTERNE WERKING

Zoals reeds gesteld in de beleidsnota 2003, wordt de rol van het OCMW in de eerste welzijnslijn steeds groter. Een OCMW is goed geplaatst om op lokaal niveau een sturende kracht te zijn in het ondersteunen en uitbouwen van het lokale welzijn.

Het pleidooi om te komen tot gestructureerde netwerken tussen OCMW's en private welzijnsorganisaties is actueler dan ooit. Op deze manier kunnen we met deze beleidsstrategie elke vorm van maatschappelijke dienstverlening aan onze inwoners maximaal uitbouwen. Samen met deze partners moeten we een gemakkelijke en duidelijke toegankelijkheid van het lokale zorgaanbod verzorgen. Overlappingen en inefficiënte dienstverlening kunnen we enkel zo wegwerken.

II.1 Ouderenbeleid

Het OCMW blijft ook voor de periode 2004 t/m 2007 consequent een aantal basisprincipes hanteren voor de ouder wordende mens in onze samenleving:

1) Het beleid moet gestuurd worden door de behoeften. Het beleid ent zich dus op gekende vragen en tracht deze in daden om te zetten.
2) We streven ernaar om de bejaarde zo lang mogelijk in zijn eigen woonomgeving te laten leven. Een intramurale voorziening is slechts de laatste oplossing voor de zorgbehoevende bejaarde.
3) Zelfstandigheid en zelforganisatie op alle vlakken zijn de hoekstenen van een gezonde hulpverlening. Op die manier neemt de afhankelijkheid af en verhoogt de weerbaarheid.
4) Niemand mag geïsoleerd leven. Daarom moet het beleid gericht te zijn op integratie. Isoleren van ouderen trachten we te vermijden. Is er toch behoefte aan een instelling, dan moeten wij initiatieven nemen zodat de oudere de band met zijn leefgemeenschap niet verliest.

Het actieterrein van het OCMW in het ouderenbeleid situeert zich dan ook op tal van fronten:

- Thuishulp van huishoudelijke aard.

We stellen vast dat onze gemeente een substantiële achterstand kent inzake aanbod van thuishulp van huishoudelijke aard.

Met de dienstencheques wil het OCMW de wachtlijst van aanvragen voor poetshulp wegwerken. Daarnaast zal deze dienst ook andere huishoudelijke hulp kunnen aanbieden We denken hierbij dan bijvoorbeeld aan wassen en strijken. Ook het doen van de boodschappen, kunnen we met deze dienstencheques ondersteunen. Deze diensten zullen we kunnen aanbieden aan bestaande klanten van de poetsdienst en ook aan nieuwe klanten.

Deze bijkomende dienstverlening van de poetsdienst richt zich in de eerste plaats maar niet uitsluitend tot bejaarden, invaliden en zorgbehoevenden

- Warme maaltijden.

Een traiteur zal de warme maaltijden leveren aan al wie er om verzoekt. Voor deze warme maaltijden, is een financiële tussenkomst steeds mogelijk. [Amendement 6]Dit systeem zal tegen het einde van 2004 d.m.v. een korte vragenlijst voor de gebruikers geëvalueerd kunnen worden.

- Seniorenoppasdienst

Het OCMW zal de bestaande seniorenoppasdienst verder uitbreiden. Dit is een bijkomende ondersteuning van de mantelzorger. We lanceerden recentelijk dan ook een oproep voor nieuwe vrijwilligers. De in vorige beleidsnota voorziene vorming zullen we samenbundelen met de vorming van de nieuwkomers[Amendement 7], en in 2004 organiseren.

[Amendement 8]Klusjesdienst

Voor senioren, maar niet alleen voor hen, wordt zelfstandig wonen soms niet alleen bemoeilijkt door de zorg voor het dagdagelijks onderhoud, waaraan de poetsdienst tegemoetkomt. Ook het "groot onderhoud", het uitvoeren van allerlei klusjes in huis, is niet altijd zo eenvoudig.

[Amendement 9]Het OCMW onderschrijft daarom uitdrukkelijk de passage van het bestuursakkoord van CD&V en VLD waarin de volledige steun aan de oprichting van een klusjesdienst wordt toegezegd. Het OCMW besliste eerder om hieraan in het kader van het project "Huisvesting" te onderzoeken hoe hieraan gevolg kan worden gegeven, bijvoorbeeld in het kader van een PPS-constructie.

[Amendement 10 - ingetrokken]Het OCMW wenst in elk geval tegen midden 2005 over een operationele klusjesdienst te beschikken.

