Sorry, er zijn geen artikels beschikbaar.

 

Lees meer
Cu

Nacht van de Geschiedenis "Thomas More, een leven in vijf vriendschappen" door Joris Tulkens

info_23

Dinsdag 20 maart om 20.00 u. in G.C. Oude Pastorij
“Nacht van de Geschiedenis”
“Thomas More, een leven in vijf vriendschappen” door Joris Tulkens

Joris Tulkens (° 1944) studeerde filosofie en klassieke filologie aan de KUL. Op jonge leeftijd begon hij te schrijven, eerst teksten voor studententijdschriften en voor de cabaretgroep Marebel; dan volgden 15 romans, enkele scenario’s en theatermonologen.
“ De dode danseres”, “Dodelijk vuur” en
“De Shatila-erfenis” zijn 3 thrillers die voor de Hercule Poirot prijs werden genomineerd.
Later maakte hij van goed gedocumenteerde historische romans zijn handelsmerk. Hij wist bekende en iets minder bekende historische figuren terug tot leven te brengen in zijn boeken: Vesalius, Thomas More, Pieter Gillis, Johanna de waanzinnige, Cleynaerts…
Als leraar was hij een gewaardeerde collega
van ons DF lid en moderator bij de boekbesprekingen, Annie Goris.
Thomas More (° London 1478-1535) was een hoogbegaafd jurist, humanist, schrijver, politicus en diplomaat. We kennen hem allemaal als de schrijver van Utopia, de beschrijving van de ideale staat, een boek dat in Aalst bij Dirk Martens gedrukt werd. Hij bezocht in 1515 Brugge en Brussel, maakte carričre in de politiek en werd in de adelstand verheven. Maar hij eindigde op het schavot op beschuldiging van hoogverraad omdat hij weigerde de “Akte van Suprematie” te ondertekenen. Met deze wet scheurde de katholieke kerk van Engeland af van Rome en werd Hendrik VIII benoemd tot hoofd van de Anglicaanse kerk. In 1935 werd Thomas More heilig verklaard.

Joris Tulkens verhaalt het leven van More aan de hand de getuigenissen van vijf vrienden: Erasmus, Pieter Gillis, Hendrik VIII, Thomas Cromwell en More’s dochter Margareth.
Een lezing om naar uit te kijken.


Bijdrage: 7 euro, leden Davidsfonds: 5 euro