- Mantelzorgtoelagen

"Thuis oud worden" is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vaak behoeft een oudere net die kleine verzorging die moeilijk alleen in te vullen is. Velen onder ons steunen en helpen onze oudere medemensen bij de kleine noodzakelijke verzorging. Door deze mantelzorg kan de oudere langer in die vertrouwde omgeving wonen met de steun van liefhebbende mensen rondom hem/haar.

Deze mantelzorg verdient alle steun. Het OCMW Essen was reeds in 1992 een pionier met haar mantelzorgtoelage. Met deze toelage kan een persoon of familie voor de vele zorgen en de dagdagelijkse verzorging van de bejaarde instaan. Met de mantelzorgtoelage (50 euro per maand) waarderen wij het werk dat de mantelzorgers verzetten.

Ook de Vlaamse gemeenschap erkende de nood en startte met de Vlaamse Zorgverzekering. De maandelijkse tussenkomst vanuit de Vlaamse zorgverzekering komt evenwel niet [Amendement 11] volledig tegemoet aan de eerder gestelde verwachtingen. Door de zware medische zorgcriteria vallen immers vele genieters van thuishulp en mantelzorg uit de boot .

Om te vermijden dat de mantelzorgtoelage niet alle mantelzorg bereikt, willen we ze uitbreiden. We verhogen hierbij niet de premie. We breiden de doelgroep uit zodat meer mensen dankzij de mantelzorg in een vertrouwde omgeving een geruste oude dag kunnen tegemoet gaan.

Voor de mantelzorg voorzien we in de begroting voor 2004 een extra injectie ten bedrage van € 25.000.

[Amendement 12]Onderhoudsplicht

De onderhoudsplicht bij opname in een R.V.T. leidt in een aantal gevallen tot sociaal onwenselijke situaties. Om hieraan tegemoet te komen werden verschillende wetgevende initiatieven aangekondigd en/of genomen, maar tot op heden zonder resultaat.

[Amendement 13]Wanneer deze situatie blijft voortduren, zal het OCMW vanaf 1 januari 2005 zelf zijn verantwoordelijkheid opnemen, door de terugvorderingsschalen te evalueren en eventueel aan te passen.

II.2 Integratie in het socio-cultureel leven

II.2.1. Participatiecheque

Het OCMW heeft onlangs het reglement inzake de participatiecheque goedgekeurd. De doelstelling is genoegzaam bekend. Kort samengevat komt het hierop neer dat men kansarmen wil stimuleren om te participeren aan het rijke socio - cultureel leven van onze grensgemeente. Dit in 2003 gestarte beleid trekken we ook door naar de toekomst.

II.2.2 Project " digitaal netwerk essen "

'Essense leefloners gaan digitaal' project voor democratiseren van kennis, gebruik en bezit van computers

Probleemstelling
De hedendaagse participatie aan ons maatschappelijk bestel kan nauwelijks nog bestaan zonder de moderne technologie, met name de computer. Onderzoek toont klaar en duidelijk aan dat mensen onder de armoededrempel minder naar dit medium grijpen.

Doelgroep
We richten ons met dit project in de eerste plaats tot leefloners en mensen die bij het OCMW Essen in budgetbeheer zijn met opgroeiende kinderen. We stellen immers vast dat vooral zij op het vlak van informatie en communicatietechnologie een grote achterstand laten optekenen. Waarom deze doelgroep ?In het onderwijs wordt het werken met een PC steeds belangrijker. Als we kansarme gezinnen een computer thuis kunnen bezorgen tegen een voor de ouders betaalbare prijs, kan extra oefening ervoor zorgen dat iedereen mee is met de tegenwoordige computergeoriënteerde maatschappij. Als we de spiraal van armoede willen doorbreken, moeten we immers bij de opgroeiende jeugd starten. Inhoud van het project.  Bij dit project gaat het om het democratiseren van kennis, gebruik en bezit van computers. Zo voorkomen we een digitale tweedeling. Met dit project willen we hen kennis laten maken met de mogelijkheden van de informatie- en communicatietechnologie. We willen de deelnemers actief betrekken bij het werken en leren met computers en informatie. Ook willen we met dit project een aantal mensen de mogelijkheid geven om een training te volgen en werkervaring op te doen.

Praktische uitwerking
Samen met de VZW Werkervaringsbedrijven (WEB) maakt het OCMW Essen de digitale kennis toegankelijk voor iedereen. Het OCMW sluit met deze VZW een overeenkomst op basis van artikel 61 ter ondersteuning en financiering van dit initiatief van of voor de doelgroep met omschreven sociale finaliteit. Bedrijven zullen gevraagd worden om gebruikte computers beschikbaar te stellen. Uiteraard komen de afgeschreven PC's van de gemeente en het OCMW eveneens in aanmerking. Deze PC's worden in de werkplaats door daarvoor opgeleide langdurig werklozen 'geupgraded'. Deze vernieuwde computers worden bij de mensen thuis geïnstalleerd. Daarenboven wordt hen geleerd hoe ze de machines kunnen gebruiken. De computer en andere benodigdheden worden tegen een lage prijs beschikbaar gesteld.

II.3 Informatie, inspraak en communicatie

Met het oog op de externe en interne bekendmaking van de dienstverlening uitgaande van het OCMW wordt gebruik gemaakt van verschillende mogelijkheden:
- Vooreerst is er de brede waaier van brochures vanuit de bevoegde federale en Vlaamse ministeries die een toelichting geven over een aspect van de dienstverlening vanuit het OCMW.
- Daarnaast zijn er nog specifieke onthaalbrochures voor de diverse OCMW-diensten.
- Bovendien zullen we regelmatig een middenkatern schrijven in "uit het gemeentehuis van Essen".
Wij bepleiten dus verder te gaan op de weg van een open en efficiënte communicatie.
Het OCMW wil zijn structuren en werking kenbaar maken in de gemeente. Scholen en socio - culturele organisaties zijn steeds welkom op het OCMW voor een toelichting.

Het OCMW blijft niet alleen aanwezig in het gemeentelijk informatieblad, maar wil ruim aan bod komen op de gemeentelijke webstek. Alle belangrijke beslissingen en vacatures zullen hierin gepubliceerd worden. [Amendement 14]Het OCMW zal er verder naar streven ook als bestuursorgaan volwaardig op de webstek aan bod te komen.

[Amendement 15]De openbaarheid van de OCMW-raadsvergaderingen zal verder geactiveerd worden, ondermeer door ze regelmatig in publicaties in herinnering te brengen.

Het is evident dat het Netwerk Zorgzaam Essen een belangrijke plaats kan hebben bij het informeren van ons doelpubliek. De grote respons op de definitieve startvergadering van de Stuurgroep wijst alvast in de goede richting.

[Amendement 16]Het bereiken van het OCMW-doelpubliek blijft echter een moeilijke opgave. Daardoor krijgen wellicht een aantal mensen niet de steun waar ze recht op hebben. Het OCMW wil deze uitdaging blijven aangaan en blijven zoeken naar geschikte communicatiekanalen. Daarnaast wil het OCMW ook het draagvlak voor het gevoerde beleid bij de bevolking versterken, ondermeer door bij concrete projecten gericht te informeren over het hoe en waarom van het gevoerde beleid.

II.4 Tewerkstelling

Ook de algemene tendens inzake de groeiende werkloosheid laat zich ook voelen in onze gemeente ; de stijging van de werkloosheid hier (+ 13,4 %) volgt nagenoeg deze van het Vlaams gemiddelde (+ 14% ).

De recente aangekondigde sluiting van de fabriek Beckers, waarbij 94 vooral laaggeschoolden hun job verliezen, is alvast een teken aan de wand.

Het OCMW Essen volgt deze evolutie nauwgezet op via zijn participatie in de Lokale Werkwinkel. Via KINA willen we dan ook blijvend verder werken binnen het bestaande samenwerkingsverband (Essen, Kalmthout, Wuustwezel) aan arbeidstrajectbegeleiding, waarbij gezocht wordt naar geschikte tewerkstellingsmogelijkheden voor cliënten van het OCMW. [Amendement 17]Het uitgangspunt daarbij is om de "tewerkstelbaarheid" van de betrokkenen, d.m.v. aangepaste opleidingen en het opdoen van de nodige ervaring, te versterken en hen toe te laten aansluiting te vinden bij de reguliere arbeidsmarkt.

In de afgelopen 5 jaar heeft het OCMW maar liefst 35 personen effectief tewerkgesteld. Hierbij bezorgden we mensen werk zowel binnen de eigen dienst (in de poetsdienst), als buiten het OCMW (dienst openbare werken Gemeente Essen, scholen, rustoord St.- Michaël en De Bijster, enz..). De gedane arbeidstrajectbegeleiding omvat voorbereiding op tewerkstelling, passende opleiding, vorming, begeleiding tijdens de tewerkstelling en doorstroming. De tewerkstellingsinitiatieven lukten dankzij de inzet van KINA en het eigen personeel.

Omdat de personeelsdruk voor de tewerkstelling sterk toenam, heeft het OCMW dan ook zonder aarzelen gebruik gemaakt van de federale stimuli om één voltijds maatschappelijk werker aan te werven, die zich specifiek zal bezighouden met deze arbeidstrajectbegeleiding. [Amendement 18]Deze extra inzet moet leiden tot een daling van het aantal (niet-werkende) leefloongerechtigden.

[Amendement 19]Ook bij het opzetten van andere beleidsprojecten (woonbeleid, uitbreiding poetsdienst d.m.v. dienstencheques, …) zal steeds naar maximale tewerkstellingskansen worden gestreefd.

II.5 Wonen

Zoals bekend, is betaalbaar wonen niet evident in onze gemeente. Zeker bij de personen met een lager inkomen is de nood aan een goede en betaalbare woning hoog. Betaalbare woningen zijn dan ook een terechte bekommernis van iedereen.

De doelstelling voor de Vlaamse regering tijdens deze regeerperiode was 15.000 extra sociale woningen te bouwen, bovenop het al geplande bouwprogramma. Helaas werden nog geen 4.000 woningen gerealiseerd. [Amendement 20]Het OCMW rekent er dan ook op dat de beloofde inhaaloperatie zal worden uitgevoerd.

Eén op de vier woningen in Essen wordt gekwalificeerd als oude woning en één op de drie beschikt slechts over klein comfort. Onze gemeente telt 163 woningen die door De Ideale Woning als volkswoning te huur gesteld worden. Indien we uitgaan van 5 %, wat voor een waarachtig sociaal huisvestingsbeleid nog te weinig is, zouden dat er 297 moeten zijn. Dit betekent bijna een verdubbeling.

De sociale dienst maakte reeds een eerste rapport op omtrent de reeds genomen initiatieven vanwege ons bestuur. Het aspect "wonen" - hoewel op zich zeer belangrijk - kan evenwel niet los gezien worden van andere aspecten van het lokaal sociaal beleid zoals tewerkstelling, inkomen, scholingsgraad, enz.. Ik meen dan ook dat het voorgestelde investeringsproject het voorwerp dient uit te maken van een volwaardig lokaal sociaal beleid.

Het door de Vlaamse regering onlangs goedgekeurde ontwerpdecreet betreffende het sociaal beleid verplicht elk lokaal bestuur (OCMW en gemeente samen) om één sociaal lokaal beleidsplan te realiseren. Dit plan zal voor de eerste maal moeten worden opgemaakt in 2005 en zal voor een periode van 2 jaar gelden. Het aspect wonen wordt dan ook meegenomen bij de opstelling van het sociaal beleidsplan van onze gemeente. Het grote voordeel van deze werkwijze is dat de Vlaamse Helpdesk Lokaal sociaal beleid de lokale besturen toelaat er met al hun vragen terecht te komen. Deze helpdesk is nu reeds operationeel, volledig kosteloos en is elke dag bereikbaar.

De raad nam in zitting van 12 augustus 2003 een aantal belangrijke beslissingen als volgt:

· Beslist wordt dat de mogelijkheden voor een investeringsproject, bestaande uit de verwerving van een aantal woningen, het opzetten van een eigen klusjesdienst, het uitbouwen van een Sociaal Verhuurkantoor en een begeleidende informatiecampagne waarbij het geheel gerealiseerd wordt via een privaat-publieke samenwerking, grondig moeten worden onderzocht in het kader van de genoemde opmaak door gemeente en OCMW van één lokaal sociaal beleidsplan.
· Beslist een klein bedrag voor de studiekosten in begroting 2004 te voorzien en in een eerste fase vooral beroep te doen op de gratis diensten van de Vlaamse "Helpdesk Lokaal Sociaal Beleid" enerzijds en het "Vlaams Kenniscentrum PPS "anderzijds.
· Beslist principieel dat er een werkgroep samengesteld wordt van voorzitter en OCMW-raadsleden met minstens 1 vertegenwoordiger per politieke fractie welke vertegenwoordigd is in de OCMW - raad, met als doel de mogelijkheden te onderzoeken inzake het voorgestelde project. Ook de integratie van het project in het sociaal beleidsplan zal door deze werkgroep bekeken worden.
· Beslist dat er tegen de begroting van het jaar dat onmiddellijk volgt op de goedkeuring van het lokaal sociaal beleidsplan duidelijkheid moet zijn, zodat het investeringsproject, als het doorgaat, alsdan effectief van start kan gaan.
· Beslist dat op korte termijn onverminderd uitvoering dient gegeven te worden aan de rol van het OCMW inzake de toewijzing in het project Heikantstraat - zoals vastgesteld in de beleidsnota van de huidige legislatuur en goedgekeurd door de gemeenteraad in zitting van 26/06/2001 - door onverwijld onderhandelingen aan te vatten met de directie van de Ideale Woning.

Het bestuursakkoord voorzag reeds in de aankoop van woningen door het OCMW bij toekomstige bouwprojecten in verschillende wijken. De woningen moeten geschikt zijn voor ouderen en mindervaliden.

We voorzien in het budget 2004 € 2.500 studiekosten om nu reeds met de voorbereidingen te kunnen starten.

Zoals genoegzaam bekend is er sedert een tiental jaren het voornemen vanwege de zg. "Kleine Landeigendom" om te komen tot realisatie van een omvangrijk bouwproject genoemd "Hemelrijk" respectievelijk "Statievelden". Vanuit het OCMW zullen we inspelen op de plannen om woningen voor lagere inkomens te verwerven. [Amendement 21]Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan voorziet nog andere woonprojecten waarin het OCMW een rol kan spelen. Het OCMW zal op deze uitnodiging positief ingaan en rekent erop dat zo spoedig mogelijk een overlegstructuur m.b.t. het woonbeleid in onze gemeente zal worden opgezet.

II.6 Asielzoekers en anderstaligen.

Het OCMW van Essen zal de politieke vluchtelingen die ons via het spreidingsplan worden toegewezen op een humane manier blijven onthalen[Amendement 22] en er uitdrukkelijk en actief naar blijven streven dat deze mensen zich in onze gemeente vestigen. Een goed onthaal start met een degelijke integratie, ook al is het verblijf soms slechts van korte duur. Hierbij is de kennis van het Nederlands onontbeerlijk.

Onder impuls van het OCMW verzorgt het centrum voor volwassenonderwijs IVORAN dan ook voor het tweede jaar taalcursussen in de Oude Pastorij. Dank zij een intensieve wervingscampagne hebben er zich voor het schooljaar 2003-2004 27 cursisten met 18 verschillende nationaliteiten aangemeld. Voor het eerst worden de cursisten zelfs ingedeeld in 2 niveaus (beginners en gevorderden). [Amendement 23]Ook voor de aan Essen toegewezen asielzoekers die niet in onze gemeente verblijven, of voor deze die wel in Essen wonen maar waarvoor de cursussen niet zijn aangepast, zal het OCMW het ondersteunen van cursussen Nederlands (of Frans voor deze die in Wallonië verblijven) blijven aanmoedigen en ondersteunen.

Met de scholen van Essen worden ook voor dit schooljaar 2003-2004 afspraken gemaakt omtrent de kinderen van de ons toegewezen vluchtelingen.

Zoals bekend was het OCMW voor 2003 van plan om de 2 bestaande LOI's ("lokaal opvanginitiatief") verder uit te breiden. Zo werd middels de aanwerving van een tweede maatschappelijk werker een betere controle en begeleiding mogelijk geacht..: "door de opvang ter plaatse te organiseren zou de druk op de steden afnemen. Hiermee nam het OCMW van Essen verder zijn bestuurlijke verantwoordelijkheid op".
Voorgenomen tweede aanwerving werd evenwel niet uitgevoerd ingevolge de verminderde toestroom van asielzoekers enerzijds en de tijdelijke leegstand van de bestaande 2 LOI's anderzijds. Dit voornemen wordt dan ook niet herhaald in deze strategische nota, maar niets belet ons evenwel om - bij eventuele gewijzigde omstandigheden - dit voornemen te heroriënteren.

II.7 Van OCMW naar Sociaal Huis - een eerste stap is gezet:

Zeker voor wat betreft het materiele aspect, mogen we zonder meer stellen : de kogel is eindelijk door de ('t) kerk(eneind)…

De gemeenteraad heeft met haar augustusbesluit volledig gehoor verleend aan onze oproep om te komen tot meer ruimte voor de personeelsleden en de noodzaak om het cliënteel op een sociaal verantwoorde wijze te kunnen ontvangen. Weldra zal niet alleen het beleid humaan zijn, maar kunnen we ook mensen op een humanere manier ontvangen met meer respect voor ieders eigenheid en privacy.

[Amendement 24]In een volgende fase, in het kader van het al vermelde decreet over het lokaal sociaal beleid en in de mate dat er bijkomende ruimte in het Dienstencentrum vrijkomt, kan dan verder worden gewerkt aan de inhoudelijke invulling van het begrip "sociaal huis".

[Amendement 25]II.8 Schuldbegeleiding

Door de extra inzet van een halftijdse medewerker werd de erkende dienst schuldbegeleiding van het OCMW versterkt. Daarnaast zal worden gezocht naar manieren om tot een meer preventieve aanpak te komen en dus te komen tot een beleid van schuldvoorkoming.